Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Szkoda dalii, ale w to miejsce może zakupisz nowe odmiany ;)
U mnie śnieg dopiero teraz zaczął padać. Za to wieje i temperatura wydaje się niższa.
Ślicznie zakwitły Ci grudniki, moje w tym roku się ociągają, nawet jednego pączka nie mają.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Gosiu, piękne parapety. Lubię podziwiać i podglądać okienne aranżacje. Zmieniam też nieustannie.
Maty ogrodowe zapewnią prywatność zanim thujki nie urosną.
W swoim ogrodzie kierujesz się swoimi upodobaniami, a nie modą...
Teraz jest czas, kiedy iglaki w ogrodzie wychodzą na pierwszy plan.
Zawsze nam żal choinki wycinanej na parę dni, dlatego od kilku lat kupujemy jakieś ozdobne maluchy w donicach albo robimy z gałązek. Gałązki z ogrodu. Celowo czekam z podcinaniem iglaków do grudnia.
Na te święta też już mam plan, jak 'zbudować' drzewko.
Tak czytam o sąsiadach...Chyba w tym roku to ja jestem tym, na którego można się wkurzać. Żywopłot nie przycięty, jabłoń też nie... :oops:. Sama nie mogłam (a lubię), a chłopaków nie przycisnęłam :evil: .
Chyba potrzebny harmonogram niezbędnych działań na przyszły sezon rok.
;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu dekoracje u ciebie zawsze piękne. ;:108 Dzięki za inspirację, ;:196 muszę zajrzeć do siostry i naciąć winobluszczu na wianek. W poprzednim miejscu zamieszkania sąsiad miał kilkunastometrowego świerka Inversa. Dzieciom zawsze kojarzył się ze straszydłem, wieczorem podświetlony wyglądał niesamowicie. ;:202 Kubuś dekoruje dom, :) a Karol ostatnio wyrwał kartkę z ulubionej książki M. Będzie się u nas działo. ;:173
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Hejka moi Kochani :wit

Witam w ostatnim miesiącu roku. Niedługo czas przemyśleń, podsumowań....Ale zanim on nadejdzie czeka nas magia świąt. Uwielbiam ten czas ;:173

Marysiu - No to jak nie jesteś w stresie ( czego Ci kochana oczywiście nie życzę ) to potraktuj wicie wianków...prewencyjnie :lol: w razie czego, no przed tym styczniem. O właśnie...ja stycznia chyba najbardziej nie lubię. Bo on strasznie długi, ręce świerzbią, nasionka czekają ;:65 Tak, zdecydowanie styczeń jest do bani ;:224
Zakwitł kolejny grudnik. Oto proszę on poniżej. W kolejce czeka jeszcze biały i to już koniec będzie.

Obrazek

Obrazek

Dalie były chyba za mocno nasiąknięte wodą i miejsce, gdzie były suszone jednak za chłodne było. Na szczęście dobre duszki z FO usłyszały o moim nieszczęściu i będę miała dalie w przyszłym sezonie :tan

Ewelinko - Wszystkie cebule, których kwiatami umilam sobie życie podczas zimowych miesięcy, lądują w gruncie. Oczywiście odpowiednio wysuszone, czyli jesienią. I kwitną pięknie kolejnej wiosny w ogrodzie. Robię tak od kilku lat. Od kiedy mam dom z ogrodem. Wszyscy znajomi nie posiadający ogrodu znoszą mi swoje cebule kwiatowe. Im już się nie przydadzą, a ja je odpowiednio wykorzystam.
Dom na początku nie miał tego salonu ceglanego. Miałam plan dobudowania takiego ogrodu zimowego w miejsce dość sporego tarasu, ale zmieniłam zdanie, i powstał salon ceglany. ceglany, bo cała ta część jest zbudowana ze starej cegły. To było małe wyzwanie, ale mieliśmy tak cudownych panów od remontów, że wszystko udało się zrobić przez wakacje. A dodatkiem do salonu jest moja ruinka ogrodowa, czyli murek z okienkiem. Śmiejemy się, że to część zamku krzyżackiego, który zresztą znajduje się w okolicy.
Owszem, przestrzeń na dole domu jest dość spora i mamy otwartą kuchnię, co czasami mi przeszkadza. Kuchnię wolałabym zamknąć, ale na razie są sprzeciwy.Uwielbiam cegłę, drewno, naturę. Dlatego moje dziecię ubolewa, bo ona woli styl glamour pełen nieskazitelnej i błyszczącej bieli. I taki ma pokój, poszliśmy na kompromis.

