Dom czy mieszkanie?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dom czy mieszkanie?

Post »

Krzychoo pisze:Dla mnie dom czy mieszkanie to trochę jak rozważanie: samochód czy komunikacja miejska. Samochód daje prawdziwą wolność, mogę jechać kiedy chcę, gdzie chcę, z kim chcę, zatrzymać się gdzie tylko chcę i słuchać muzyki jaką lubię. ALE za to: płacę za benzynę, ubezpieczenie, przeglądy, naprawy, sam je muszę myć i sprzątać. W przypadku komunikacji miejskiej: kasuję bilet za parę złotych i wiozą mnie mniej więcej tam gdzie chcę. Nie mam w zasadzie wpływu na nic: ani na godzinę odjazdu, ani nie mogę zatrzymać się gdzie chcę, ani nie wybieram sobie towarzystwa. Nie obchodzi mnie za to NIC. Ktoś inny dba o wszystko. Ja płacę za bilet.
To tak z mojego punktu widzenia. Mieszkam na wsi, mieszkałem ładnych parę lat w mieście. Wszystko miało swoje plusy i minusy, dla każdego coś dobrego.
Świetne porównanie ;:138 ;:138 ;:138 Popieram ;:138
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nikogo ale to nikogo nie mam na celu przekonywać do zamiany domu na mieszkanie czy odwrotnie. Napisałam to co czuję, zgodnie chyba z ideą wątku :)
Jeżeli marzy Ci się Agdula domek i zdobędziesz go - będę cieszyła się razem z Tobą. :D
pozdrawiam
sadrak
50p
50p
Od: 16 mar 2011, o 14:12

Post »

Od małego w bloku (a dokładnie w trzech :lol: ), póżniej w w nowym bloku w dużym mieście, a teraz domek na wsi... Wszystko ma plusy i minusy - każdy musi wybrać sam. Ja w każdy m razie we wszystkich etapach pamiętam wiele plusów :). Z jednego się cieszę, że mój dzieciak ma wokół mnóstwo zieleni i może się nią cieszyć cały dzień na dworze :)
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sadrak pisze:Od małego w bloku (a dokładnie w trzech :lol: ), póżniej w w nowym bloku w dużym mieście, a teraz domek na wsi... Wszystko ma plusy i minusy - każdy musi wybrać sam. Ja w każdy m razie we wszystkich etapach pamiętam wiele plusów :). Z jednego się cieszę, że mój dzieciak ma wokół mnóstwo zieleni i może się nią cieszyć cały dzień na dworze :)

Moje dzieciaki także wychowywały się koło domu i było fajnie bo nie biegały z kluczem na szyjach. :lol:
Kiedy dwa lata temu szukaliśmy lokum dla 4-os rodzinki ważniejsze dla nich były odległość do uczelni i do klubów.Wybraliśmy mieszkanie. Za kilka lat sami będą pewnie szukali lokum dla swoich rodzin i wtedy może się okazać, że domek to jest to ( dla nich). Chociaż na razie twierdzą, że mają dość "przepychania rur sprężyną". Czas pokaże.
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p

Post »

Ruda2011 pisze:Nikogo ale to nikogo nie mam na celu przekonywać do zamiany domu na mieszkanie czy odwrotnie. Napisałam to co czuję, zgodnie chyba z ideą wątku :)
Jeżeli marzy Ci się Agdula domek i zdobędziesz go - będę cieszyła się razem z Tobą. :D
pozdrawiam
Mariolko :)

teraz mieszkam w domu, mieszkałam i w bloku, a także w szeregowcu.
I mogę Tobie powiedzeć, że wszystkim byłam zachwycona na początku. Z biegiem czasu
widziałam coraz więcej minusów, każdej z tych lokalizacji.

