Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Hah! Ciekawe czy któraś z nas kiedykolwiek uzna swój ogród za ukończony? ;:306 Tak bez przesadzania i wymieniania roślin... :wink:
Rewolucja, jak znam Ciebie, wyjdzie elegancko i ze smaczkiem.
Piękny ogród tworzysz Soniu. Bardzo mi się podoba. ;:168
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu co do przywrotnika to on chyba tak ma, że po okresie świetności brzydnie... Ja mam go od "zawsze"ale zawsze gdzieś tak na uboczu...moim zdaniem on nie nadaje się do ekspozycji na front rabaty...
U mnie jeszcze ;:7 nie kwitnie rozplenica ... ;:131 późno wystartowała więc i na kwitnieniu się to odbija , niższy niż zwykle jest u mnie zebrinus w tym sezonie,też późno startował...
Zamiast białych floksów przy kostce rozważyła bym "kulki"białego zawciągu..cały sezon będzie atrakcyjny a floksik po przekwitnięciu,które trwa chwilę bezpłciowy... Daruj, że się wtrącam... to tylko drobna sugestia z mojej strony.. :oops:
Miłego świętowania! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoje hortensje wymiatają ;:167 a limki to już w ogóle masz takie piękne i dorodne ;:196 Wczoraj byłam w Pęchcinie u Szmitów i mieli nową odmianę hortensji (zapomniałam jak się nazywała ;:14 ) ale to była hortensja pochodna od vanille fraise tylko ze sztywniejszymi pędami - taka ciekawostka ( nawet tak miała w opisie napisane ) Pani która pracuje u nich opowiadała mi o tej odmianie, że warta uwagi - tam jak się pojedzie to chociaż człowiek się czegoś dowie mądrego bo w innych szkółkach to przeważnie sprzedawcy się od mnie dowiadują co sprzedają :;230
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Soniu, pięknie zaaranżowałaś wejście do domu. Reszta rabat też cudna. Hortensje bukietowe nadają ogrodowi elegancji. Ja też bardzo lubię te rośliny i zakupiłam 4 nowe odmiany. Widzę, że też jeżówki zawładnęły Twoim sercem. Masz ładne odmiany. No i wnusio, przesłodki :-)
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu ślicznie u Ciebie ;:138 Lubię takie rabaty po ogrodowiskowemu,porządeczek i ład. A hortensje coś niesamowitego.No i trawy :heja
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak nawozisz hortensje,że takie duże kwiaty mają i tak dużo? Dojrzałam też perovskie.U mnie pokładają się,chyba robię coś nie tak.Jak je przycinasz wiosną i jak dbasz o nie?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję za zaglądanie i miłe słowa. ;:180 Pięknie podlało mi właśnie ogród.

Lucynko onętek rozsiał się w wielu miejscach, jak wszystko u mnie. :;230 Większość wypieliłam, ale na skarpie przy pomidorach i jednej rabacie tylko przerzedziłam. Cały czas kwitnie. Hortensje już wszystkie zaczynają różowieć, stanowczo za wcześnie. :(

Małgosiu z hortensjami mało zachodu, sama wiesz. Przytniesz i rosną. ;:108 O ogród dbam coraz rzadziej, bo z wiekiem obowiązków przybywa. ;:306 Lubię przesadzać rośliny i zmieniać wygląd rabat. Jutro przyjeżdża znajoma, to oddam sporo, będzie miejsce na nowe. :tan Już we wtorek robimy objazd szkółek. :D Werbenę lepiej wysiać jesienią, niż wiosną przesadzać. Jak zechcesz podeślę nasiona. Rozrzucisz tam gdzie ją chcesz mieć i wiosną gotowe. Kwitną sporo wcześniej niż przesadzane i ładniej się krzewią.

Aniu jak nie będę mogła chodzić, to może uznam ogród za skończony. ;:170 Mam kilkaset metrów od domu firmę robiącą ogrody, to z fotela będę przesadzać rękami wynajętych ogrodników. ;:173 Zmiany tegoroczne i wiosenne pewnie trochę potrwają, bo jeszcze rabata po truskawkach do zagospodarowania.

Maryniu dziękuję, ;:196 porozglądam się we wtorek za zawciągiem. Wsadziłam floksy, bo mam ich dużo. :) Przywrotnik też posadziłam, bo mam ogromne kępy w różnych miejscach. Niestety w słońcu jeszcze gorzej wygląda, niż na rabacie z jeżówkami. Tylko wiosną jest ładny. Jak podpatrzę u kogoś roślinę, która mi tam będzie pasować, to wymienię. U mnie też tylko połowa rozplenic kwitnie, inne odmiany jeszcze śpią.

