Borówka amerykańska - 10 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 10 cz.

Post »

leff pisze:
Senior pisze:Jakimi phmetrami sprawdzałeś?
Laboratoryjnymi, kalibrowanymi na roztworach buforowych.
Poczytaj trochę o pomiarach phmetrami https://www.wodadestylowana.pl/woda
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Sorry, ale ta strona to reklama producenta.
Strona ma w tytule destylowana a sprzedają demineralizowaną. Destylowana to doprowadzona do wrzenia a opary zostają schłodzone i skroplone (taki sam proces jak przy produkcji alkoholi wysokoprocentowych). Demineralizowana jest uzyskiwana w zupełnie innym procesie chemicznym.
Z resztą jest tam wyraźnie napisane że "łapie" CO2 z powietrza czyli mamy słaby roztwór kwasu węglowego i obniżone pH.
dziadek22 pisze:Ile za nie zapłaciłeś?
Gdzie kupiłeś?
Jak długo je użytkujesz?
Jaką masz o nich opinię?
Te oznaczenia robiłem kiedyś na pH-metrach na uczelni. Redestylat pokazywał 7,0.
Kiedyś pracowałem z paskami ale interpretacja koloru nie jest prosta i pomyłka o 1-1,5 jednostki jest niezauważalna na "gołe" oko.
Teraz używam dwóch pH-metrów: w pracy, mam też prywatny, ale jeżeli chodzi o analizę gleby to korzystam ze stacji chemiczno-rolniczej w Wesołej.

Jak dla mnie koniec off-topa.
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Też kończyłem studia, nawet dwa fakultety ale przeszło 40-ci lat temu i już w szkole średniej uczyli nas jak odczytywać dane za pomocą papierków lakmusowych. To coś podobnego do zbierania grzybów - jedni potrafią rozpoznać prawie każdy grzyb, a drudzy nie.
Jeżeli piszę że woda kupiona na stacji wykazuje pH 7 to piszę prawdę, po co miałbym kłamać?
Kilka postów wcześniej napisałem że miałem phmetry na baterie i wykazywały co chciały, dlatego zrezygnowałem z nich. Zapomniałem dodać że powtórzyłem pomiar za pomocą kwasomierza z płynem Helliga i też wyszło mi,że ta woda ma pH 7
snorlaks
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 kwie 2018, o 18:41

Post »

https://www.google.pl/search?q=kontener ... 66&bih=662

Czy ktoś z forumowiczów uprawia tak borówki w kontenerach albo w tunelach ??? Ewentualnie możecie powiedzieć kogo się o to zapytać ??
Chodzi mi o wczesne odmiany.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

Na pewno z ogromnym powodzeniem borówkę amerykańską w workach uprawiają Polacy na Chorwacji:

http://jagodnik.pl/polskie-borowki-w-chorwackim-stylu/

https://www.pb.pl/borowki-amerykanskie- ... cku-836678
snorlaks
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No dobrze ale ja to chciałem się dowiedzieć coś od kogoś z kraju a nie jakieś ogólniki na jagodniku.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz niezły tupet. Ogólniki, piszesz? A przeczytałeś chociaż to, co podlinkowałem? Nie, bo gdybyś poczytał, miałbyś odpowiedź na kilka pytań. W artykułach opisano wczesne odmiany, które wybrano do uprawy, opisano powody, dla których uprawę przeniesiono na Chorwację, są tam też nazwiska właścicieli plantacji oraz miejscowość, gdzie uprawiają w Polsce. Na zdjęciach widać, że pojemniki ustawione są na folii oraz podłączono do nich nawodnienie. Wiedzy dużo, ale nie dla leniwców, którzy czekają, aż im ktoś pod nos podsunie gotowe elaboraty. Cała reszta dotycząca uprawy w pojemnikach to to samo, co uprawa w gruncie. Odpowiednie podłoże, odpowiednie nasłonecznienie, odpowiednie nawożenie i ochrona chemiczna.
W sieci jest film z otwarcia przedsięwzięcia, gdzie właściciele dokładniej opisują co i jak. Jest, ale mnie się też już nie chce szukać. Lenistwo jest zaraźliwe, właśnie mnie dopadło przed momentem.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale ja przeczytałam z zainteresowaniem. W czym one są sadzone? Widzę jakby około 50l worki? Mam taki materiał i osobę która by umiała to uszyć, ale zawsze myślałam, że dla borówy to lepsze szerokie a płytsze, a jak patrzę to zwątpiłam.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Temat prawie sprzed roku, więc nie za bardzo pamiętam, ale worki chyba większe niż 50 litrów. Na pewno w Internecie jest co najmniej jeden film z relacji z otwarcia plantacji, gdzie jest dużo więcej informacji. Jeżeli nawet nie, to w pierwszym podlinkowanym artykule są nazwiska i nazwy miejscowości, gdzie ludzie opisani w artykułach uprawiają borówkę. Mając nazwisko, nazwę miejscowości i rodzaj działalności bez trudu powinno się znaleźć ludzi, ich plantacje i więcej informacji.

Edytuję
Znalazłem w sieci ofertę kontenerów szkółkarskich. Do uprawy borówki proponują kontenery o pojemności 115 litrów, wymiary 60x40, więc wszystko by się zgadzało. Średnica 60 cm, wysokość pojemnika 40 cm. Borówka ma płytko korzenie, więc 40 cm jest w sam raz.
snorlaks
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zastanawiam się ogólnie bo w jakimś artykule przeczytałem, że jak się uprawia w takim worku-donicy-kontenerze to borówka jest 2-3 lata wcześniej od zasadzenia niż w uprawie na normalnym polu -jestem tylko ciekaw z czego może to wynikać ???
Ktoś coś ??
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

snorlaks pisze:Zastanawiam się ogólnie bo w jakimś artykule przeczytałem, że jak się uprawia w takim worku-donicy-kontenerze to borówka jest 2-3 lata wcześniej od zasadzenia niż w uprawie na normalnym polu -jestem tylko ciekaw z czego może to wynikać ???
Ktoś coś ??
Wydaje mi się że dlatego że jest stały odczyn pH ale mogę się mylić. Doświadczeni bardziej niech mnie poprawią.
snorlaks
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

http://jagodnik.pl/zima-na-plantacji-w-bialousach/

Nie wiem jaką mają tam ziemię na Podlasiu ale jakiś efekt muszą te kontenery dawać skoro tak dużo jest tam ich ??

Ciekawe czy trzeba taki tunel ogrzewać przy dużych mrozach ??
chris18404
200p
200p
Od: 3 maja 2013, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłem nawóz wieloskladnikowy dla borówki. Na ulotce pisze 35g na 1m3. Borówki sadziłem 2 lata temu. Ile mam sypać pod każdy krzak?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”