Koleus Blumego cz.1
- anka93
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje koleuski
Bardzo ładne-jest na czym oko zawiesic.Ja będę siała blumei.Zobaczymy jake będą .W ubiegłym roku siałam ,ale nicciekawego nie uzyskałam.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam nasionka rokoko jest Przemku na 2 Twoich zdjęciach...
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Te moje rokoko MagdoMisiu wysiewała Agnieszka a w tym roku chcę wysiać sam kilka opakowań koleusów z różnych firm, bo wstyd powiedzieć ale nie pomyślałem w porę o zrobieniu sadzonek jesienią. Chyba żadne inne gatunki nie są tak wyczekiwane przy kiełkowaniu jak koleusy bo nigdy nie wiadomo co się ciekawego pokaże.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
To prawda Przemku - one potrafią zaskakiwać kolorkami czeka się podczas ich kiełkowania na "coś nowego" czego jeszcze nie było... masz rację
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy można już siać koleusy?
Czy można je wysiać do zwykłej ziemi kwiatowej czy trzeba do specjalnej ziemi do siewu?
Czy można je wysiać do zwykłej ziemi kwiatowej czy trzeba do specjalnej ziemi do siewu?
-
- ---
Oto "koleuskowa" kompozycja w mieście niedaleko mnie:
Ps.Sorry za jakość fotek...
Ps.Sorry za jakość fotek...
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
dawidbanan Zasadniczo koleusy wysiewa się od początku lutego do końca kwietnia. Jeżeli już Cię korci to siej! Ja ze swoimi jeszcze troszeczkę poczekam. W temp. 20-24 stopnie C nasionka kiełkują 2-3 tygodnie.
-
- ---
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Coś dziwnego dzieje się z moimi koleusami. Jeden zmarniał miesiąc temu, a drugiemu też już zaczynają klapnąć liście. To były duże rośliny, chciałam przechować je przez zimę na odnóżki, ale pewno nici z tego. Odnóżki z pierwszego wypuściły korzonki w wodzie, lecz po posadzeniu do ziemi padły. To jednak nie jest czas na sadzonkowanie.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
dawidbanan- jeśli dysponujesz ciepłym dobrze naświetlonym parapetem to siej , młode siewki koleusa dość powoli wzrastają ,a wcześnie wysianym zdążysz uszczknąć stożek wzrostu i otrzymasz bardziej rozkrzewione rośliny do wiosennych nasadzeń .Młode siewki tej rośliny są podatne na zgorzel , warto więc zainwestować w specjalne podłoże - a uwierz efekty są czasem powalające , ja co roku wysiewam bo z zakupem sadzonek w mojej okolicy jest problem , a to cudowna roślina do wszelakich kompozycji ,a nawet jako soltier . Ja właśnie dziś zasiałam swoje . Powodzenia w uprawie
Aisyrk - W moim meszkanku zawsze lepiej udawały mi się egzemplarze z siewu ,te z sadzonkowania niestety zawsze wypadały tuż po ukorzenieniu ( zgorzel, zgnilizna, monilioza itp) . Może spróbuj z wysiewem
Aisyrk - W moim meszkanku zawsze lepiej udawały mi się egzemplarze z siewu ,te z sadzonkowania niestety zawsze wypadały tuż po ukorzenieniu ( zgorzel, zgnilizna, monilioza itp) . Może spróbuj z wysiewem
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Gertrudo przeczytałam Twoją informację , jutro wysiewam moje koleuski. Na szczęście mam specjalną ziemię do wysiewów.
-
- ---
U mnie dzisiaj pojawiły się kiełki rokoko i zwykłych...
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27