Pomidory-choroby i szkodniki cz.19

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19

Post »

Jeśli pomidory będą miały owoce, to temperatura poniżej 8 stopni jest już dla nich tragiczna, a rozsada właśnie przeżyje w takim stanie. Można by się pokusić z opryskiem, takimi jak Asahi, Bio-algen, Biogal itp, a nawet Astvit dobrze regeneruje rozsadę.
bandziorek27
50p
50p
Od: 7 sty 2020, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki ekonom za poświęcony czas - niestety nic z tego nie mam - ale jutro zerknę do ogrodniczego - może coś będą z tego mieć.
latyns
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2020, o 23:52

Re: Zółknięcie liści u pomidorów

Post »

gienia1230 pisze:Jeden liść i to ten najniższy?- nikt nie jest w stanie nic wywróżyć. Fotka całej rośliny , więcej szczegółów.
Z tego co widzę na wyższych tez zaczyna się to robić
Obrazek

Obrazek

I tak mam na 10 roślinach
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Sporo forumków panikuje :)
Sadzonka ładna, nie wybiegnięta. Doniczka nie za mała. Ten brzydki liść możesz usunąć. Chyba zaczyna być głodny, zasilasz czymś? Jeśli nie, to zacznij dokarmiać ale bez przesady. Lepiej dać połowę zalecanej dawki niż przedobrzyć. Sprawdzałaś czy nie za mokro, nie przelewasz? Jakie podłoże? Odpowiednie do siewu i pikowania? Jeśli tak , na razie nie widzę powodu do niepokoju. Nie widać dokładnie wierzchołka ale chyba jest ok, i to jest ważne. Obserwuj i wrzuć na luz. :D Będzie dobrze.
Pozdrawiam! Gienia.
marcinamator
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2020, o 20:01

Post »

Dzień dobry Państwu jak Państwo zauważyliście po nazwie użytkownika jestem amatorem i nie mam pojęcia czy moim pomidorom coś dolega pierwsze pytanie to chodzi przyżółkłe liście z takim nalotem a drugie to czy te takie zgrubienia jakby bąbelki na liściach to normalne czy też coś jest tego powodem? Proszę o pomoc jeśli jakieś dodatkowe informacje mam udzielić to proszę pytać z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzejsson
100p
100p
Od: 4 mar 2018, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Warto napisać czy i ewentualnie czym je dokarmiasz w jakiej temp. są.
"Artificem commendat opus"
marcinamator
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

w trakcie prowadzenia rozsady zostały podlane biohumusem może z dwa razy i dopiero teraz jak je wysadziłem do foli zostały podlane tylko raz florovitem bo przestraszyłem się właśnie tych pożółkniętych liści i wyczytałem gdzieś że mogą być nie dokarmione? ale nie wiem ile w tym prawdy jak do tej pory starałem się nie dawać żadnych nawozów temperatura teraz w foli raczej nie spada poniżej zera a około tydzień przed wysadzaniem starałem się je hartować.

-- 7 maja 2020, o 00:06 --

dodam jeszcze tylko że najbardziej właśnie te pożółknięte liście z tym nalotem ma odmiana ożarowski a wszystkie inne jeszcze się trzymają lecz na wszystkich odmianach pomidorów są właśnie te wypukłości pęcherzyki na liściach nie wiem jak to fachowo się nazywa i czy to jest normalne na liściach pomidorów
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Te zmiany np na trzeciej fotce nie są normalne. Może Ekonom podpowie, takie wyblakłe bąble na pewno coś oznaczają.. Ale jak już wsadziłaś na miejsce stałe, to warto poczekać chociaż tydzień i obserwować jak wyglądają nowe przyrosty.
Pozdrawiam! Gienia.
marcinamator
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

w sadzone zostały dopiero tydzień temu dokładnie ostatniego kwietnia na razie przyrosty są niewielkie i trudno cokolwiek powiedzieć
marcinamator
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

przeglądając wcześniejsze posty znalazłem podobne objawy na liściach i wypowiedź ekonoma że może przesadziłem z azotem bo pod sadzonki jak wysadzałem została dana garść obornika granulowanego bydlęcego może to powoduje że liście pomidorów są takie w pęcherzykach?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Zbyt duże i częste stosowanie odżywek właśnie powoduje taki skutek. Jeśli czegoś używa się 2 litry na hektar, to trzeba odpowiednio przeliczyć, bo można przedobrzyć.
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

marcinamator pisze:przeglądając wcześniejsze posty znalazłem podobne objawy na liściach i wypowiedź ekonoma że może przesadziłem z azotem bo pod sadzonki jak wysadzałem została dana garść obornika granulowanego bydlęcego może to powoduje że liście pomidorów są takie w pęcherzykach?
Garść granulowanego obornika pod pomidor posadzony w ziemi? I to ma być przenawożenie? Ja daję kilka garści do doniczki i pomidory sobie radzą z nadmierną ilością azotu a za jakiś czas muszę dodatkowo nawozić.

Ja myslę że przyczyna może leżeć w glebie. Pierwszy raz sadziśz pomidory więc nie wiesz czy ta gleba jest dla nich odpowiednia.
Smolkus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2020, o 13:36

Post »

Witam proszę o pomoc czy to jakieś zmiany chorobowe czy zbyt duża wilgotność podłoża bądź nawozu dziękuję .
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”