Skoczogonki - małe robaczki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jolka009
50p
50p
Od: 5 maja 2008, o 10:15

Re: fikus i yukka - białe owady w ziemi

Post »

No więc w końcu jest tak:
Zrobiłam zdjęcia owadów pod fikusem benjaminem.
Niestety owady sa mikroskopijne i cały czas chodzą więc nie udało mi się uzyskać lepszego zdjęcia. To me małe biale kreseczki oznaczone strzałkami:
Obrazek

A tutaj poglądowe zdjęcie całego benjamina:
Obrazek

A tu widac że "wewnątrz żółkną liście"
Obrazek

A tu obrazek z juccą. Miała najwięcej owadów, ale też bardzo mokrą ziemię - być może to nie owady ją zniszczyły ale przelanie. Teraz ziemię wymieniłam na nową.
Obrazek

Tutaj yucca z bliska. Te duże chyba przetrwały, ta mała niestety oklapła najbardziej. Niestety zarówno te duże jak i mała yucca potraciły te małe zielone"odrosty". Sporo dolnych liści powiędło i pousychało - teraz tego nie widac bo je poobrywałam.
Obrazek

Tutaj mam jeszcze drugiego ficusa benjamina, tego miniaturowego. Ten nie ma robaków ani nie został przelany a też traci liście. Stąd mam wątpliwości czy te owady to w ogóle są szkodniki.
Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: fikus i yukka - białe owady w ziemi

Post »

Szkodniki to skoczogonki, kochają wilgotną ziemię, zresztą rośliny mają za mokro, należy zdecydowanie ograniczyć podlewanie zarówno jukom jak i fikusom. Każda z tych roślin powinna dostać również nową ziemię gdyż obecna jest strasznie zasolona najprawdopodobniej przez podlewanie twardą nieprzegotowaną wodą o dużej zawartości związków wapnia i do tego pewnie z nawozami. Jak przesadzisz w nową ziemię (fikusy szczególnie należy ustawić ta samą stroną jaką stały w stronę światła - nie lubią przestawiania i obracania stąd też lecą liście - jako jeden z powodów) odczekaj ze trzy dni i podlej woda z Nomoltem (1 ml na 1 l wody). Oszczędniej z wodą i dawaj im tylko przegotowaną i odstaną minimum 12h. Nawożenie możesz zacząć od marca. Jak coś pytaj. :wink:
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lut 2010, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

ratunku! biale kreseczki i robaczki

Post »

Storczyki podobaly mi się od dawna, ale słyszałam ze trudne sa w hodowli wiec jedynie cieszyłam oko na wystawach sklepowych do czasu az na początku listopada dostalam pieknego dwupedowego, fiolkowego Phalaenopsis. Był przecudny, miał mnóstwo kwiatow i tyle samo pakow jednak w przeciągu tygodnia stracil wszystko ;:223 wszystko uschlo? zapewne stalo się to przez zmiane otoczenia bo korzenie ziemne (czy tez podziemne) miał zdrowiuteńkie i dlugie zielone nadziemne. No i tak go zostawilam do teraz, liscie jak widac zdrowe, jeden jest uszkodzony przez pazurki malego dziecka, nadziemne uschly, kwiata podlewałam przez ten okres od listopada do lutego co 7-11 dni (przez 20min) ?z tym ze nie wiedziałam ze trzeba przesuszyc na tyle żeby korzenie zrobily się ?srebrne? ?może przez to te nadziemne uschly? podlewalam kranowka bo zadnych preparatow.

Obrazek

Szkoda mi się zrobilo tego mojego kwiatka bo wyraznie zmarnial od momentu kiedy go dostalam i na początku lutego ?pewnie zle zrobiłam- ale wzielam go w torbe i poszlam na druga strone ulicy do kwiaciarni zapytac się co robic bo kwiatek umiera ?tam ucięto mi łodygę i powiedziano ze kwiatek ma się dobrze (nie sprawdzili korzeni) i dali mi taki nawoz.

