Borówka amerykańska - 6 cz
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
Tomek85 na moje oko coś chyba z korzeniami niehalo, nie pobierają składników mineralnych, stożki wzrostu zasychają. Kiedy sadziłeś? I czy z doniczki?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2015, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jokaer pisze:Tomek_Pozn
Ma problem z borówkami i prosi o pomoc. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p5238999
Borówki:
![]()
Uzupełniłem drugie zdjęcie

Borówki były sadzone z doniczki 4,5 roku temu (na jesień).pelikano11 pisze:Tomek85 na moje oko coś chyba z korzeniami niehalo, nie pobierają składników mineralnych, stożki wzrostu zasychają. Kiedy sadziłeś? I czy z doniczki?
Ja bym wkopał, jeśli bryła korzeniowa będzie bardzo zbita, zwarta jak 'doniczka' to namocz w wodzie i rozluźnij korzenie
Co to może być?
U mnie jeszcze brzegi "suche" zawijają się.

tamburyn Czy u Ciebie dalej liście brązowieją?
Wiesz już może dlaczego?
Już mi ręce opadają, jak nie jedno to drugie i tak w kółko. A przecież borówka miała być uprawą bezproblemową...
Czy jest tutaj jakiś plantator, który może mi pomóc?
pozdrawiam wszystkich i dziękuje za odpowiedzi.
U mnie jeszcze brzegi "suche" zawijają się.

tamburyn Czy u Ciebie dalej liście brązowieją?
Wiesz już może dlaczego?
Już mi ręce opadają, jak nie jedno to drugie i tak w kółko. A przecież borówka miała być uprawą bezproblemową...
Czy jest tutaj jakiś plantator, który może mi pomóc?
pozdrawiam wszystkich i dziękuje za odpowiedzi.
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Fragment zaczerpnięty z wymarzonyogrod.plwirus oparzeliny borówki wysokiej - są to nekrozy (zasychanie), chlorozy (odbarwianie, blaknięcie), nieraz też liniowe wzory na liściach, dodatkowo nekrozy kwiatostanów. Jeśli rzeczywiście to ten wirus, kolejnym objawem będzie opadanie liści (i kwiatostanów, o ile są).
Ewentualnie w części 3 była wzmianka, że takie plamy mogą być szarą pleśnią (ale to przy wilgotnej pogodzie jeśli się nie mylę).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Ginka dzięki.
A jak temu można zapobiec i jak z tym walczyć? Dzieje mi się tak w nowych sadzonkach zakupionych w tym roku.
Mógłbyś podać link do Wymarzonego ogrodu? Nie mogę znaleźć
A jak temu można zapobiec i jak z tym walczyć? Dzieje mi się tak w nowych sadzonkach zakupionych w tym roku.
Mógłbyś podać link do Wymarzonego ogrodu? Nie mogę znaleźć
- Ginka
http://www.wymarzonyogrod.pl/eksperci/o ... ykanskiej-
Ale i tak nie ma nic o przeciwdziałaniu tego wirusa, próby znalezienia wzmianki o tym problemie wychodzą na zero (jedynie czekać, jeśli krzak nie padnie to się odbuduje i po 2-3 latach "ozdrowieje", niektórzy wolą jednak usuwać chore sztuki i sadzić od nowa).
Ale i tak nie ma nic o przeciwdziałaniu tego wirusa, próby znalezienia wzmianki o tym problemie wychodzą na zero (jedynie czekać, jeśli krzak nie padnie to się odbuduje i po 2-3 latach "ozdrowieje", niektórzy wolą jednak usuwać chore sztuki i sadzić od nowa).
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
U mnie się uspokoiło. Zacząłem dokarmiać krzewy dolistnie Florovitem i jest poprawa.dolores10 pisze:tamburyn Czy u Ciebie dalej liście brązowieją?
Wiesz już może dlaczego?
Piotrek
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ginka dziękuję za zdiagnozowanie choroby mojej borówki. Posadziłam niedawno 2 krzaczki, jeden jest zdrowy (jeszcze) drugi zrzucił sporą część liści a owoce zasychają. Nie wiedząc z czym walczę opryskałam miedzianem.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
Mąż zrobił mi niespodziankę i przywiózł Toro oraz Sierra
Normalnie dramat ani jedna z nich nie jest zdrowa!!! I takie okazy sprzedają szkółki
Normalnie dramat ani jedna z nich nie jest zdrowa!!! I takie okazy sprzedają szkółki

- Ginka
Skoro sami mają materiał na sadzonki zainfekowany, to i reszta jest chora (a nie każdy jest szkółkarzem z zamiłowania i rzetelną wiedzą
), także potem to już szukanie jelenia który kupi skoro żeby się dopatrzeć zmian trzeba się dobrze przyjrzeć
.

cześć, przeczytałem dwie pierwsze części i basta, chciałbym w swoim ogrodzie posadzić 3 krzaczki, które są po prostu najsmaczniejsze, jakie różne odmiany?

Witam.Trzy dni nie zaglądałem do moich borówek a tu taka niespodzianka.