Identyfikacja - jaki to rodzaj storczyka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaka to odmiana storczyka?

Post »

Zacznijmy od tego że cambria to nazwa handlowa dla między rodzajowych hybryd. Tak na prawdę nie ma takiej rośliny. Do tej grupy należą wszystkie sztucznie wyhodowane rodzaje roślin. Teraz krzyżując 2 gatunki powstaje trzeci który trzeba jakoś nazwać, nazwa ta jest zależna od widzi mi się sprzedającego. Jeśli hodowca jej nie nazwał Ty możesz nazwać ją jak chcesz np. cambria "moja" i wtedy Twoja cambria będzie miała nazwę.
Jednej pseudo bulwy się nie oddziela, muszą być przynajmniej 3.
Awatar użytkownika
PanRoslinka
100p
100p
Od: 18 wrz 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aha, i teraz złapałem. Czy to samo się też odnosi do Zygopetalum?
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

To się odnosi do każdego gatunku. Jeśli nie ma nazwy od producenta lub fiszki to to zawsze jest hybryda lub hybryda w typie czegoś tam lub hybryda podobna do :roll:
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Jeśli na etykiecie nie było napisane nic więcej niż Zygopetalum (Zygopetalon) to może to być mieszaniec gatunków:

Zygopetalon brachypetalum Lindl. (1844)
Zygopetalon ghillanyi Pabst (1976)
Zygopetalon graminifolium Rolfe (1892)
Zygopetalon mackaii W. J. Hooker
Zygopetalon maxillare Lodd. (1832)
Zygopetalon microphytum Barb.Rodr. (1877)
Zygopetalon pabstii Toscano (1980)
Zygopetalon reginae Pabst (1976)
Zygopetalon rigbyanum Ruschi (1975)
Zygopetalon sellowii Rchb.f. (1863)
Zygopetalon silvanum V.P. Castro & Campacci (1991)
Zygopetalon sincoranum V.P. Castro & Campacci (2000)
Zygopetalon triste Barb.Rodr. (1877)

(Lista z wikipedii)
Twoja roślina może być podobna do któregoś z tych gatunków, ale nigdy nie będziesz miał pewności czy nie jest krzyżówką z innym gatunkiem.
Hanaah
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2014, o 00:53

Cóż to za stoczyk?

Post »

Witam.
Mam problem ze storczykiem. Od 4 lat rozwija się, rośnie, ale jeszcze ani razu nie zakwitł (mam go od takiej maluteńkiej bulwy). Kupiłam 2, czarny i pomarańczowy i ostał się jeden. Niestety nie mam pojęcia który, a tym bardziej jaka to odmiana. Ogólnie rzecz biorąc to nigdy się w domu kwiatkami nie interesowałam, ale przyszedł taki moment, że zaczęło mi zależeć aby właśnie TEN storczyk zakwitł. Szkoda tylko, że jestem taka zielona w tych sprawach :D Stąd moja prośba: proszę, powiedzcie mi cóż to za storczyk?! Reszty postaram się sama dowiedzieć, ale i tak, każda wskazówka będzie mile widziana.
http://imageshack.com/a/img203/7381/trkd.jpg
http://imageshack.com/a/img546/593/9lme.jpg
PS. Gdy robiłam zdjęcia zauważyłam dodatkowo takie plamy na listkach. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek informację na temat powodów :wink:
http://imageshack.com/a/img845/6596/th1uv.jpg
http://imageshack.com/a/img36/1566/1p9s.jpg

Strasznie przepraszam za jakość, ale na razie nie mam szans na lepszą.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cóż to za stoczyk?

