Rozchodnik okazały (Sedum spectabile )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rozchodnik okazały
U mnie ostatnio mają jakieś brzydkie listki. Czy rozchodniki mają jakieś choróbsko? zawsze były bezproblemowe
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
izaziem pisze:U mnie ostatnio mają jakieś brzydkie listki. Czy rozchodniki mają jakieś choróbsko? zawsze były bezproblemowe
Dołączam się do pytania. W sierpniu kupiłam Matronę, ale nie miałam czasu wysadzić sadzonek do gruntu i tak stały sobie w doniczkach na rabacie nieco zapomniane. Nie zaglądałam do nich, bo wydaało mi się, że susza im nie groźna, a co jakiś czas padał deszcz. Jakie było moje zdziwienie gdy dziś zobaczyłam że wszystkie liście pokryte są jakimś biało brązowym nalotem z kropkami, pewnie jakiś grzyb:( Czym pyskać i czy to coś da, jeśli choroba zaatakowała wszystkie liście?? Ratujcie:(
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym sezonie plagom chorób itd nie ma końca. Faktycznie i ja myślałam, że rozchodniki sa super bo nie ima się ich żadna choroba. Jakiś czas temu na 2 odmianach o ciemnych liściach zauważyłam plamki i dołem podsychające liście. Miałam na miejscu Amistar 250 SC i już 2 razy pryskane ale wcześniej oberwałam dolne liście - póki co jest dobrze bo zatrzymało się.
- christinkrysia
millie tak wyglądają liście moich rozchodników o róznej intensywności "ciemniejszej karnacji"
SEDEM TELEPHIUM STAWBERRIES AND CREAM
liście i przy okazji kwiaty
Kilka odmian z mojej kolekcji i ten niekoniecznie okazały ale śliczny
Sedum mexicanum
SEDUM TELEPHIUM-SSP-RUPRECHTII -HAB GREY
Sedum telephium ssp. fabaria -- KARPACKI FABARIA
Te 2 poniżej na fotce to moje nowe nabytki i oba NN
NN pierwszy - liście w ładnej zieleni o średnim nasyceniu i kwiaty kolorze intensywnego różu .
Póki co rośnie w doniczce bo czeka na miejsce docelowe.
Czy ktos go rozpoznaje ?
Pozdrawiam
SEDEM TELEPHIUM STAWBERRIES AND CREAM
liście i przy okazji kwiaty
Kilka odmian z mojej kolekcji i ten niekoniecznie okazały ale śliczny
Sedum mexicanum
SEDUM TELEPHIUM-SSP-RUPRECHTII -HAB GREY
Sedum telephium ssp. fabaria -- KARPACKI FABARIA
Te 2 poniżej na fotce to moje nowe nabytki i oba NN
NN pierwszy - liście w ładnej zieleni o średnim nasyceniu i kwiaty kolorze intensywnego różu .
Póki co rośnie w doniczce bo czeka na miejsce docelowe.
Czy ktos go rozpoznaje ?
Pozdrawiam
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Każda odmiana pokazana jest śliczna
Ja mam tylko różowy , taki najpopularniejszy ...
Ja mam tylko różowy , taki najpopularniejszy ...
Bożena
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Weszłam tu "niechcący". A że uwielbiam jesienne kwiaty, to się zachwyciłam rozchodnikami.
Cudne, te Wasze...
Ja też mam tylko zwykłego różowego... Może czas poszukać towarzystwa dla niego
Cudne, te Wasze...
Ja też mam tylko zwykłego różowego... Może czas poszukać towarzystwa dla niego
- christinkrysia
Justynko a jaki to zwykły różowy większość kwitnie w tym kolorze tylko różna intensywność barwy i takie tam ... inne szczegóły .
U mnie też się zaczęło od jednej odmiany, którą sobie wzięłam na pamiątkę z rodzinnego ogrodu.
Sedum spectabile 'Brillant' zdjęcie sprzed kilku lat i spoglądam na nie z sentymentem.
A potem zaczęłam szukać kolejnych odmian bo ładnie rosną, sa ozdobą przez cały sezon.
Ledwo wiosna się zacznie a już tworzą kępy cudnie wyglądających liści, których kolorystyka zależy od odmiany i do tego ... prawie samoobsługowe
Sedum telephium 'Karfunkelstein' w majowej szacie i aktualny stan kwitnącej obecnie
I jak tu ich nie kochać
U mnie też się zaczęło od jednej odmiany, którą sobie wzięłam na pamiątkę z rodzinnego ogrodu.
Sedum spectabile 'Brillant' zdjęcie sprzed kilku lat i spoglądam na nie z sentymentem.
A potem zaczęłam szukać kolejnych odmian bo ładnie rosną, sa ozdobą przez cały sezon.
Ledwo wiosna się zacznie a już tworzą kępy cudnie wyglądających liści, których kolorystyka zależy od odmiany i do tego ... prawie samoobsługowe
Sedum telephium 'Karfunkelstein' w majowej szacie i aktualny stan kwitnącej obecnie
I jak tu ich nie kochać
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Rozchodniki, zwłaszcza jeżeli panują temperatury powyżej 20*C a liście są często zwilżane, są porażane przez grzyby powodujące plamistość liści. Sprawcą jest najczęściej grzyb Septoria sedi, Myrothecium roridum lub Colletotrichum gleosporioides. Dwa ostatnie gatunki mogą też być przyczyną plamistości łodyg i ich wyłamywania się w miejscu porażenia. Do zwalczania stosuje się np. Amistar 250SC (0,05%) lub Bravo 500SC (0,2%). Są też i inne skuteczne środki. Czasami oprysk należy powtórzyć.
Przemku, a czy jest szansa, że jeśli nie opryskam to na wiosne odbiją zdrowe, czy raczej cała roślina może paść? Pytam, bo tegorocznych liści i tak już nic mi nie uratuje (same odpadają)...
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Przeważnie porażone liście zasychają i odpadają ale jeżeli łodygi nie łamią się roślina powinna sobie poradzić. Zresztą nawet gdyby roślina zamarła to bardzo łatwo rozchodniki można rozmnożyć a same rośliny w doniczkach też nie są zbyt drogie.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
a u mnie deszczu trzeba było w sezonie wypatrywać._fox_ pisze:Za mokry ten rok
Nadal jest lato z temp do +28 stopni.
- christinkrysia
Jolu Twój rozchodnik ma kwiaty koloru bardziej jakby agrestowego
W jakim kolorze ma pędy, liście i ich kształt , czy siedzą na pędzie , czy mają ogonki itd ( czy mają przebarwienia sezonowe ) i czy wszystkie sa jednakowe ?
Mam na myśli te najniżej i wysoko. Aha ... jaka wysokość rozchodnika ?
Sporo danych potrzeba aby określić odmianę prawda ?
A jeśli nawet się uda określić na podstawie zdjęcia to nigdy nie ma się 100% pewności. najłatwiej w realu mieć i obserwować cały sezon.
Powodzenia
W jakim kolorze ma pędy, liście i ich kształt , czy siedzą na pędzie , czy mają ogonki itd ( czy mają przebarwienia sezonowe ) i czy wszystkie sa jednakowe ?
Mam na myśli te najniżej i wysoko. Aha ... jaka wysokość rozchodnika ?
Sporo danych potrzeba aby określić odmianę prawda ?
A jeśli nawet się uda określić na podstawie zdjęcia to nigdy nie ma się 100% pewności. najłatwiej w realu mieć i obserwować cały sezon.
Powodzenia