Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 8
Piotrze , obstawiam zasługę torfu . Po posadzeniu też po wierzchu podsypuję torfem .
Nie ma go dużo a szkoda .
Nie ma go dużo a szkoda .
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Patrząc z prawej strony to Sanmarzano Redorta. Środek E06 , winogronek, k142, honey moon, kijewianka, King kong, czekista od forumowicz i czekista od Bioy. Z lewej bycze serce rozowe, minusinskie byczki, Tłuste Policzki, katia od bioy i k37.
Też mi się Aniu tak wydaje, myślę że to zasługa obniżonego pH i pruchnicy, choć obornik i kristalon też ma swoj wkład, teraz muszę dbać o ten kawałek ziemi by go nie wyjałowić. Nie ma nikogo w twojej okolicy kto sprzedaje torf ? Ja za samochód 23m3 wyszło chyba 7ton zapłaciłem 600zl. Wystarczyło to na cały warzywnik, na taki tunel jak mój to może jedna tona poszła.
Też mi się Aniu tak wydaje, myślę że to zasługa obniżonego pH i pruchnicy, choć obornik i kristalon też ma swoj wkład, teraz muszę dbać o ten kawałek ziemi by go nie wyjałowić. Nie ma nikogo w twojej okolicy kto sprzedaje torf ? Ja za samochód 23m3 wyszło chyba 7ton zapłaciłem 600zl. Wystarczyło to na cały warzywnik, na taki tunel jak mój to może jedna tona poszła.
Piotr
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Głosy są podzielone.
Jedni fachowcy twierdzą, że nie powinno uprawiać się obok siebie roślin z tej samej rodziny botanicznej, inni zaś, nie widzą przeszkód
w uprawie tych warzyw obok siebie.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Witam. Dostałem w gratisie od miłej Pani ze sklepiku nasiona pomidora i posiałem na zasadzie "co ma być to będzie". Ładnie powschodziły, więc sadzonki popikowałem w doniczki a niedawno krzaki przesadziłem do gleby pod mały tunel foliowy. Pierwszy raz uprawiam pomidory i trochę martwi mnie, że liście sa takie poskręcane i owieszają się w dół. Co może być tego przyczyną? Pilnuję, podlewam, gleba jest cały czas wilgotna.
Jakub.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
2 lata temu u mnie ten sposób uprawy się nie sprawdził. Papryki były zbyt wyciagnięte i słabo owocowały. Pomidory je zacieniowały i też dostały po kwiatach od upału w foliaku. Do jesieni owoce były zielone.
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jimmy1991 u mnie też jedna odmiana tak ma, nawet podobna do twojego pomidorka, z tego co zauważyłem to moje się bardziej obwieszaja jak jest zimna noc a w dzień ciepło. Wieczorem lub rano też tak wiszą?
Wietrzysz tunel?
Sprawdził bym też temperaturę jaka panuje w tunelu na wszelki wypadek. Ogólnie to bym się nie martwił pomidorki na pewno będą na tych krzaczkach.
Z Rolnik90 to się zgadzę ten typ prawdopodobnie tak ma.
Wietrzysz tunel?
Sprawdził bym też temperaturę jaka panuje w tunelu na wszelki wypadek. Ogólnie to bym się nie martwił pomidorki na pewno będą na tych krzaczkach.
Z Rolnik90 to się zgadzę ten typ prawdopodobnie tak ma.
Pozdrawiam Robert :-)
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu ładne pomidorki
Wybór smaków będzie duży.
Wybór smaków będzie duży.
Pozdrawiam Robert :-)
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Dzięki , liczę że trafię fajne odmiany bo większość to nowości .
Na przyszły rok ograniczam .
Na przyszły rok ograniczam .
Tunel zamykam na noc, rano aż do wieczora jest otwarty. Mam termometr powieszony przy wejściu. Niestety tunel jest w miejscu nasłonecznionym przez cały dzień aż do zachodu słońca i w ciągu dnia temperatura w słońcu to około 36 stopni. W nocy koło 12, bo tunel nie jest ogrzewany.Robertkicia25 + pisze: ↑28 maja 2023, o 14:20 Jimmy1991 u mnie też jedna odmiana tak ma, nawet podobna do twojego pomidorka, z tego co zauważyłem to moje się bardziej obwieszaja jak jest zimna noc a w dzień ciepło. Wieczorem lub rano też tak wiszą?
Wietrzysz tunel?
A co do owoców to na niektórych krzakach już są zawiązki owoców
Jakub.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Z pozyskiwaniem torfu to trochę jak z wycinką lasów tropikalnych pod plantacje palm, coraz większa świadomość degradacji środowiska tym procesem nakazuje nam odchodzić od stosowania torfu nawet w amatorskich uprawach.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek