Czosnek zimowy cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.3
Moja uprawa to jak kropla w morzu, bo będzie tylko kilka ząbków, jak na pierwszy raz !
Bożena
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
W tym roku więcej posadziłam, zaczynałam od 100 a teraz ponad 700
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Ja też pierwszy raz w życiu będę sadzić zimowy czosnek, zmotywowana chyba tegorocznymi plonami czosnku wiosennego.
Mam może głupie pytanie- kiedy zbiera się zimowy czosnek?
Mam może głupie pytanie- kiedy zbiera się zimowy czosnek?
Pozdrawiam, Marta.
Pytanie nie jest głupie, a jak poczytasz wątek to znajdziesz na nie odpowiedź 

Zbiór czosnku sadzonego jesienią przypada na lipiec. Dojrzałość czosnku wytwarzającego pędy kwiatostanowe objawia się żółknięciem i zasychaniem liści. Gdy około 40 % roślin ma zaschnięte liście należy przystąpić do jego wykopywania. Zbioru nie należy opóźniać, gdyż obserwuje się wówczas pękanie łusek okrywających główkę oraz rozpadanie się cebul na poszczególne ząbki. Czosnek nie wytwarzający pędów kwiatostanowych to czosnek jary.Jka 2008 napisał(a)- kiedy zbiera się zimowy czosnek?
Rośliny czosnku wyrywa się ręcznie ? po uprzednim podkopaniu widłami amerykańskimi. Po wyrwaniu czosnek dosusza się w polu lub w przewiewnych pomieszczeniach. Następnie przycina się szczypior na długość 2 ? 4 cm a korzenie na 1 cm.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Czytam wątek w miarę mozliwości (czas!) ale do odpowiedzi na moje pytanie jeszcze nie doszłam, więc je zadałam.aria pisze:Pytanie nie jest głupie, a jak poczytasz wątek to znajdziesz na nie odpowiedź
Janhel41-bardzo dziękuję za konkretną i wyczerpującą odpowiedź!
Pozdrawiam, Marta.
-
- 50p
- Od: 12 paź 2012, o 00:22
- Kontakt:

Mój czosnek tez w ziemi
Dziekuje soprano

Dziekuje soprano

A w jakich warunkach najlepiej trzymać czosnek pozostawiony w domu do skonsumowania przez zimę?
A ja nadal czekam ze swoim czosnkiem, by go wsadzić w glebę. Myślę, że w okolicach moich imienin, czyli 5 listopada będzie OK.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Najlepiej w miejscu chłodnym i suchym. (piwnica nieogrzewana, poddasze, strych)glohal pisze:A w jakich warunkach najlepiej trzymać czosnek pozostawiony w domu do skonsumowania przez zimę?
Ja swój trzymam w garażu, bo w domu jest za ciepło, a w lodówce z wilogoci może spleśnieć.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie łam ludowych prawdSlawgos pisze:A ja nadal czekam ze swoim czosnkiem, by go wsadzić w glebę. Myślę, że w okolicach moich imienin, czyli 5 listopada będzie OK.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 23:41
Hej, posadziłem ze 2 tygodnie temu czosnek jadalny, pierwszy raz w życiu i juz kiełkuje, co robić? 

- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
To żle, bo przyjdzie mróz i Ci te kiełki skasuje.
No cóż, człowiek się uczy na błędach jak to powiadają i również powiadają, że najlepszym terminem sadznia czosnku jest koniec pażdzienika bądz początek listopada.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby wyciągnąć skiełkowany czosnek i posadzić nowy.Może ktoś coś innego Ci doradzi - chociaż rozwiązań tu chyba za wiele nie ma.
Dobrze by też było, żebyś w swoim profilu napisał z której części świata jesteś.

No cóż, człowiek się uczy na błędach jak to powiadają i również powiadają, że najlepszym terminem sadznia czosnku jest koniec pażdzienika bądz początek listopada.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby wyciągnąć skiełkowany czosnek i posadzić nowy.Może ktoś coś innego Ci doradzi - chociaż rozwiązań tu chyba za wiele nie ma.
Dobrze by też było, żebyś w swoim profilu napisał z której części świata jesteś.

Pozdrawiam