Irysy cebulowe(syn.holenderskie)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 100p
- Od: 19 mar 2012, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Irysy cebulowe
Witam Irysowych "wyjadaczy" ;-) !
Dostałam od koleżanki cebule irysów jakieś 2 tygodnie temu. W związku z tym, że "bawię się" w siewki na parapetach różnych jednorocznych, to... nie wsadziłam ich do ziemi.
No a teraz spadł śnieg... Zimno, przymrozki. No i co ja mam teraz zrobić?
Pomóżcie proszę! Potrzebuję dobrej rady - czy jak tylko stopnieje ten cholerny śnieg, to mam je ładować do ziemi? A czy one czasem nie potrzebują tego namaczania w kąpieli owado-/grzybobójczej tak jak mieczyki??...
Staram się przyswajać wiedzę ogrodniczą jak mogę najszybciej, ale przyznaję, że zaczynam się gubić.
Liczę na waszą pomoc.
Pozdrawiam,
ziemia_120
PS - irysy, które dostałam to: syberyjski różowy i bródkowy niebieski
Dostałam od koleżanki cebule irysów jakieś 2 tygodnie temu. W związku z tym, że "bawię się" w siewki na parapetach różnych jednorocznych, to... nie wsadziłam ich do ziemi.
No a teraz spadł śnieg... Zimno, przymrozki. No i co ja mam teraz zrobić?
Pomóżcie proszę! Potrzebuję dobrej rady - czy jak tylko stopnieje ten cholerny śnieg, to mam je ładować do ziemi? A czy one czasem nie potrzebują tego namaczania w kąpieli owado-/grzybobójczej tak jak mieczyki??...
Staram się przyswajać wiedzę ogrodniczą jak mogę najszybciej, ale przyznaję, że zaczynam się gubić.
Liczę na waszą pomoc.
Pozdrawiam,
ziemia_120
PS - irysy, które dostałam to: syberyjski różowy i bródkowy niebieski
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli posiadasz preparat do zaprawy cebul i bulw to możesz go użyć. Na ten moment możesz wsadzić rośliny do doniczek, a po świętach wsadzisz do ogrodu i dla pewności przysypiesz warstwą kompostu.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja tak waśnie zrobiłam i już mi kiełkują. A zabezpieczyć preparatem zawsze warto, byle bez przesady.
pozdrawiam
Renata
pozdrawiam
Renata
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tak się zastanawiam, czy w ogóle KTOKOLWIEK doczekał się w tym roku irysów holenderskich... Bo wiele osób pisało, że ma podobnie jak Ty (ja zresztą też).
Jak komuś przeżyły i zakwitły, to prosimy o fotki ? żeby przynajmniej oczy nacieszyć...
Pozdrawiam!
LOKI
Jak komuś przeżyły i zakwitły, to prosimy o fotki ? żeby przynajmniej oczy nacieszyć...
Pozdrawiam!
LOKI
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
u mnie przeżyły w jednym tylko miejscu, jest ich chyba 8 sztuk, jeden nawet miał pąk kwiatowy... miał, bo w trakcie koszenia został potraktowany, nie wiem czy coś z niego będzie jeszcze, czubek pąka został ścięty. Ale mam nadzieję, że pozostałe zakwitną.
Nie wiem czy nie bardziej rozsądne jednak byłoby sadzenie holenderskich wiosną.
Nie wiem czy nie bardziej rozsądne jednak byłoby sadzenie holenderskich wiosną.
Locutus pisze:Jak komuś przeżyły i zakwitły, to prosimy o fotki ? żeby przynajmniej oczy nacieszyć...
Pozdrawiam
Pozdrawiam Jurek
- amster
- 500p
ostatecznie u mnie tylko dwa, oba jednakowe.... szkoda
- amster
- 500p
Re: Irysy holenderskie
Mój pierwszy zakwitł wczoraj, sadziłem na przestrzeni kwietnia i maja co tydzień po dwa opakowania. Ciekaw jestem, czy tak samo rozciągnie się czas kwitnienia. Część, szczególnie te wcześniej sadzone wyglądają jakby w ogóle miały nie zakwitnąć
Moje były i są i chyba jeszcze jakiś czas będą :) Nawet jeżeli pojedyncze kwiaty są rozwinięte zaledwie dwa, trzy dni. Liliowce kwitną jeden dzień tylko.
Moje były i są i chyba jeszcze jakiś czas będą :) Nawet jeżeli pojedyncze kwiaty są rozwinięte zaledwie dwa, trzy dni. Liliowce kwitną jeden dzień tylko.
zakupiłam dziś iryski z biedronki 'Katharine Hodgkin', czy da się je hodować w doniczce w domu? czy można je wsadzić już teraz i w jakich warunkach przetrzymać je przez zimę?
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Iwonko
Lepiej posadż do gruntu, jesienią.
Mi w zeszłym roku w donicy wszystkie pogniły.
Lepiej posadż do gruntu, jesienią.
Mi w zeszłym roku w donicy wszystkie pogniły.