Post »

To jest Cymbidium. Są różne gatunki tego storczyka, więc ciężko określić gatunek. Pierwsza sprawa z kwitnieniem. Storczyki te do kwitnienia wymagają różnicy temperatur między dniem a nocą. Dlatego bardzo często wystawiane są od późnej wiosny do pierwszych przymrozków jesiennych na zewnątrz. W środowisku naturalnym preferują chłodniejsze wilgotne obszary podgórskie. Bardzo lubią świeże powietrze, wiec wietrzenie (otwarcie okna) jak najbardziej polecane. Nocą powinny ogólnie mieć temperaturę od 15 do 18 st, a w dzień 20-25 st. Wymagają też nawożenia najlepiej dolistnego. Doniczka im ciasna tym lepsza :) Stanowisko najlepiej okno wschodnie.
Plamy to objawy chociażby czarnej plamistości, wiec tak jak widzę na zdjęciu obcinaj końcówki i dodatkowo popryskaj topsinem i miedzianem (na przemian) w odstępie tygodniowym. :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Hanaah
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2014, o 00:53

Post »

Bardzo dziękuje za pomoc i tyle użytecznych wskazówek:)
Teraz mam zamiar go przesadzić, bo z moich informacji wynika, że od około 3 lat nie był przesadzany a korzenie wyrastają poza doniczkę. Więc jakbym mogła prosić o pomoc w wyborze ziemi (lub czegokolwiek w czym mam go posadzić) i wytłumaczenie mi w jaki sposób go przesadzić. Zauważyłam też, że korzenie są bardzo ciemne, miękkie i wgl bleee... obawiam się, że zgniły. Czy powinnam je uciąć? zostawić w spokoju? A jeśli uciąć to czy faktycznie "rany" obsypać cynamonem/węglem drzewnym (tylko co to daje?) ?

Co do choroby: na zdjęciach nie widać (bo były robione w nocy) ale w niektórych miejscach ma srebrno-szare pasma, w innych żółte kropeczki. Zastanawiam się czy aby nie mam współlokatorów (wciornastków).
A czy plamy mogą być spowodowane przegniłym korzeniem?

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc ;:138
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Tak srebrzyste plamy, czy smugi mogą być oznaką żerowania wciornastków albo przędziorków. Korzenie brązowe, zgniłe usuń a storczyka przesadź do niewiele większej doniczki. Podłoże to torf + kora w stosunku (1:2) czyli jedna garść torfu, dwie kory.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
airam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2012, o 12:04

Jaki to storczyk zakwitł

Post »

To mój storczyk (nie wiem jak się nazywa), dostałam go w lipcu, miał dużo kwiatów i szybko opadły (pewnie już przekwitał ). Po dwóch miesiącach wypuścił nowy pęd i teraz pięknie kwitnie.
Obrazek
Martwi mnie ta plama na bulwie i żółknie mu liść -ja jestem zupełnie zielona w hodowli tych kwiatów.
Obrazek może ma za ciasno -czy je można rozsadzać ? ;:131 I jeszcze jedno ma na tej kwitnącej łodydze tak jakby rosę, tylko taką gęstą kleistą ;:108
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Re: Drugi storczyk zakwitł -ale....

Post »

Wygląda jak zygopetalum :)
Ta rosa to gutacja :)
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Previcur to dla mnie najlepszy środek dla storczyków.
Agata
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

To najprawdopodobniej Odontocidium Jungle Monarch 'Everglades'
Agata
marrrtina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 lis 2012, o 18:29

Identyfikacja i pytanie

Post »

Proszę o identyfikację tego (tej?) phalaenopsis. Roślinę kupiłam w markecie bez żadnej etykiety, więc dopytuję. Te kwiaty mają już parę miesięcy, im młodsze tym bardziej intensywnie różowe. Z czasem tracą różowości na rzecz żółtego. Przepięknie pachną, szczególnie podczas i po kąpieli. Niedawno pojawiły się plamy na kwiatach. Czy to coś niepokojącego, czy tak ze starości? To moje drugie kwitnienie. Właściwie pierwsze moje, poprzednie było sklepowe i kwiaty również pod koniec dostawały takich plam. Czy jest to niebezpieczne dla innych falków (kąpię wszystkie w jednej wodzie)? Roślina właśnie ruszyła z wiosennym wzrostem.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, M.
Awatar użytkownika
cytryna24
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 21:22

Post »

Witaj.
Moim zdaniem to Colmanara Jungle Monarch. Bardzo prosta "w obsłudze" i chętnie kwitnąca roślina.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Re: Identyfikacja i pytanie

Post »

To phalaenopsis. Jeśli nie masz fiszki, to jest to hybryda NN (No Name), choć bardzo podobna do Phal. Magical :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”