Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 7
Oby pogoda sprzyjała i nie było mrozów za to dużo słoneczka grzadka dobrze zaopatrzona pomidorki nie będą narzekać . Ciekawa jestem kiedy zjesz pierwszego pomidora . Powodzenia !!! Moje chętnie by już poszły do szklarni ale w tym tyg zapowiadają ochłodzenie i chyba ich przetrzymam w domu jeszcze . Mam tez jednego ogórka eksperymentalnie , może wsadzę go w duża donice bez dna a potem razem z nią lekko zakopie w szklarni żeby nie ruszać już korzeni …
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Jak skończe pracę to zmierzę, bo sam jestem ciekawy. , czy mogła byś mi wysłać na pw co to dokładnie za przewod masz ? .
Myślałem o termowentylatorze takim 200-400W , ale jak przewod daje rade to jest lepszym rozwiązaniem.
W tym roku chce zrezygnować z ogrzewania świeczkami bo są w przeliczeniu efektywnosc/ cena dużo mniej opłacalne niż prąd.
A jeszcze druga sprawa, czy rozsady średniej wielkości mogą być wystawiane do tunelu , gdy jest to nim około 15 stopni ? Jeśli tak to zaoszczędził bym prądu na doswietlaniu.
Myślałem o termowentylatorze takim 200-400W , ale jak przewod daje rade to jest lepszym rozwiązaniem.
W tym roku chce zrezygnować z ogrzewania świeczkami bo są w przeliczeniu efektywnosc/ cena dużo mniej opłacalne niż prąd.
A jeszcze druga sprawa, czy rozsady średniej wielkości mogą być wystawiane do tunelu , gdy jest to nim około 15 stopni ? Jeśli tak to zaoszczędził bym prądu na doswietlaniu.
Piotr
-
Aniu ale nieogarniety jestem , przecież będę uprawiał pomidory w cylindrach a ziemia się już wygrzewa na kupce pod folia , teraz ma 10 stopni
Piotr
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem ze pomidory nie znoszą mrozu. Do jakiej temperatury wytrzymają? Jeśli w namiocie będzie w nocy 2-3 stopnie to przeżyją?
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeżyją, ale zrobią się ciemno fioletowe i staną w rozwoju.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Też myślałam o uprawie w cylindrach . Zrezygnowałam bo zależy mi by rośliny były jak
najniższe i łatwiejsze do zabezpieczenia przed chłodami .
W planach miałam wykopać wcześniej dołki by ziemia przed wysadzeniem mogła lepiej się dogrzać .
najniższe i łatwiejsze do zabezpieczenia przed chłodami .
W planach miałam wykopać wcześniej dołki by ziemia przed wysadzeniem mogła lepiej się dogrzać .
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
julian a co później? Odbiją wraz z ociepleniem? Czy raczej może być słabo z owocowaniemm i będą chorowaly?
Drodzy forumowicze , możecie napisać jak prowadzicie pomidory w tunelu ? Tzn na dwa czy jeden pęd ?
Czy faktycznie prowadząc na jeden ma się dwa razy mniejszy zbiór? To mój dopiero drugi sezon z pomidorami i jeszcze nie mam doświadczenia.
Ogólnie zastanawiam się czy lepiej jest posadzić 44 krzaki na dwa pędy czy 56 na jeden ? Tunel ma rozmiar 3x7m
Czy faktycznie prowadząc na jeden ma się dwa razy mniejszy zbiór? To mój dopiero drugi sezon z pomidorami i jeszcze nie mam doświadczenia.
Ogólnie zastanawiam się czy lepiej jest posadzić 44 krzaki na dwa pędy czy 56 na jeden ? Tunel ma rozmiar 3x7m
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
W zeszłym roku zostawiłem takie z nadzieją że coś z nich będzie. Po sezonie wniosek ostatecznie był taki, że można je bez większej straty wyrzucić.Darek26 pisze:julian a co później? Odbiją wraz z ociepleniem? Czy raczej może być słabo z owocowaniemm i będą chorowaly?
Marcin
-
Kurcze doradźcie, mam około tysiąca klipsów z trzech sezonów i pora je czymś odkazić tylko nie mam pojęcia czym. Nadmanganian mi je zafarbuje, wody utlenionej musiałbym bym użyć z litr, gotowanie we wrządku zdezynfekuje?
Piotr
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
Domestos lub podobny środek na bazie podchlorynu sodu rozcieńcz 1:5 z wodą i wrzuć niech się trochę pomoczą.
Ja wrzucam do pralki i piorę.