Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Persej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2017, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

Nie orientuje się ktoś czy można gdzieś na necie w jakimś sprawdzonym sklepie kupić nasiona orangeglo i cream of saskatchewan bo w tamtym roku nie kupiłem a w tym pustki, znalazłem w 1 ale nie wiem czy sprawdzony p...-w...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

FreGo nie sieje się arbuzów zbiorowo ! Żadna roślina dyniowata nie lubi pikowania .
Poza tym Twoje arbuzy ( te po prawej stronie ) są wyciągnięte , co świadczy o niedostatecznej ilości światła dziennego .
Będzie ciężko, ale trzymam kciuki ;:333

Persej z tego co się orientuję, to Cream of Saskatchewan bardzo ciężko zdobyć w Polsce, Orangeglo miał Legutko w zeszłym roku, ale wycofali . W tym roku też tej odmiany nie znajdziesz .
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

seba1999 pisze:FreGo nie sieje się arbuzów zbiorowo ! Żadna roślina dyniowata nie lubi pikowania .
Poza tym Twoje arbuzy ( te po prawej stronie ) są wyciągnięte , co świadczy o niedostatecznej ilości światła dziennego .
Tak masz rację, wiem o tym. Dlatego pisałem "na wariata". Co do światła, jest TRAGICZNIE w tym roku, praktycznie od września w mojej okolicy jest 90% dni pochmurnych. Do tego rośliny mam na 2 gim piętrze na poddaszu gdzie dach mocno ogranicza pole do popisu.
Też mnie sz//g trafia na to ale nic nie mogę zrobić z tym, jedynie to doświetlać ale na to już za późno.
Dzień się po woli wydłuża. Mówisz ,że arbuzy są wyciągnięte z braku światła bo nie widziałeś moich pomidorków koktajlowych. ;:185 Te się całkiem położyły bo słońce nisko chodzi na horyzoncie a te co stoją w głębi pokoju to same mimozy. A miałem takie 3 pikowane do skrzynki co stały na oknie i dałem je już piętro niżej a tu mają dużo światła to już kwitną!A są z tego samego posiewu co te zdechlaki.
Światło robi potężną robotę, wiem to ale nie mam miejsca bo moje rolniczki w domu parapety już zdominowały! Rzeżucha, rozsada pomidora, ledwo się wepchałem z jednym kubkiem kiwano! Dlatego mam tylko strych do dyspozycji. Prawdziwy ogrodnik by się zapłakał jak by to widział co ja wyczyniam. W moim warsztacie elektronicznym gdzie naprawiam sprzęt połowę zajmuje serwis a połowa to farma roślin! ;:224
Witam, jestem Adam.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

rolnik90 tak, o jakieś 3 dni na oko...

zielarz94 to zależy czym będziesz doświetlał - żarówki zwykłe, żarówki energooszczędne, świetlówki, LEDy, sodówa... . 40W to trochę mało.
Ja doświetlam dwoma listwami LED o długości 100 cm - jedna biała o temp. 6500 K i 4500 lumenów, druga to GROW LED (czerwone i niebieskie LEDy w stosunku 3:1) i w przyszłym roku chyba dokupię jeszcze jedną taką.
Same listwy mimo iż LEDy się tak nie grzeją podniesie Ci temperaturę w akwarium jak je okryjesz.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

FreGo morał z tego taki, że jak nie masz dobrych warunków to nie siej za wcześnie :D
Ja od kilku lat trzymam się jednego terminu - połowa kwietnia . Można siać nawet do początku maja.
I tak miałem przerośniętą rozsadę :wink: Wtedy już dzień jest dłuższy i można wynieść sadzonki na zewnątrz .
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Seba1999 ja sieję tak wcześnie bo lubię jak mi coś rośnie. Poza tym ja akurat mam dostęp do czegoś pokroju ogrodu botanicznego, w razie czego mogę tak zawsze rośliny przewieźć. Tm nawet Filodendrony owocowały mimo Ze to nie Madera. :heja
A nie wiem czy wiesz, niedawno oglądałem w TV program śniadaniowy i "Pani Mądrala" tam zachęcała do spożywania pestek z arbuza na surowo, prażonych oraz KIEŁEK Z ARBUZA. Więc nie ma problemu, zawsze mogę zjeść te arbuzy skoro są jadalne. :;230 Podobno nawet są bardzo zdrowe! :tan ;:138
Witam, jestem Adam.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