Dla Ciebie fotki moich dzisiejszych dzieł

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Justynko Duju - Grudniki pokochałam, bo są dla mnie namiastką ogrodu w domu. Przez moją bezmyślność skasowałam swego czasu dwa spore okazy, ale człowiek uczy się na błędach i już wiem jak je pielęgnować.
Nie lubią mieć za mokro i za zimno jak kwitną. Lubią jasne miejsca, bo kwiatki muszą pokazać swoje piękno.
Latem werandują sobie na zewnątrz i bardzo lubią ten czas. I nie znoszą zmiany miejsca, a zwłaszcza jak już mają zawiązane pączki.Potrafią zrzucić je wszystkie.Mam nadzieję, że powiększę moją kolekcję dzięki wymiance ;:224
Dla Ciebie białe róże, moje ulubione ;:196

Obrazek

Justynko Klaryso - Zrobisz porządki w ogrodzie jak wrócisz do pełni sił. Ogród nie zając. I nie przesadzaj, porównując się do moich a zwłaszcza do tego jednego, mojego sąsiada. Zapuszczone lekko krzaki to nie smród ognisk palonych przez kilka dni non stop. Na szczęście las wycięty i mam światło ;:172
Masz rację, nigdy nie byłam modna ;:173 Ale nie da się ukryć, dzięki FO wpadłam w wiele nałogów. Między innymi i chyba jednak najpoważniejszym nałogiem to są ....róże :uszy A ostatnio fascynują mnie trawy, których nie mam za wiele a ich urodę odkryłam stanowczo zbyt późno.
Parapety mam co chwilę inne :lol: Ich wizerunek zmienia się najczęściej podczas świąt, pory roku, mojego humoru lub nabycia kolejnego gadżeciku :lol: Lubię to strasznie. Dlatego w innych miejscach domu nie ma kurzołapów bo to już by był przesyt.
Nadchodzą święta, czas przygotować się do dekorowania.

Obrazek

Soniu - Kubuś i Karol jeszcze nam pokażą jak się dekoruje dom ;:306 Nasza pociecha właśnie zaczyna chodzić, na co wszyscy czekali....ja tam wolałam jak czworakuje. Nie wszędzie wtedy dosięgnął tą swoją małą, szybką rączką.
Uwielbiam Inversy, właśnie za ten straszący wygląd. Jak byliśmy z Zuzą w Disneylandzie to był tam taki straszny dom ( zresztą świetna zabawa i miejsce ) z ogrodem, w którym posadzone zostały same straszne drzewa. Niesamowity to był widok. Żałuję, że nie skupiłam się wtedy na obfoceniu. Za bardzo się bał, bo to straszny dom był :;230

Kubuś broi razem z dziadkiem, który nie nadąża :lol:

Obrazek

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

W ogrodzie grudniowym mało się dzieje....

New Dawn

Obrazek

Opustoszały warzywnik...jeszcze troszkę i zacznę rozmyślać nad nowym sezonem. Koniecznie muszę go przeorganizować. To temat na długie zimowe wieczory po świętach.
Denerwują mnie też te słupki. One też będą przeorganizowane.

Obrazek

Lubię to nowe miejsce. Nawet bez zieleni iglaków, które docelowo tam się znajdą.

