Pęcherznica kalinolistna: choroby, szkodniki, problemy
Re: Pęcherznica kalinolistna
Chociaż jeśli chodzi o żywopłot zewnetrzny, odgradzajacy od ulicy ja osobiście bym sę skłaniał do grabu - buka.
Szlachetne, polskie stare drzewa i mocne zasłony. Dużo ładniejsze niż thuje.
No ale one nie są diaboloczerwone
Szlachetne, polskie stare drzewa i mocne zasłony. Dużo ładniejsze niż thuje.
No ale one nie są diaboloczerwone
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam jeden krzak pęcherznicy w ogrodzie, był tu już przed Nami i byłam bardzo mile zaskoczona, że po przekwitnięciu białych kwiatów pojawiają się czerwone owocostany
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Po jakim czasie i w jakim okresie kwitnie pęcherznica? Kupiłam taką o złotych/cytrynowych liściach , odmiany nie znam..
Mam ją od jesieni ubiegłego roku , aktualnie ma około 80cm wysokości i jest mocno rozkrzewiona...ale kwitów nie widać...
Mam ją od jesieni ubiegłego roku , aktualnie ma około 80cm wysokości i jest mocno rozkrzewiona...ale kwitów nie widać...
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ponawiam pytanie. Z zebranych nasion pozyskałam kilkanaście roślinek i są mieszane. Jak to możliwe skoro nasiona 100% "Diabolo"?szarotka66 pisze:Mam pytanie. Otóż od kilku lat mam krzew pęcherznicy Diabolo i jak do tej pory znajdowałam siewki tej odmiany, a teraz pod krzewem znalazłam siewkę bardzo przypominającą Luteus, czy to możliwe?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Witam pęcherznica kwitnie w miesiącach VI - VII. Moje kwitną na różowo. Jest to krzew bardzo wytrzymały na różne przeciwności pogody. Rośnie bardzo dobrze na różnych glebach. Przycinanie go sprawia ,że krzew ten bardzo się rozkrzewia. Ładnie wygląda w różnych kompozycjach lub posadzony jako żywopłot.
Na ubogiej piaszczystej glebie też sobie dobrze radzi.Pod moje sadzone 10 lat temu dawałem po kilka wiaderek lepszej ziemi na krzaka a poza tym mają 40cm nędznej piaszczystej gleby a niżej sam piach i mimo to ładnie rosną mając już około 3m wysokości .
Czy mogłabym teraz obciąć Diabolo tak na wyskość 30 cm?
Mam 2-letnią sadzonkę, ma w tej chwili 7 pędów o długości ok. metra. Chciałabym ją zagęścić, ale nie chcę zrobić jej krzywdy.
Mam 2-letnią sadzonkę, ma w tej chwili 7 pędów o długości ok. metra. Chciałabym ją zagęścić, ale nie chcę zrobić jej krzywdy.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Jeszcze możesz Layila ale to już ostatni dzwonek .
Hej
Kupiłem sztobry pęcherznicy na wiosne i je posadziłem do gruntu . Z tej pęcherznicy mam zamiar zrobić żywopłot na innej działce, która jest oddalona o 100 km . Dlatego musiałem ukorzeniać tam gdzie mieszkam , bo inaczej nie mógłbym jej podlewać . i teraz mam pytanie kiedy przesadzić ta pęcherznice na wiosne czy jesienią ? Obecnie pęcherznice mają około 10-20 cm przyrotu przycinać je ?
Pozdrawiam i licze na wskazówki .
Kupiłem sztobry pęcherznicy na wiosne i je posadziłem do gruntu . Z tej pęcherznicy mam zamiar zrobić żywopłot na innej działce, która jest oddalona o 100 km . Dlatego musiałem ukorzeniać tam gdzie mieszkam , bo inaczej nie mógłbym jej podlewać . i teraz mam pytanie kiedy przesadzić ta pęcherznice na wiosne czy jesienią ? Obecnie pęcherznice mają około 10-20 cm przyrotu przycinać je ?
Pozdrawiam i licze na wskazówki .
Pozdrawiam Patryk
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Moja rada nie przycinaj teraz lecz wczesną wiosną.
Dobrym czasem w naszej strefie klimatycznej na sadzenie krzewów już ukorzenionych jest koniec września, pażdziernik a nawet często listopad o ile nie zawitają wcześniejsze przymrozki.
Sadzonki wymagać będą podlewania przynajmniej w pierwszych dniach po posadzeniu,więc jesień ułatwi Ci sprawę.
Dobrym czasem w naszej strefie klimatycznej na sadzenie krzewów już ukorzenionych jest koniec września, pażdziernik a nawet często listopad o ile nie zawitają wcześniejsze przymrozki.
Sadzonki wymagać będą podlewania przynajmniej w pierwszych dniach po posadzeniu,więc jesień ułatwi Ci sprawę.
Mam zamiar tam się wybrać na dwa dni .
Podleje mocno po posadzeniu i tuż przed wyjazdem , ale mam nadzieje , że będzie deszczowo .
I jeszcze może podpowiecie jak transportować takie sadzonki kopane . Ponieważ podróż to 2 godziny .
Podleje mocno po posadzeniu i tuż przed wyjazdem , ale mam nadzieje , że będzie deszczowo .
I jeszcze może podpowiecie jak transportować takie sadzonki kopane . Ponieważ podróż to 2 godziny .
Pozdrawiam Patryk
- kajko278
- 500p
- Od: 20 sty 2013, o 17:32
Re: pęcherznica kalinolistna nasiona
Odgrzeję trochę wątek. Wysiałam na parapet pecherznicę kalinolistną "diabolo" 10 dni temu i taki jest efekt po tym czasie
Moja działka na Kaszubach
KARINA:-)
KARINA:-)
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: pęcherznica kalinolistna nasiona
Nic nadzwyczajnego. To łatwa roślina do mnożenia.