Syngonium (Zroślicha) - problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PanRoslinka
100p
100p
Od: 18 wrz 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Syngonium (Zroślicha) - problemy w uprawie

Post »

To może i mi ktoś podpowie co może dolegać moim Zroślichom?
Nr1 . tą mam już jakiś czas i od początku jest z nią taki problem że ma mnóstwo pączków, ale one się nie rozwijają. Wręcz dochodzi do sytuacji, że nierozwinięte listki gniją lub brązowieją i trzeba je odcinać. Takich w pełni rozwiniętych jest może z 5 , reszta to właśnie pączki

Obrazek
Nr2.Mimo naprawdę ostrożnego obchodzenia się z nią listki zaczęły dostawać takich brązowych plam. Gdyby tylko na końcach liści to za sucho, ale one też pojawiają się z drugiej strony liści lub w środku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siedzą oba w ziemi wymieszanej z perlitem, podlewam je raz na tydzień niedużą ilością (pamiętny utopienia mojej poprzedniej Zroślichy przez przelanie) przegotowanej wody, ta pierwsza na samym parapecie czyli dużo światła, druga dalej od okna.
Macie jakieś pomysły?
Aha jeszcze jedno: czy dwie różne odmiany mogą rosnąć w jednej doni?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nr. 1 Zbyt niska wilgotność powietrza, problem dotyka zwłaszcza gatunków z różowymi liśćmi. Nawilżacz powietrza, wilgotność minimum około 60%. Możesz próbować po wyjściu nowego liścia założyć dopasowany worek foliowy i szczelnie zamknąć. To może coś dać i liście mogą się w miarę normalnie rozwijać.

Nr. 2 Podlewanie - jeśli chodzi o to, to wielu amatorów popełnia klasyczny błąd przechodząc z jednej skrajności w drugą. Tutaj przede wszystkim podstawą jest odpowiednio przepuszczalne podłoże. I to zbyt mało przepuszczalne
jest najczęstszą przyczyną przelania. Drugą, zbyt regularne podlewanie.
Natomiast zawsze podlewasz taką samą ilością wody, taką żeby całe podłoże namokło, a istotą żeby zachować odpowiedni odstęp czasu, czyli w przypadku Syngonium możesz podlewać wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Skąpe podlewanie to cios dla korzeni, bo one rozwijają się tam gdzie jest wilgoć, tam gdzie jej nie ma, korzeni nie będzie albo będą słabo rozwinięte, co oznacza nieprawidłową gospodarkę wodną, co będzie się objawiać obsychaniem liści.

Stanowisko, Syngonium preferuje jasne stanowisko, parapet albo tuż przy nim, zwłaszcza odmiany variegata czy tzw. kolorowe.

Czyli, odpowiednie podlewanie, stanowisko z większą ilością światła dla tych pozostałych oraz podwyższona wilgotność powietrza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
PanRoslinka
100p
100p

Post »

Czyli brązowienie liści (przypadek drugi) z powodu zbyt suchego podłoża?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak napisałem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Irenko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 sty 2023, o 10:36

Post »

Czy to choroba grzybicza czy skutki suchego powietrza w mieszkaniu?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przelanie. Nieprawidłowe podłoże, albo brak przesadzenia po zakupie, albo posadzenie do samej ziemi uniwersalnej bez dodatku rozluźniacza. Do tego doniczka wsadzona do ciasnej osłonki plus zbyt regularne podlewanie oraz zbyt ciemne stanowisko.

Podłoże powinno być mieszanką ziemi i dużej ilości żwirku/perlitu. Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża. Stanowisko blisko okna, może być nawet na parapecie, o ile to nie południowa wystawa.

Zbyt suche powietrze to osobna sprawa, ale te tzw. mokre zmiany to od przelania.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AnetaP
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lip 2023, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Syngonium problem w uprawie

Post »

Cześć!
Mam problem z syngonium mottled mojito, które do tej pory rosło bardzo szybko i dobrze.
Warunki: roślina stoi na komodzie, ma rozproszone światło od okna, podlewam ją co kilka dni niewielką ilością wody. Dodam, że jest u mnie od niedawna, jeszcze nie była przesadzana. Planuję przesadzić do mieszanki ziemi uniwersalnej, perlitu oraz dodać w minimalnej ilości mieszanki typu podłoże. Czy to jest dobry pomysł? Dodam oczywiście palik.