A co bym wybrała teraz? Nie wiem, chyba bym wybrała mały domek, z małą działką w małym mieście. Może dlatego, że tego jeszcze nie doświadczyłam... i na razie widzę same plusy.Aczkolwiek... pewnie po kilku latach bym widziała już znacznie więcej minusów..
:)
Agdula
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit No i fajnie kobietki. Świat dlatego jest tak fascynujący, że każdy człowiek ma swoje, niepowtarzalne zdanie na każdy temat.
Pozdrawiam
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Agdula pisze:
A jak wodę zakręcą.. bo awaria.. to nawet nie ma się gdzie człowiek załatwić.;:138
tzn że jak w domu awaria to za drzewko ? ;)
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Agdulo, 'mały domek z małą działką, w małym mieście' -oj,tak, tak!!!
Ja po kilkudziesięciu latach spędzonych w kamienicy w centrum wielkiego miasta (pięknej i zadbanej) od trzech lat mieszkam w małym miasteczku, w małym domku z małą (? - 1000m kw.) działką. I na razie widzę same plusy i za nic w świecie nie wróciłabym do miasta.
Kawka w ogrodzie pod gruszą, widok rozgwieżdżonego nieba, cisza i wiele, wiele innych - bezcenne :!:
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p

Post »

Dala :wit Zazdroszczę ;:108
1000 metrów to nie taka mała działka.. jeśli jest dużooo roslin ;:224
Agdula
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Agdula pisze:Dala :wit Zazdroszczę ;:108
1000 metrów to nie taka mała działka.. jeśli jest dużooo roslin ;:224

24 godziny na dobę i siedem dni w tygodniu razem ze świetami, w pracy.Można się zanudzić.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Człowiek potrzebuje odskoczni od roboty bo w przeciwnym razie na dłuższą metę można się zniechęcić.
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Obśmiałam się jak norka :D
kamykkamyk2 pisze: Niestety, ale na wsi, czy w jej okolicach jest trudność w znalezieniu pracy, a nie wyobrażam sobie, żeby dwoje rodziców dojeżdzało codzienie do miasta do pracy, gdyż dojazdy zajmują po ok. 1,5 do 2 godzin dziennie w zależności od korków. Czyli osiem godzin pracy plus 2 godziny dojazdów, czasami jeszcze zakupy i nie widzi się dziecka, żony, męża przez 11 godzin dziennie.
W mieście też nie zawsze pracę ma się ?pod ręką?, nawet w Warszawie. Był czas, kiedy dojeżdżałam do pracy ok. 1,5 godz. w jedną stronę. W Warszawie, jak najbardziej. Komunikacją, z przesiadkami. Moje dziecko było wtedy małe, pracowałam na pół etatu, gnałam po pracy do domu, żeby mąż zdążył do swojej pracy. Prawie się nie widywaliśmy. Samochodem niewiele krócej było, bo korki, zresztą było też drożej.
kamykkamyk2 pisze: Dużo ułatwia jak się posiada zaplecze rodzinne takie jak: babcia, dziadek, ciocia wujek, które może nas wyręczyć z dowiezienia dziecka do przedszkola, bo przedszkole jest czynne od godziny 6,30 do 16,30, więc trzeba z pracą dostosowywać się do do godzin działania przedszola. Jeden rodzic rano zazwozi dziecko a drugi odbiera z przedszkola. Albo zarabiać wystarczająco dużo pieniędzy, żeby było cżłowieka stać na opiekunkę czy kogoś tego typu, a więc kołóo się zamyka. Dlatego obecnie podtrzymuję, to co napisałem, iż na pewno z małym dzieckiem nie przeprowadziłbym się na wieś, chyba że jedno z rodziców nie musi pracować i jest samochód..
Jak się ma takie zaplecze, to ułatwia. Myśmy nie mieli. Rodzice nasi pracowali, nie mogli odbierać naszego dziecka z przedszkola. Na opiekunkę też nas stać nie było. I też z pracą musieliśmy się dostosowywać do godzin działania przedszkola. Nie widzę więc żadnego związku z mieszkaniem na wsi czy w mieście. Problemy dokładnie takie same.
pozdrawiam
Aneta
Michalina
50p
50p
Od: 9 gru 2010, o 17:10

Post »

Oj chyba nie całkiem takie same Anetko. Szczególnie jeśli dzieci zaczynają chodzic do szkół ponadpodstawowych , nie
mówiąc już o studiach. Na ogół brak takich w małych miejscowościach. Dojazdy dzieci do domu pod miastem mogą przy
obecnych korkach i innych trudnościach z komunikacją / remonty / dochodzic do 3 godzin w jedną stronę. A gdzie
zajęcia pozalekcyjne / sport, nauka języka itp / nie mówiąc już o rozrywce, do której młodzi ludzie przecież mają prawo.
Wiem co mówię z własnych obserwacji. Dom z ogródkiem owszem ale w spokojnej dzielnicy w dużym mieście. Natomiast
dom pod miastem dla osób z malutkimi dziecmi i emerytów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”