Kawon (arbuz) - część 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 11

Post »

Moje podkładki wyszły raczej cienkie. Może coś się uda zaszczepić. Pierwsze melony już wykiełkowały i pewnie dzisiaj spróbuję szczepienia. Pozostałe powoli się wychylają, więc podkładki mają 1-2 dni na podrośnięcie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Próbowaliście takiej metody? Może to dobra alternatywa dla metody w dziurkę, przy niezbyt grubych łodygach.

Obrazek

Czy mogę przykryć inkubator czarną włókniną zamiast folią? Problem z wietrzeniem byłby mniejszy.
Krzysiek
gumis64
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 kwie 2020, o 08:49

Post »

A to melony siane 19-04 . Zamrozilem nasiona na 24 h i jak widać pieknie wzeszły ;:138

-- 25 kwi 2020, o 10:52 --

Obrazek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Darek26 pisze:Co może być przyczyną tego, że moczone przez 24h nasiona nie kiełkują, a niemoczone kiełkują? Nasiona tej samej odmiany..
Też zauważyłam, że tak jest. Myślę, że ciepła woda wnikając do nasiona niesie z sobą bakterie, namnażają się i powodują gnicie. Miałam tak z nasionami cukinii i dyni, teraz sieję wyłącznie do ziemi.

U mnie wzeszło 50 % wysianych arbuzów, większość od Yoda :wink: i jestem dobrej myśli co do reszty. Jedynie Mini Blue jeszcze nie ma ani jednego, w paczce były 4 szt nasion ;:oj
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też były 4 mini blue ;:oj wysiałem 3 sztuki, oby wszystkie wyszły :wink:
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopiero wysiewając, zwróciłam uwagę na gramaturę nasion tej odmiany 0,25 g :? Trzeba jednak uważnie czytać etykiety :shock: Innych odmian jest dużo więcej w opakowaniu, generalnie bardzo lubię nasiona firmy Franchi Sementi.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też lubię franchi. Ogólnie to sporo nasion jest o wiele tańszych niż w Polsce, gdy przeliczy się na 1 g (zazwyczaj opakowania są kilka razy większe niż dostępne u nas) :D
Awatar użytkownika
Karczownik
200p
200p
Od: 1 kwie 2019, o 15:54

Post »

Ja przestaję lubić Franchi. Asahi Miyako wzeszła połowa, tykwy 1 sztuka (dziś) na paczkę. Kapusta Langedijker jakieś 10%. Nie zwodzi TYLKO kalafior i brokuł. Nawet rzodkiewka słabo. Wszystkie kupione od wspominanego tu sprzedawcy. Teraz drżę o Lunga di Napoli (dynia), która leży na wacikach i mam nadzieję, że coś wzejdzie, bo Sweet Dumpling (nie Franchi) "posiana" jednocześnie już ma kły na 5mm. Pechowa dostawa...
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie Asahi Miyako wzeszło w 100% i myślę, że partia nasion była ta sama :roll:
Będę jeszcze wysiewać inne warzywa, to napiszę jaki był procent wschodów ;:7
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wysiewalem Asahi po namoczenia nasion w wodzie przez kilka godzin od razu do doniczki i też mi wzeszlo chyba 4/4 lub 3/4 nasion. Kapusta pekińska, wczesna, kalafior, musztardowiec i mizuna od franchi wzeszły praktycznie w 100 %
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Ja nie wiem dlaczego Wam nie wschodzą podkiełkowywane nasiona :roll: :roll: :roll: Ja nigdy nie miałem z tym problemu, no chyba, że po prostu nasiona były słabe.
Ale Franchi jeszcze mi się nie zdarzyło aby jakieś nasiona nie wschodziły przynajmniej w 80%. Natomiast z PNOS czy Legutko owszem - kiedyś nie wzeszła ani sztuka z całej paczki Złota Wolicy od Legutki.
Jeżeli chodzi o moczenie to biorę kilka listków ręcznika papierowego, składam w kostkę i rozkładam jak książkę, rysuję siatkę gdy sieję kilka różnych odmian, opisuję, sieję, spryskuję wodą, składam, spryskuję ponownie i wkładam albo do zamykanego pojemnika, albo po prostu do woreczka strunowego i w ciepłe miejsce (pod stołem obok routera). Jak pokażą się kiełki to wsadzam do doniczek.

Dziś skończyłem szczepienia - 60 sztuk arbuzów i 22 melony ;:170 ;:209 :heja Za kilka dni się okaże co z tego będzie :) Na razie, tfu tfu, wszystkie wczorajsze stoją ;:172
Cztery sztuki maluchów z konieczności poszły metodą japońską, reszta na jeden liścień.
Awatar użytkownika
Karczownik
200p
200p
Od: 1 kwie 2019, o 15:54

Post »

Franchi, jak inne firmy nasienne ma swoje lepsze i gorsze serie. Ich kalafior Jesi bodaj - super. Tykwa Serpente di Sicilia , w mojej dostawie _ dno. Tyle w temacie. Generalnie jeśli idzie o nasiona, to jak co roku od lat ... Loteria..
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mam tego kalafiora w tym roku :wink:
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39

Post »

wokan pisze:
Dziś skończyłem szczepienia - 60 sztuk arbuzów i 22 melony ;:170 ;:209 :heja Za kilka dni się okaże co z tego będzie :) Na razie, tfu tfu, wszystkie wczorajsze stoją ;:172
Cztery sztuki maluchów z konieczności poszły metodą japońską, reszta na jeden liścień.
Pokaż jak to wygląda :)
Krzysiek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”