Ogródek Bogusi (bogusia177) - część 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może ktoś mi powie ----zrobiłam dziś fotkę glicynii---czy te pączki to kwiaty ,czy nowe pędy :?: Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę na niej dwa rodzaje pączków. Te większe to z pewnością kwiaty a te mniejsze to liście. Kiedy zakwitnie to zdjątka proszę. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

bogusia177 pisze:
tengel27 pisze:Bogusiu - śliczne roślinki. Szczególnie zachwyciły mnie niebieskie anemony - to rośliny, których ja nie mogę się dochować, po wypuszczeniu pierwszych listków zgniły :(
Wiesz Dawidku ,ja się nimi w ogóle nie zajmowałam, nawet ktoś mi radził ,żeby na zimę je przykryć ,bo się zmarnują a jednak są ,Jak się dowiem jak je można rozmnożyć to się z pewnością podzielę :P

Nie jestem pewna, czy to te same, co moje, bo jeszcze nie są całkiem rozwinięte... Jeśli to te:

Obrazek Obrazek

To z tego środka robią się po przekwitnięciu kwiatka nasionka (trochę jak w "dmuchawcach"). Widać to na drugim zdjęciu. Bulwki też się chyba rozmnażają, ale tego już nie jestem pewna... :?
kogra pisze: Ja z tulipanami robię to samo i jak kończą kwitnienie to zaraz obrywam. Ale zdarza się, że robię to za póżno i wtedy kolor się zmienia na inny, fakt najczęściej na czerwony, ale zdarzają się też paseczki w różnych kolorach, przy czym nie jest to wirus. Zdarzyło mi się też że były żółte. Myślę że ten przeskok koloru idzie do początków czyli do czerwonego i żółtego, bo z nich powstały wszystkie inne odmiany.

Co
obrywasz, Grażynko???

Ja obcinam tylko łodygi po przekwitłych kwiatach, a liście zostawiam aż uschną, bo podobno to poprzez liście regenerują się cebulki. I wtedy właśnie, po ścięciu przekwitłych kwiatów, należy podsypać jakiegoś nawozu. Natomiast słyszałam również, że jeśli się cebulek tulipanów przez wiele lat nie wykopuje, kolor kwiatu wraca do naturalnego, czyli czerwonego...
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko zdjęcia z rozkwitniętej glicynii pokażę ,mam ją dopiero 4 rok będzie na jesieni .
Alu ja osobiście obrywam szypułkę z tulipana jak opadną płatki a liście zostawiam aż do wyschnięcia .Anemonki mam takie jak Ty ,ale teraz będę wiedzieć jak je rozmnażać :P dzięki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Dobrze wiedzieć o tej szypułce, Bogusiu... to znaczy, że nie muszę chodzić z sekatorem i obcinać cale łodygi... :D Oszczędność czasu i energii!!! ;:48 ;:50 ;:26 Dziękuję, Bogusiu! ;:196
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogusiu, ale Ci zazdroszczę takiej rozrośnietej glicyni :oops: i jeszcze będzie kwitła, cudnie - tez czekam z niecierpliwością na fotki. Moją posadziłam w zeszłym roku i chyba tylko się ukorzeniała, bo przyrostów żadnych nie było. Liczę, że w tym roku ruszy ostro do przodu, to roślina o której marzę od wielu lat.

Kwiaty masz piękne ! moje trzy tulichłopki to jakieś karły, albo co :oops:
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ja za moją wszystkie giełdy objeżdziłam ,parę latek ją szukałam, a ona była w pobliskiej szkółce :lol: Też czekam z niecierpliwością na kwiaty :P
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Bogusiu -glicynia pięknie kwitnie to czekaj cierpliwie -moja ma 5 lat i od trzech już kwitnie :D Ciekawe jaki kolor ma Twoja bo moja jest niebieska :D
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś policzyłam moje tulipany ,sama jestem zaskoczona -------mam ich z pąkami ,kwitnące i te co już są po kwitnięciu 249sztuk ,nie liczyłam przybyszowych :P Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Bogusiu - piękne fotki. Nawet 'Zombie' pięknie ci zakwitł ;) Anemony są powalające, ale to już wiesz :D
Dawid
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

tengel27 pisze:Bogusiu - piękne fotki. Nawet 'Zombie' pięknie ci zakwitł ;) Anemony są powalające, ale to już wiesz :D
Pewnie że piękne ! Szkoda że nie widać ich wszystkich razem.
A który to "Zombie"?
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Bogusiu, jest ;:79 bardzo Ci dziękuję. Nawet nie wiesz jak się cieszę :D :D :D
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co prawda, ja tez nie wiem, które to zombi, ale nasunęło mi się takie skojarzenie po oglądnięciu fotek, że jak pszczółka wleci do środka takiego czerwonego tulipana, to tak jakby do piekła...,hmm, a tam - niebiański nektar. Pewnie głupio, ale tak mi się nasunęło...
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”