Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.4
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.4
na razie rosną rośliny. Rosną jednak dużo wolniej od dyń. Pędy główne mają około 1.5m.
Mini tykwy też się dopiero zbierają by się piąć.
Mini tykwy też się dopiero zbierają by się piąć.
U mnie większość zjedzona przez domen i bezdomne ślimory
Niemawidzę ich. Nic pożytecznego nie robią ino jedzą, jedzą i jedzą. D... bez dna
Natomiast moje wyczekane jajotykwy, te które nie zostały pozarte, okazują się chyba być dyniami ozdobnymi bo będą na dniach otwierać żółte kwiaty nie pamietam jak wyglądały nasiona, aczkolwiek wydaje mi sie, ze wyglądały tak charakterystycznie tykwowato jak inne, tylko mniejsze, a nie tak jak dyniowate.
Są w takim miejscu, że nikomu nie wadzą, wiec pożyjemy, żobaczymy co z tego za kulfon wyrośnie.
Niemawidzę ich. Nic pożytecznego nie robią ino jedzą, jedzą i jedzą. D... bez dna
Natomiast moje wyczekane jajotykwy, te które nie zostały pozarte, okazują się chyba być dyniami ozdobnymi bo będą na dniach otwierać żółte kwiaty nie pamietam jak wyglądały nasiona, aczkolwiek wydaje mi sie, ze wyglądały tak charakterystycznie tykwowato jak inne, tylko mniejsze, a nie tak jak dyniowate.
Są w takim miejscu, że nikomu nie wadzą, wiec pożyjemy, żobaczymy co z tego za kulfon wyrośnie.
- BobejGS
- Kontakt:
Z tego co piszesz, to Ja miałem te jajka w tamtym sezonie.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na działce nie mam ślimaków ale koło domu jak najbardziej. Zrobiłam im zasieki z niebieskich granulek i teraz ziemia wokół tykw wysypana jest pasiastymi muszelkami. Przez 2 miesiące
była u nas susza, to chociaż bezdomne nie dobierają się do roślin. Tylko trzy dotarły do moich zasieków.
Też po raz pierwszy rosną u mnie jajeczka, nasiona miały kształt raczej nasion dyni i też kwitną na żółto. Właśnie zaczęły kwitnąć żeńskie kwiaty, moze w końcu doczekam sie małych jajeczek.
Na tarasie w donicy rośnie kobra - już ma 30cm
była u nas susza, to chociaż bezdomne nie dobierają się do roślin. Tylko trzy dotarły do moich zasieków.
Też po raz pierwszy rosną u mnie jajeczka, nasiona miały kształt raczej nasion dyni i też kwitną na żółto. Właśnie zaczęły kwitnąć żeńskie kwiaty, moze w końcu doczekam sie małych jajeczek.
Na tarasie w donicy rośnie kobra - już ma 30cm
ElzbietaaG u mnie te dziady mają siedzibę u sąsiada (mocno zarośnięta, zacieniona pół działka, wszystko co spadnie z drzew czy krzaków cały sezon ?ściółkuje?, to mają tam raj, a jak im mało wrażeń to potem błądzą do mnie). Nie lubię takich chemicznych specyfików, ale chyba będę musiała granulki przynajmniej od tej jednej strony wzdłuż płotka wysypać.
BobejGS i co Ci z tego finalnie wyrosło?
Dokopałem się w poprzednim wątku do linka od MarconiExe, gdzie miało być podglądowe zdjęcie ale po kliknięciu jest że ?Pagina niet gevonden!? (kurde po kiemu to takie pół niemieckie-pół ruskie?).
Wiem, że na rynku bywają GoosEggs i te to chyba są takie tykwy typowo tykwowe ale widziałam też Goblin Eggs i te mi już bardziej wyglądały na ozdobne dyńki
BobejGS i co Ci z tego finalnie wyrosło?
Dokopałem się w poprzednim wątku do linka od MarconiExe, gdzie miało być podglądowe zdjęcie ale po kliknięciu jest że ?Pagina niet gevonden!? (kurde po kiemu to takie pół niemieckie-pół ruskie?).
Wiem, że na rynku bywają GoosEggs i te to chyba są takie tykwy typowo tykwowe ale widziałam też Goblin Eggs i te mi już bardziej wyglądały na ozdobne dyńki
Białe jajka to mi się kojarzą wyłącznie z bakłażanem
- BobejGS
- Kontakt:
Tak wyglądały.
Ależ one cudne!
I wysuszyły się tak jak powinny?
I wysuszyły się tak jak powinny?
- BobejGS
- Kontakt:
Powiem szczerze, że nie wiem. Po tych pytaniach przypomniało mi się, że zebrałem je jesienią do skrzynki i zaniosłem do chlewika w celu obserwacji i zapomniałem o nich. Dziś po pracy sprawdze czy w ogóle jeszcze są i jeśli są to czy jest z nich błoto, czy coś zostało.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje to chyba właśnie Goose Egg Gourds, gdzieś zapodziałam nazwę, nasionka od mustysi
- BobejGS
- Kontakt:
Super przyrost. Już chyba wczoraj widziałem te zdjęcia.