Kwiatka ?podlałam? (przegotowana letnia woda) z nawozem ?trzymalam go za dlugo - bo ok.3godz , po prostu zapomniałam bo mialam gosci? :cry:
I wczoraj zauważyłam ze w doniczce mam jakies biale plamki,
Obrazek
korzenie maja biale kreseczki i biegaja jakies 3 (tyle dostrzeglam) malusieńkie, przezroczysto-biale stworki. Nie wiem czy dobrze mysle ale podejrzewam ze od zbyt dużej wilgotności pojawily się skoczkonogi?? Czy może co gorsza Ziemiórki ???

Obrazek]
Obrazek

co z tym moim kwiatkiem bedzie??
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Re: ratunku! biale kreseczki i robaczki

Post »

jedno zdjecie nie weszlo wiec jeszcze raz zalaczam

Obrazek
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

jeszze jedno prosze powiedziec mi jak tytul mojego watku zrobic na zielono bo wg opisu poszczegolnych kolorow -zielony to tematy zawierające problemy z storczykami.

dziekuje za odpowiedz i rady :)
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

Jeżeli to skoczogonki to powinny skakać,
moim zdaniem to na razie reanimacja !!
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Niedawno zaatakowaly mi jedna roślinkę takie biale kreseczki (zdjecie zapożyczone z Internetu)
jednak to nie sa takie same kreseczki co w podlozu orchidei
Zdjęcie z internetu wycofane- Regulam, art.o prawie autorskimJOVANKA

zainfekowana roślinkę wyzucilam bo niestety była cala w tym dziadostwie ?korzenie, lodyga, liscie -wczoraj wyczytałam ze może to być wełnowiec lub larwy mączlika, zauważyłam ze na sąsiednich kwiatkach tez takie cos jest ?ale malutko. Musze pod luba dokladnie to obejrzec ? daze do tego ze w niedalekim sąsiedztwie był mój storczyk i może na niego choruje?? W jednej doniczce (iny kwiat) znalazłam takiego zasuszonego stwora, ale nie wiem czy to glowny winowajca czy z okresu letniego/jesiennego cma. Wyglada to tak

Obrazek

Obrazek

storczyka oddzielilam od reszty kwiatow -ale nie zauwazylam zeby mial podobne kreseczki w podlozu -na lisciach tez nic bialego nie ma -nawet w szczelinach
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

patrykgiel pisze:Jeżeli to skoczogonki to powinny skakać,
moim zdaniem to na razie reanimacja !!
opis orchidei jest z wczoraj -dzisiaj juz tych bialych kreseczek prawie nie ma, ale wyraznie zmarnial :cry:
korzonki nad doniczka sa w brazowych plamach

Obrazek

na jednej z lodyg znalazlam takie odbarwienie -nie wiem czy wczesniej ono bylo

Obrazek

oraz jeden listek + te listki ktore sa na dole zrobily sie miekkie

Obrazek

moze mu za zimno? moze powinnam parapet tzn okno wylozyc recznikiem? mieszkam w nieocieplonej kamiecicy i moze jakos podwiewa ja?
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p

Post »

po 1 na forum nie używamy kolorów czcionek są one przeznaczone dla moderatorów.
Twój storczyk może mieć skoczogonki, wciorniastki
Jednak musisz wyjąć go z doniczk i delikatnie przepłukać korzonki letnią wodą, ale nie odrywaj kawałków kory których sie nie da bo uszkodzisz korzenie, ale jeśli już by ci się zdarzyło to zasyp ranę cynamonem lub węglem drzewnym !!
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

dziekuje za odp. musze poczytac zasady forum -poki co chcialam szybko napisac zeby dostac jakies wskazowki...

tez tak myslalam zeby przemyc- te biale plamki w podlozu to zapewne przez to ze za dlugo moczylam + mam twarda wode. prosze mi jednak doradzic przy plukaniu jak wyciagne z doniczki -mam usunac podloze? czy tak jak wyciagne tak zaczac lac woda? pozniej wylowic z wanny kore itd i do tej samej wsadzic?? czy lepiej wstymac sie do poniedzialku kupic nowe podloze i donowego wsadzic? byc moze zadaje glupkowate pytania, ale jeste zielona w temacie a bardzo chcialabym miec te pieknosci w domkq. dokupilam dwa kolejne storczyki ale tez kwiatki marnieja :(

