Kawon (arbuz) - część 11
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Moje podkładki wyszły raczej cienkie. Może coś się uda zaszczepić. Pierwsze melony już wykiełkowały i pewnie dzisiaj spróbuję szczepienia. Pozostałe powoli się wychylają, więc podkładki mają 1-2 dni na podrośnięcie.
Próbowaliście takiej metody? Może to dobra alternatywa dla metody w dziurkę, przy niezbyt grubych łodygach.
Czy mogę przykryć inkubator czarną włókniną zamiast folią? Problem z wietrzeniem byłby mniejszy.
Próbowaliście takiej metody? Może to dobra alternatywa dla metody w dziurkę, przy niezbyt grubych łodygach.
Czy mogę przykryć inkubator czarną włókniną zamiast folią? Problem z wietrzeniem byłby mniejszy.
Krzysiek
Też zauważyłam, że tak jest. Myślę, że ciepła woda wnikając do nasiona niesie z sobą bakterie, namnażają się i powodują gnicie. Miałam tak z nasionami cukinii i dyni, teraz sieję wyłącznie do ziemi.Darek26 pisze:Co może być przyczyną tego, że moczone przez 24h nasiona nie kiełkują, a niemoczone kiełkują? Nasiona tej samej odmiany..
U mnie wzeszło 50 % wysianych arbuzów, większość od Yoda i jestem dobrej myśli co do reszty. Jedynie Mini Blue jeszcze nie ma ani jednego, w paczce były 4 szt nasion
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też były 4 mini blue wysiałem 3 sztuki, oby wszystkie wyszły
Dopiero wysiewając, zwróciłam uwagę na gramaturę nasion tej odmiany 0,25 g Trzeba jednak uważnie czytać etykiety Innych odmian jest dużo więcej w opakowaniu, generalnie bardzo lubię nasiona firmy Franchi Sementi.
-
Ja też lubię franchi. Ogólnie to sporo nasion jest o wiele tańszych niż w Polsce, gdy przeliczy się na 1 g (zazwyczaj opakowania są kilka razy większe niż dostępne u nas)
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja przestaję lubić Franchi. Asahi Miyako wzeszła połowa, tykwy 1 sztuka (dziś) na paczkę. Kapusta Langedijker jakieś 10%. Nie zwodzi TYLKO kalafior i brokuł. Nawet rzodkiewka słabo. Wszystkie kupione od wspominanego tu sprzedawcy. Teraz drżę o Lunga di Napoli (dynia), która leży na wacikach i mam nadzieję, że coś wzejdzie, bo Sweet Dumpling (nie Franchi) "posiana" jednocześnie już ma kły na 5mm. Pechowa dostawa...
U mnie Asahi Miyako wzeszło w 100% i myślę, że partia nasion była ta sama
Będę jeszcze wysiewać inne warzywa, to napiszę jaki był procent wschodów
Będę jeszcze wysiewać inne warzywa, to napiszę jaki był procent wschodów
-
Ja wysiewalem Asahi po namoczenia nasion w wodzie przez kilka godzin od razu do doniczki i też mi wzeszlo chyba 4/4 lub 3/4 nasion. Kapusta pekińska, wczesna, kalafior, musztardowiec i mizuna od franchi wzeszły praktycznie w 100 %
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Ja nie wiem dlaczego Wam nie wschodzą podkiełkowywane nasiona Ja nigdy nie miałem z tym problemu, no chyba, że po prostu nasiona były słabe.
Ale Franchi jeszcze mi się nie zdarzyło aby jakieś nasiona nie wschodziły przynajmniej w 80%. Natomiast z PNOS czy Legutko owszem - kiedyś nie wzeszła ani sztuka z całej paczki Złota Wolicy od Legutki.
Jeżeli chodzi o moczenie to biorę kilka listków ręcznika papierowego, składam w kostkę i rozkładam jak książkę, rysuję siatkę gdy sieję kilka różnych odmian, opisuję, sieję, spryskuję wodą, składam, spryskuję ponownie i wkładam albo do zamykanego pojemnika, albo po prostu do woreczka strunowego i w ciepłe miejsce (pod stołem obok routera). Jak pokażą się kiełki to wsadzam do doniczek.
Dziś skończyłem szczepienia - 60 sztuk arbuzów i 22 melony Za kilka dni się okaże co z tego będzie Na razie, tfu tfu, wszystkie wczorajsze stoją
Cztery sztuki maluchów z konieczności poszły metodą japońską, reszta na jeden liścień.
Ale Franchi jeszcze mi się nie zdarzyło aby jakieś nasiona nie wschodziły przynajmniej w 80%. Natomiast z PNOS czy Legutko owszem - kiedyś nie wzeszła ani sztuka z całej paczki Złota Wolicy od Legutki.
Jeżeli chodzi o moczenie to biorę kilka listków ręcznika papierowego, składam w kostkę i rozkładam jak książkę, rysuję siatkę gdy sieję kilka różnych odmian, opisuję, sieję, spryskuję wodą, składam, spryskuję ponownie i wkładam albo do zamykanego pojemnika, albo po prostu do woreczka strunowego i w ciepłe miejsce (pod stołem obok routera). Jak pokażą się kiełki to wsadzam do doniczek.
Dziś skończyłem szczepienia - 60 sztuk arbuzów i 22 melony Za kilka dni się okaże co z tego będzie Na razie, tfu tfu, wszystkie wczorajsze stoją
Cztery sztuki maluchów z konieczności poszły metodą japońską, reszta na jeden liścień.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Franchi, jak inne firmy nasienne ma swoje lepsze i gorsze serie. Ich kalafior Jesi bodaj - super. Tykwa Serpente di Sicilia , w mojej dostawie _ dno. Tyle w temacie. Generalnie jeśli idzie o nasiona, to jak co roku od lat ... Loteria..
-
Też mam tego kalafiora w tym roku
Pokaż jak to wyglądawokan pisze:
Krzysiek