Obrazek

Miłego wieczorku :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu śliczny ten landrynkowy grudnik :D Moje kolejne jeszcze się ociągają, jeden ma pąki, a reszta jakoś milczy :D
Muszę się zmobilizować i ruszyć na zbiory materiału i wianek stworzyć, ale powiem szczerze że leń mnie trzyma ;:oj Podziwiam estetykę Twojego obejścia i też bym tak chciała, ale u nas każdy inaczej do tego podchodzi więc udaję że pewnych rzeczy nie widzę, bo wymuszać nie będę ;:185 Kubulek iskierka! ;:167
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Małgosiu Kubuś taka iskierka. A przecież dopiro co się rodził. ;:224
Ja lubię styl glamour i ceglany też. Chętnie łącze oba. ;:215 Murek w ogrodziw jest naprawdę fantastyczny.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - Ten landrynkowy grudnik miał być...różowy. Zmylił mnie w fazie pączka, bo miały piękny kolor w kolorze jasnego różu. :D Ale ten tyz pikny.

Aniu - Cegła pasuje do wszystkiego. U mnie też mały eklektyzm panuje :wink:

-----------------------------------------------------------
Dzisiaj dzień ponury ;:222 Słoneczko się schowało za grubymi, ciężkimi chmurami :(

Małe ptaszki potrafią wnieść do smutnego ogrodu wiele radości i ruchu. Ileż gwaru i zamętu wokoło. Koty grzeją się przy kominku, to ptaszki są bezpieczne. Zdjęcie cyknięte przez szybę, inaczej się nie da. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam niedzielnie, zwłaszcza wszystkie Basie ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Będziesz miała różowego ;:215 a ja randrynkę ;:306 a wiesz że pierwszy ptaszek to mazurek :?: ...ostatnio u mnie tropiłyśmy wróbelki i wyszło, że z plamką na policzku są mazurki :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu Kubulek duży, ;:oj już nic w domu nie jest bezpieczne. :) Jednak to najbardziej ekscytujący czas, bo tak szybko uczą się nowych rzeczy i małpują wszystko. ;:108 Ptaki już siedzą w karmnikach, będziemy mieć co obserwować. Ja już dziś przepędzałam sąsiedzkie koty, bo ptaszki im smakują, a nornice nie. :roll:
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Uwielbiam taki gawr w karmniku! Warto zapraszać ptaszki do ogrodu, zawsze to wiosną nam pogonią nie jednego robala... :D
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - Nie wiedziałam że ten ptaszek tak się nazywa. Dla mnie wszystkie to grubelki. Tak je nazywała moja siostra, i już w rodzinie zostało. Są przesłodkie. :lol:

Soniu - Moje koty śpią na kanapie, albo przy kominku. Dopiero w nocy grasują. Dlatego w dzień ptaszki są bezpieczne....chociaż wszystko może się zdarzyć. ;:131 Dzisiaj w nocy Lula pożarła papugę z niezamkniętej klatki ;:145

Basiu - Mam taką nadzieję, dlatego je karmię :lol:

Tęskno mi już do takich widoków, zwłaszcza po takim dniu jak dzisiejszy.....

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jaki piękny widoczek!!!! ;:oj
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ale azaliowe cudo. ;:oj Zagęszczasz je jakoś, czy same tak rosną? Biedna papuga, ale kot to jednak łowca. ;:108
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Udało mi się odwiedzić następny piękny ogród, a kremowy kwiatuszek, chyba z trzeciej strony wątku to hibiskus letni, jednoroczny kwiatuszek.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Oj Małgoś, no szkoda papugi jakby nie patrzeć. Że też kot nie zakumał, że to też domownik a swoich się nie je. :roll:
Córa pewnie niepocieszona?
U mnie w budkach lęgowych właśnie mazurki urzędują. Uwielbiam je podglądač.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”