Mam z nim dwa problemy i proszę o wskazówki, bo się nie znam i to moje pierwsze syngonium :)
1. Ostatnie liście zaczęło wypuszczać liście co prawda duże, ale całe zielone albo z drobnymi „ciapkami”. Nie ma białego koloru. Moje pytanie jest takie: czy obciąć go pod korzeniami powietrznymi od tych lisci i poczekać, może wariegacja wróci?
2.Dolne dwa liście i teraz trzeci zaczynają żółknąć. Zastanawiam się, czy to nie jest przyczyna upałów i czy nie powinnam podlewać go więcej.
Proszę o pomoc :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1. Rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie, pierwszy błąd.

2.
Planuję przesadzić do mieszanki ziemi uniwersalnej, perlitu oraz dodać w minimalnej ilości mieszanki typu podłoże.
He? :shock:
Podłoże to jest ogólnie to w czym rosną rośliny... coś Ci się pomieszało.
Posadź do mieszanki ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków w mniej więcej równych proporcjach.

3. Skąd przeświadczenie żeby rośliny z klimatu tropikalnego podlewać skąpo? Przecież to nie tereny półpustynne... 🤦‍♂
Syngonium podlewasz zawsze obficie i wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.

4. Mohito preferuje doświetlanie, więc daj pod lampę.

5. Po upływie około 3 tygodni zacznij regularnie nawozić mineralnym nawozem do roślin zielonych co około 2 tygodnie. W okresie zimowym raz w miesiącu.

6. Sprawdź czy nie ma szkodników.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AnetaP
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Napisałam tam popularna nazwe mieszanki, której strona nie zaczytała :o, chodziło mi o to, w co najczęściej sadzi sie monstery :)
Okej, przesadzę. Szkodników nie widzę, patrzyłam pod lupa.
Bardzo dziękuje :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co prawda w handlu masz dostępne gotowe podłoża do epifitów, ale lepsze są własne mieszanki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
AnetaP
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak właśnie planowałam zrobić własna, dzięki ;)
Awatar użytkownika
PanRoslinka
100p
100p

Post »

To i ja podpytam w temacie Zroślichy. Otóż....
Jakiś czas temu kupiłem w markecie Zroślichę w te białe łatki. Ze 130 zł na 70, potem z 70 na 30 zł i wtedy nabyłem. Rosła sobie jakiś czas, wypuściła nawet dwa listki , co prawda zawiązki tych lisków miała już w momencie kupowania, i raptem zaczęły jej więdnąć starsze liście. Nie obsychać tylko po prostu starzeć się. Z tego co mi wiadomo, to Zroślicha jest wiecznie zielona, więc czy starsze liście powinny się "przeterminowywać" ?
Warunki ma odpowiednie, zresztą to nie jest moja jedyna Zroślicha, jak widać na reszcie zdjęć mam w tej duuużej doni nawtykane pięc odmian co stworzyło taką fajną dzunglę i rośną jak szalone, inna taka biało różowa nakrapiana też ładnie rośnie, a ta? No coś dziwnego. I tak się zastanawiam, czy one nie były sprzedawane jako buble, w których coś poszło źle w modyfikacjach (co widać na innym zdjęciu, jak gdyby łaczono dwie łodyżki). Co według Was powinienem zrobić żeby uratować ją, bo jeśli dotychczasowy trend się utrzyma, to poodpadają jej liście a nowe nie wyrosną
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma czegoś takiego jak jakieś buble, tylko głównie błędy uprawowe. I nie ma znaczenia, że inne rosną inaczej. Do każdej rośliny podchodzisz indywidualnie.

Jeśli liście najstarsze opadają, to:

1. Przerośnięta bryła korzeniowa. Syngonium potrafi mieć silny system korzeniowy.
2. Podlewasz zbyt skąpo, zbyt mocno przesuszasz podłoże. Podlewasz obficie wtedy kiedy delikatnie przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
PanRoslinka
100p
100p

Post »

Co do podlewania to ;:185 Specjalnie kupiłem wilgotnościomierz do gleby aby uniknąć przesuszeń/przelań
A co do bryły korzeniowej to owszem , ma gigantyczne korzenie, dziwacznie to wygląda mało listków i taki podziemny kłąb. To co z tym zrobić? ciąć jak leci te korzenie, czy poprzycinać same łodyżki powyżej miejsc skąd mogą porosnąć nowe korzenie i do wody?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzenie zdrowe chcesz ciąć??? 🤦

Przesadź do większej doniczki...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”