seba1999 pisze: nie sieje się arbuzów zbiorowo ! Żadna roślina dyniowata nie lubi pikowania .
Uprzejmie donoszę, że siałam arbuzy oraz ogórki i melony zbiorowo z powodzeniem. Ziemię do siewu zbiorowego mieszam z piaskiem, tak aby nie była zbyt zwięzła. Rozsadki rozdzielają się bez uszczerbku i naprawdę przyjęły się bez problemu. Ze względu na oszczędność miejsca w tym roku również planuję część arbuzów i ogórki, posiać właśnie w zbiorową doniczkę. U mnie najlepiej się udają posiane pod koniec kwietnia. Właśnie sobie przypomniałam, że dynie kiedyś, które posiałam po 3 szt do doniczki i wszystkie wzeszły też rozdzieliłam i posadziłam pojedynczo. Też się przyjęły.
Odnośnie pestek arbuza to owszem są smaczne :). Zdarzyło mi się podjadać przy podkiełkowywaniu nasionek, ale nie kupnych tylko tych wybranych z owocu.
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Telimenka pisze: Ziemię do siewu zbiorowego mieszam z piaskiem, tak aby nie była zbyt zwięzła.
Ja też robię specjalną ziemię do tego. Połowę daję piasku sianego i połowę ziemi ogrodniczej, ale ziemię też sieję przez drobne sito. Dlatego granulacja jest tego bardzo drobna ale dzięki piaskowi łatwo potem sadzonki wyjąć, drobno przesiana ziemia za to ładnie "lepi" i roślinka nawet wątłym korzonkiem się łatwo odżywia. Powiem więcej. Na takiej mieszance popikowałem też pomidory , dałem jej ze 3-4cm a na to potem 3-4cm ziemi ogrodniczej i na tym pomidory rosną przepięknie! Jak podlewam to z ziemi wszystko woda przenosi w dół, dolna warstwa jest bardzo higroskopijna i nie przesycha! Lepiej mi w tym rosną pomidory niż w samej ziemi ogrodniczej!
Witam, jestem Adam.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Ja też zawsze :!: mieszam ziemię ogrodniczą uniwersalną z piaskiem, beż tego ani rusz :D I jaka dobra taka ziemia jest właśnie do siania lub pikowania... taka miękka i przepuszczalna, lecz nie za mocno - wprost idealnie :wink:
Co do siania dyniowatych zbiorowo, to każdy ma pewnie swoje zdanie, ale to nie człowiek przy tym cierpi ;:131 tylko roślina :roll: Mi czasem też zdarzyło się wysiać dyniowate w jedną doniczkę, więc pikowałem je osobno, ale czasem więdły, a czasem nic sobie z tego nie robiły i rosły dalej ;:oj Pamiętać trzeba o tym, że roślina musi odbudować korzenie!
Tak więc sianie zbiorowo według mnie ma zalety i wady - plusy i minusy 8-)
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też dodaję piasku do ziemi . No i przy okazji więcej mi tego wychodzi :wink:
Telimenka nie jest to często spotykane wśród ogrodników :wink: Kiedyś przesadzałem, ale nie było to dobre rozwiązanie .
Nie moczę nasion, nie podkiełkowuję, od razu wsadzam do ziemi. Jak jakieś nasionko nie wzejdzie to doniczkę wykorzystuję dla innej rośliny.
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05

Post »

Widziałem, że niektórzy wspominają o doświetlaniu rozsady arbuza. Czy ktoś już próbował czegoś takiego w poprzednich latach i ma jakieś sugestie dotyczące doświetlania roślin? Czytałem o grow ledach i myślę, żeby kupić żarówkę lub listwę led i spróbować się z tym pobawić. Moje rozsady będą stały na południowym parapecie, ale rok temu ze względu na sporą ilość dni pochmurnych i tak się trochę za bardzo powyciągały i chciałbym temu zapobiec w tym roku. Ewentualnie sam wykonam taki doświetlacz z czerwonych i niebieskich diod. Czy to miałoby jakiś sens czy lepiej sobie odpuścić? Koszty wyniosłyby około 100zł.
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Danivil pisze:Ewentualnie sam wykonam taki doświetlacz z czerwonych i niebieskich diod. Czy to miałoby jakiś sens czy lepiej sobie odpuścić? Koszty wyniosłyby około 100zł.
Jak zmierzasz to sam wykonać? Masz Hotaira? Może być stacja lutownicza ale z lupą. Trzeba mieć wprawę w lutowaniu, trzeba kupić diody i profil z kloszem. Poza tym dobrać ilość diod do napięcia zasilania i do tego zasilacz albo zrobić albo kupić, chyba że do 230V dobierzesz liczbę diod.
Poza tym chińskie komponenty czasem kiepsko się lutują jak zastosujesz kiepski topnik.
Taniej jest nabyć żarówkę za 20zł bo już za tyle można kupić LED GROW dziś. To samo dotyczy listew. Jednak sam zakup to nie wszystko ( na tym żerują handlarze) bo trzeba się orientować ile mocy świetlnej daje dane źródło światła. Czyli lumeny są ważne oraz luxy. Na początku jak wchodziły pierwsze żarówki LED to ludzie się rzucili jak "wszy na pępek" i nikt nie zwracał uwagi na te parametry a moce były 3W-5W. A potem płakali bo tymi nowoczesnymi i drogimi wówczas cudami techniki mogli sobie co najwyżej oświetlić korytarz do WC. ;:224
Witam, jestem Adam.
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie lepiej rozsade arbuza mieć w tunelu foliowym lub szklarni? ;:108 A jak nie masz to zrób taką mini szklarenke na rozsady bądą miało ciepło i dużo światła
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”