Post zmoderowany:
-usunięty bezzasadny cytat
-proszę przeczytać Regulamin Forum.
Obowiązuje nas język polski w pisowni , jak również wykluczamy pisanie w stylu "w domkq" --- slang jest niedopuszczalny.
Takie posty będą kasowane; zwracane do poprawy autorowi wypowiedzi.
-zdjęć z internetu nie wstawiamy na forum, wyłącznie można - własnego autorstwa..
moderator JOVANKA
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p

Post »

I sposób jeżeli korzenie będą zdrowe : Prosze wyjąć z doniczki, delikatnie oczyścić z podłoża wyciąć zbrązowiałe i puste w środku korzenie, i płukać z 3 minuty aby korzenie zmiękły i wsadzić do NOWEGO podłoża, to stare moze zawierać jakieś robaki, a chyba chcemy ich uniknąć ?? lub jest przestarzałe, zleżałe, nowe podłoże jeżeli będzie gruboziarniste to domieszać odrobinę torfu !!, na dno przydało by sie warstwę drenującą z keramzytu lub inną,

II sposób jeżeli korzeni nie pozostanie dużo po wycięciu należy także korzenie przepłukać z tym że przy sadzeniu podłoże z kory zamieniamy na keramzyt, i po wsadzeniu ustawiamy w małej miseczce z wodą poniżej rysunek, mam nadzieję że pomogłem !!

Obrazek
Paulinka Z
200p
200p
Od: 13 cze 2009, o 17:11

Post »

Chyba wiem o czym mówisz bo mam podobny problem. Moje kreseczki pojawiają się po podlaniu i jak się dmucha w doniczkę tzn w korę to się szybciej przemieszczają ale nie skaczą... Ja z moimi co jakiś czas walczę tzn przesadzam do nowego podłoża i kiedyś jeszcze kupiłam taki środek w spreyu do roślin pokojowych na szkodniki chyba firmy Provago Provado...nie pamiętam. Przy przesadzaniu po prostu spryskałam korzonki i na jakiś czas był spokój teraz są znowu ale jakoś nic z tym nie mam teraz zamiaru ronbić, przede wszystkim kwiatki nie marnieją
monykaa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Paulinka Z wlasnie czytalam ze skoczkonogi maja rozne odmiany i niekoniecznie musza skakac -jest jeden taki wlasnie gatunek ktory ze tak powiem "popierdziela" ;) a ja wlasnie takie maciupenkie i szybkie widzilam wczoraj, dzisiaj przy sciance doniczki nie widzialam zadnego moze siedza glebiej w podlozu -generanie wyczytalam ze nie sa szkdliwe w malych ilosciach wiec nie będę sie nimi przejmowala -z reszta zmienie glebe to zobaczymy co tam siedzi.

patrykgiel Dzięki wielkie za odp odnosnie przesadzania - w pon pojade do centrum kwiatowego i kupie podloze. moze jakies sugestie co do firmy, badz skladu? szczerze mowiac nigdy nie bawilam sie w takie przesadzanie -w domu kwiatami mama sie zajmowala a ja mialam dosc pokazna kolekcje kaktusow z ktorymi nigdy nie mialam problemow - a nowa ziemie bralam z ogrodu i dobrze im sluzyla -teraz mam nowe mieszkanie i nowe kwiaty moja milosc do kaktusow zastapily lisciaste a storczyki mialy tworzyc delikatne dopelnienie parapetu na calej dlugosci sciany, to mial byc taki akcent wsrod tych zielonych :tan

korzenie wygladaja na zdrowe, jedynie te nad doniczka maja brazowe ciapki - w takim razie usune je, posypie cynamonem -kupie nowa doniczke -dno podsypie kermazytem i na to nowe podloze -zobaczymy czy to pozwoli bidaczkowi spokojnie rosnac.

teraz mam pytanko wkladac je do oslonki/doniczki czy lepiej zeby moje falki staly tylko w tych przezrostystych doniczkach? widzialam na zdjeciach ze niektorzy trzymaja orchidee na kermazycie z woda -to sluzy odpowiedniemu nawilzeniu lisci?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”