Jagoda kamczacka cz. 1
- kura aga
- 10p - Początkujący
- Od: 14 maja 2010, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jagoda kamczacka
Witam ponownie!
Donoszę, że tydzień temu zdeformowane liście obcięłam i po paru dniach, kiedy zaświeciło słońce, jagoda urosła o ponad 10 centymetrów Na nowych liściach już nic niepokojącego się nie pojawia. Poza tym pojawiły się owoce! Na razie jest ich tylko po kilka na krzaczku, ale strasznie się cieszymy Nie wiem tylko jak duże mają urosnąć? Na razie nie mogę być na ogródku codziennie, więc boję się, że pewnego dnia znikną.
Donoszę, że tydzień temu zdeformowane liście obcięłam i po paru dniach, kiedy zaświeciło słońce, jagoda urosła o ponad 10 centymetrów Na nowych liściach już nic niepokojącego się nie pojawia. Poza tym pojawiły się owoce! Na razie jest ich tylko po kilka na krzaczku, ale strasznie się cieszymy Nie wiem tylko jak duże mają urosnąć? Na razie nie mogę być na ogródku codziennie, więc boję się, że pewnego dnia znikną.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj !
Niestety, szpaki i wszelkie inne ptaszyska bardzo lubią jagody.
Pozdrawiam.
Niestety, szpaki i wszelkie inne ptaszyska bardzo lubią jagody.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- kura aga
- 10p - Początkujący
No i wykrakałeś Dzisiaj byłam i nie ostała się ani jedna... Mam nadzieję, że na zdrowie im to wyjdzie i będą dalej nam ćwierkać na ogródku
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Może spadły? Sprawdzałaś pod krzaczkami?
- kura aga
- 10p - Początkujący
Tak, sprawdzałam Obejrzałam dokładnie, nawet zdjęcia im zrobiłam, żebyśmy za parę lat mogli z mężem powspominać te maleństwa
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj !
Obiecuje poprawę. Więcej nie będę krakał.
Pozdrawiam.
Obiecuje poprawę. Więcej nie będę krakał.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- dominikams
A my dziś z córkami jadłyśmy większą ilość (a nie po kilka z krzaczków). Zrobiłam ugniecione z cukrem, bo jednak są trochę kwaskowe. Może to ten wcześniejszy brak słońca. W każdym razie - rewelacja Smak jagód, przepyszne! Mam Czelabinkę (o ile nie pokręciłam) - ta ma wyraźny gorzkawy posmak. Była dokupiona w zeszłym roku, bo pomiędzy Atutem i Duetem była za duża różnica w porze kwtnienia. Atut i Duet są dobre, ale najlepsza Karina (owoce wielkie).
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Dominika napisz co nieco o tych odmianach kamczatki co masz,bo ja na razie mam tylko borówkę.A na jesieni zamierzam posadzić kamczatkę i nie wiem nic o niej(tzn wymagania znam ale odmian nie).
- dominikams
Ojej, no sama nie wiem, co napisać, bo nigdy nie wiem, która to Atut a która Duet U mnie Karina najbardziej się wyróżnia (krzew rośnie bardzo silnie, choć w tej chwili jest nie za gęsty - być może to się zmieni (mam nadzieję że nie, bo dobrze widać owoce), bo to młodszy, dwuletni krzew jest. Karina ma naprawdę duże owoce. Są bardzo smaczne (ale dla mnie z cukrem lepsze, jak wszystkie kamczackie). Ta późniejsza odmiana z pary Atut/Duet dopiero zaczęła dojrzewać, dziś były pierwsze zbiory, ale moje córki zjadły, ja tylko skubnęłam, jutro na spokojnie zrobię degustację i napiszę, ok?
Dodam tylko jeszcze, że te "ruskie" czyli Czelabinka, Wołoszebnica, Sinogłaska i Dlinnopłodna są właśnie gorzkawe, choć może mniej gorzkie od tych NN, i mają mniejsze owoce.
Generalnie po tym sezonie jestem bardzo na tak, jeśli chodzi o kamczackie - wcześniej było mało owoców (Karina miała tylko kilka kwiatków), a Atut i Duet bardzo się rozminęły z porą kwitnienia, więc plony byle jakie.
Dodam tylko jeszcze, że te "ruskie" czyli Czelabinka, Wołoszebnica, Sinogłaska i Dlinnopłodna są właśnie gorzkawe, choć może mniej gorzkie od tych NN, i mają mniejsze owoce.
Generalnie po tym sezonie jestem bardzo na tak, jeśli chodzi o kamczackie - wcześniej było mało owoców (Karina miała tylko kilka kwiatków), a Atut i Duet bardzo się rozminęły z porą kwitnienia, więc plony byle jakie.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziś ,ponieważ temperatura spadła do pozwalającej żyć postanowiłam w końcu zebrać swoje jagody .Zbieractwo nie należy do moich ulubionych zajęć a w dodatku te mniejsze jagody (rosnące na krzaku o wyższym pokroju , zdj. na str 11 tego wątku) mają straszną tendencję do opadania .W sumie z trzech krzaczków zebrałam ok 2,3 kg owoców z tym ,że trochę zostało jeszcze niedojrzałych i niestety wcale nie mało zostało pod krzaczkami ale przynajmniej ptaki będą miały wyżerkę. Teraz to chyba je zrobię z żel -fixem bo nic innego mi nie przychodzi do głowy przynajmniej szybka robota
Smakowicie wyglądają Ja w tym roku kupiłam 3 małe krzaczki i na jednym z nich była 1 jagoda. Też smaczna
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dla mnie lepiej wygladają niż smakują szczególnie na surowo .Zobaczę jak nuta goryczki ,obecna w tych owocach na surowo zachowuje się po zrobieniu dżemu bo takowy będę z tych owoców robić pierwszy raz.aciek pisze:Smakowicie wyglądają
Ps Ja zdecydowanie wolę borówkę amerykańska
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Chudziak, pogratulować zbiorów.Masz tego sporo, nie spodziewałam się że można tyle tych owoców zebrać.Pierożki byłyby smakowite.