Witam serdecznie
Mam w domu od kilku miesięcy dwa piękne kwiaty: Pachirę i Ficusa Benjamina. Pachira kupiona w IKEI ma ok. 1,3 m wysokości, taka pleciona w warkocz z trzech "pni" i na górze korona - do tej pory stoi w kupnej doniczce (nie mogłam znaleźć odpowiednich doniczek, które miałyby dobre wielkości, kolory jednocześnie a w dodatku można by było kupić dwie takie same
![o-ścianę ;:223](./images/smiles/wallbash.gif)
). Doniczka ma wymiary wys. x średnica: 27 cm x 27 cm. Rośnie nieźle, coś tam jej się porobiło, ale wiem, że ją przelałam i teraz "schnie" od 3 tygodni... puściła nowy pęd od jednego z korzeni...
Jeśli chodzi o ficusa to jest bardzo uliściony, ma z 1,7 - 1,8 m wysokości i identyczną na wielkość doniczkę jak pachira.
Będę miała dwie doniczki idealnie pasujące do moje saloniku
![Smile :-)](./images/smiles/icon_smile.gif)
, z tym że jedna ma wielkość wys. 38 cm i średnica 38 cm a druga wys. 28 cm i średnica 30 cm.
Bardzo proszę o podpowiedź, którą roślinę w którą doniczkę lepiej wsadzić... dodam może, że nie specjalnie mi zależy na wzroście fikusa, bo sufit mam na wysokości 2,45 cm
Bo rozumiem, że marzec jest dobrym miesiącem na przesadzanie kwiatów?
Jeśli nie za dużo wymagam to proszę również o podpowiedź:
- czy pachirze obcina się ten dodatkowy pęd? Jeśli tak, to czy wsadzić go w wodę do ukorzenienia i można np. dosadzić do tamtej pachiry albo po prostu wsadzić w nową doniczkę?
- czy można też jakoś rozsadzić ficusa? bo jak mu się obcina żywe gałązki to coś białego z niego leci.
A tak w ogóle to nigdy nie przesadzałam takich dużych kwiatów... da się to zrobić w jedną osobę? Jak to zrobić najlepiej?
Ale się rozpisałam... jeśli mogłabym bardzo bardzo prosić kogoś o radę byłaby strrrrrrasznie wdzięczna!!!! Bardzo nie chciałabym zmarnować moich kwiatuszków...
Pozdrawiam wszystkich miłośników roślin!