Anitko Limki są niezawodne, kwitną ładnie i nie leżą po deszczu. Już chyba nie kupię nowych odmian, niewiele się różnią, a testowanie czy spełnią moje oczekiwania już mnie nie kręci. ;:185 Mam dwie Polar Bear od ubiegłego roku i jestem rozczarowana. Mają po trzy kwiaty i stoją jak zaklęte ze wzrostem. Może potrzebują więcej czasu na aklimatyzację. Zobaczymy za rok. Bobo podobnie. Gdyby to były Limki, już świeciłyby kwiatami na rabacie. Vanilką jestem w tym roku rozczarowana, już prawie cała różowa. ;:222

Ewuś koło schodów nic się nie zmienia od trzech lat, to chyba pora coś przesadzić. :wink: Rabata za świerkiem jest tymczasowa, testuję rośliny niebiesko kwitnące. Będzie tam biało niebiesko. Hortensje ogrodowe widziało się w ogrodach od lat, ale bukietowe raczej rzadko. Dobrze, że przyszła na nie moda, bo to naprawdę piękne krzewy. Wnusio kochany, ;:167 najbardziej lubi niebieska rabatę, zrywa kwiaty szałwii omączonej, bo ma wyjątkowo intensywny kolor. :D Jeżówek pewnie przybędzie, ale tylko na rabacie od południa, bo większość się pokłada, a ja nie lubię podpórek.

kaszka miło cie gościć. :wit Ogród to zawsze odbicie charakteru właściciela. :) U mnie trochę pedanterii i roztrzepania, taka dwoistość siedzi we mnie. ;:173 Niektóre trawy w tym roku marniutkie. Prawie wszystkie miskanty zmarniały, turzyce też. Nasiałam sporo włosistej, może przetrwa zimę. Miskanty kupiłam nowe, a ostnicy miałam dużo, to spora część ubiegłorocznej się zazieleniła. Hortensjom zaprawiłam dołki przy wsadzaniu, więc dwa lata niewiele nawoziłam. Teraz nawożę dwa razy, wiosną daję uniwersalny nawóz dla kwaśnolubnych i w czerwcu dedykowany już konkretnie hortensjom. Ilość kwiatów zależy od cięcia. Od początku tnę hortensje nisko, na 2 oczka, więc po pięciu latach są mocno rozgałęzione. Perowskii mam już siedem, ale tylko jedna starsza, pięcioletnia. Tnę nisko na 10 cm i nie nawożę, jeśli coś dostaną to tylko przy okazji innych roślin. Rosną na korzeniach Szmaragdów i mają wyjątkowo sucho. Pokładają się tylko po mocnym deszczu, ale potem wracają. Rosną w pełnym słońcu, może twoje mają go za mało. ;:218
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, w tym roku wszystko wcześniej albo kończy, albo zaczyna. ;:223
Zdaje się, że jesień stoi tuż za progiem. ;:108 Oby choć długa i ciepła była. ;:303
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Moja siostra ma około 10 hortensji polar bear i świetnie jej rosną, moja też dobrze rosła ale po przesadzeniu (tymczasowym ) niestety podupadła, mam nadzieje, że w przyszłym roku się odbuduje, z hortensji bobo jestem bardzo zadowolona a co z twoimi jest nie tak?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Zazdroszczę Ci tego objazdu szkółek. U mnie ich niewiele w okolicy i w dodatku dość ubogo zaopatrzonych. Najwięcej to chyba iglaków mają, ale o rarytasy trudniej.
Życzę udanych zakupów i koniecznie proszę się chwalić ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudne, cuudne te twoje horki.
A ta Pinky Winky jest ogromniasta, przecudna.cieszę się,że ją też mam.chociaż moja malutka jeszcze.
Ale kurcze, może jak ona kiedyś taka urośnie to tam będzie za ciasno ?
Cóz najwyżej będzie jakieś przesadzanie innych roślin :wink:
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Trafiłam do Ciebie z Ogrodu na Wichrowym Wzgórzu :)
Śliczne hortensje ;:138 Powiedz co robisz że tak Ci porosły? Na mojej działce starej gdzie graniczyła z rzeczką i poziom wód gruntowych był wysoki ślicznie rosły i rosną a na nowej siedzą takie nędze już 3 lata :(
Te na pniu szczepisz sama czy kupujesz już takie?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Dziękuję za porównanie, to jednak Pinky Winky jest ładniejsza i ma sztywne pędy a na tym mi najbardziej zależy. W tym roku kupiłam na próbę hortensję ogrodową, zobaczymy czy przetrzyma zimę.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Soniu oglądam Twoje piękne hortensje i próbuję zidentyfikować moje np. taką która miała być Limką ale mnie bardziej przypomina Twoją Vanilkę....
Zazdroszczę szkółkingu....też chętnie bym się wybrała bo dawno nie byłam.Udanych łowów i pochwal się po powrocie co upolowałaś :D :D
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja będę protestowała, że hortensje to takie niewymagające rośliny