Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p
Od: 1 maja 2009, o 18:00

Re: Lobelia

Post »

Wysiałam dwa opakowania lobelii zwisłej- jedno niebieskiej i drugie mieszanka kolorów. Oczywiście, wszystko mi sie przemieszało :wink: więc będzie po prostu mieszanka ;:3
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Takie mieszane kolorki lobelii bardzo ładnie prezentują sie w skrzynkach , a szczególnie w wiszących koszach , moim zdaniem ładniej niż każdy kolorek osobno :wink: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ja swoich lobelii jeszcze nie posiałam bo sieję ich w szklarni a jeszcze są mrozy i by pomarzły a na parapecie nie mam miejsca ,, dokupiłam jeszcze czerwoną ,, tez sieję w takie palety po kilka na raz , najlepiej brać nasionka drobne na koniec palca i przenosić do doniczki i mocno wcisnąć ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

A ja jestem zniechecona do siania Lobelii, wysialam 22 lutego okazem nie jest, kolejny termin wysiania byl 9 marca, nic nie widac (zawczesnie) :(
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Spokojnie ! :)

One naprawdę bardzo powolutku rosną i są malutkie , dopiero wiosna i w ogrudku ruszaja ostro i kwitną .
Ja sowje posiałem ostatniego stycznia i dłuuugo rosły pod koniec lutego jakoś pikowałem liliputki :lol: , teraz troche juz podrosły :P . Nie długo wystartują na całego :wink: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
violus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 mar 2010, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Na początku informuję że jestem całkowitą amatorką jeśli chodzi o ogrodnictwo, sadzonki, roślinki itp...;). Mój mąż kupił ostatnio wiszące doniczki (kosze) i postanowiłam zasadzić w niech lobelie właśnie. Bardzo je lubię i wiem że pasują idealnie do takich właśnie wiszących koszy. I teraz mam dylemat ponieważ nie wiem czy wysiewać je z nosionek (czy nie jest już za późno) czy kupić już gotowe sadzonki? Jeśli już gotowe to ile ich powinnam kupić? Mam możliwość zakupu pojedyńczych sadzonek. Mieszkam w Irlandii Północnej i zaczyna robić się naprawdę przyjemnie na dworze więc może jednak zdecydować się na nasionka? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Jeśli chcesz w tych koszach w maju już kwitnący kwiat to odradzam wysiewanie, troszkę już za późno.
Poza tym ona jest trudna w uprawie, mam tu na myśli okres wysiew- wysadzenie na miejsce stałe, także z tych względów jako początkującej ogrodniczce odradzam , kup w tym roku gotowe sadzonki z których możesz zebrać nasionka i w przyszłym roku końcem stycznia-początek lutego próbować wysiewać samej.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Siew lobelii jest dość trudny, trzeba pikować kępkami, potem to dość wolno rośnie.Ja kupuję sadzonki, są tanie, a do kosza sadzę 3 szt o zwisających pędach, gdyż te o luźnym pokroju dłużej mi się utrzymują niż te kępkowe.Szukam jednak w sklepach takich z niezbyt przerośniętymi korzeniami, gdyż takie trudniej się przyjmują.
Czasem lobelia w środku lata zasycha, gdyż nie znosi silnego nasłonecznienia połączonego z nadmiernym podlewaniem na takim stanowisku.Lepiej rośnie w zacisznych, półcienistych miejscach i umiarkowanej, stałej wilgotności podłoża, no i dobrze gdy nie zalewają jej deszcze.Trzeba też uważać by podłoże nie przeschło zbytnio.
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

Oj powiedziałabym nawet że siew lobelii jest baaaardzo mega trudny zwłaszcza dla kogos kto wcześniej nie miał do czynienia z taki maleńkimi roślinkami które trzeba pikować, rozsadzać, przesadzać....mi nie wyszło-moje sa takie jak wykiełkowały-nie urosły ani grama, a jakies 70% uprawy padło :( Kupię gotowe:) teraz już będę miała więcej szacunku do siania :)
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ja jeszcze swojej lobelii nie siałam bo w szklarni jest za zimno , teraz nadają ocieplenie to po niedzieli posieję ..wcale nie prawda że jest trudna w uprawie , sieję ją w multipaletach , ponieważ lobelia jest trudna w flancowaniu to wysiewam do ziemi na końcu palca kilka ziarenek i gdy ładnie się ukorzenią w maju wsadzam je na rabatki . nie należy przykrywać nasionek ziemią tylko trochę je wcisnąć w ziemie .. Lobelia lubi światło i ciepło dlatego na parapecie się wyciąga i nie specjalnie wygląda dopiero wsadzona w ziemię w ogródku zaczyna ładnie rosnąć i pięknie kwitnąć ..

Obrazek
tak wyglądała w tamtym roku ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
violus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 mar 2010, o 19:49

Post »

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Zdecyduję się zatem na gotowe sadzonki. Tylko ile ich kupić? Takich pojedynczych? Mam dwa kosze o średnicy około 24cm, może troszeczkę mniejsze.
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29

Post »

Obrazek

Witam miłosniczki lobelii :D
Po raz pierwszy wysiałam lobelie dwa lata temu wprost do doniczki (na zdjęciu powyżej).
Wschodziła bardzo długo, nie pikowałam, bo nawet nie wiedziałam jak się do tego zabrać :oops:
Pomyślałam - co wyrośnie, to będzie :? A rosła bardzo gęsto, bo do tej doniczki wsypałam całą torebkę nasionek :oops:
I doczekałam się takiej cudnej roślinki, która cieszyła moje oczy aż do pierwszych mrozów ;:138 ;:138 ;:138
W tym roku wysiałam do kuwety i będę pikować kępkami.
Wyhodowanie lobelii naprawdę nie jest trudne, a ile daje później radości :D :D :D
Pozdrawiam - nikka
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

Obrazek

to zdjęcie z dzisiaj
chyba przydałoby się je przepikować, ale boje się je ruszyć bo i tak większość padła :|
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”