Pęcherznica kalinolistna (Physocarpus opulifolius)uprawa,cięcie
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pęcherznica kalinolistna 'Diabolo'(Physocarpus opulifolius)
Tniemy już pęcherznicę czy za wcześnie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Ja jeszcze czekam na więcej słonecznych dni
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A dlaczego teraz planujecie cięcie?
Nie chcecie oglądać jej kwitnienia?
Pęcherznica należy do grupy krzewów, które prześwietla się po okresie wiosennego kwitnienia.
Nie chcecie oglądać jej kwitnienia?
Pęcherznica należy do grupy krzewów, które prześwietla się po okresie wiosennego kwitnienia.
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
Jesienną sadzonkę chcę przyciąć w celu lepszego rozkrzewienia się.
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Karo, chciałam zapytać, czy Twoja Diabolo jest tak samo rozłożysta i z drugiej strony, która jest bardziej zacieniona? Mam 4 takie pęcherznice posadzone rzędem w 2004 r. blisko granicy dziełki po jej południowo-zachodniej stronie. Ja więc oglądam je od strony północno-wschodniej. Kiedy krzewy były jeszcze nieduże, kwitły ze wszystkich stron, teraz natomiast są 3 m krzaczorami i kwitną głównie od strony sąsiada, natomiast od strony mojego ogrodu widoczne sa ogołocone od dołu gałęzie, a kwiaty tylko na górze. Panuje pod nimi dośc gęsty cień. Zastanawiam się, czy może w tym roku przyciąć wszystkie grube gałęzie o połowę, aby odmłodzić krzewy i zmniejszyć zacienienie. Bardzo cienkie gałązki wyrastające z podstawy krzewów wycinam corocznie. U mnie też żadne pęcherznice nie rozsiewają się, mimo że kwitną.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Basiu u mnie szpaler ciągnie się do zachodu ku wschodowi ,
tak więc 'ściany' kwitnące są odpowiednio od południa i od północy.
Kwitną raczej jednakowo z obydwu stron a nawet nieco gorzej od południa bo jest tu z konieczności- blokuje wjazd do garażu - mocniej cięta i częściej przycinana niż od północy.
Przycięcie ich grubych gałęzi jest dobrym pomysłem ,nie wycinaj cienkich - młodych ,lecz raczej co kilka lat wytnij nisko te najgrubsze.
To południowa wystawa
a to północna
z owocnikami od północnej strony
tak więc 'ściany' kwitnące są odpowiednio od południa i od północy.
Kwitną raczej jednakowo z obydwu stron a nawet nieco gorzej od południa bo jest tu z konieczności- blokuje wjazd do garażu - mocniej cięta i częściej przycinana niż od północy.
Przycięcie ich grubych gałęzi jest dobrym pomysłem ,nie wycinaj cienkich - młodych ,lecz raczej co kilka lat wytnij nisko te najgrubsze.
To południowa wystawa
a to północna
z owocnikami od północnej strony
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
Dziękuję KaRo za odpowiedź i piękne zdjęcia pięknych krzewów. Moje kwitły podobnie z 2 stron, kiedy były mniejsze. Nie przycinałam pędów na długość, a więc nie odmadzałam krzewów i chyba dlatego kwitną ostatnio głównie z tej strony, gdzie jest więcej światła. Jak widać, pęcherznice nie są tak całkiem bezobsługowe, jak mi sę wydawało. Ponad 2 m krzew Diable d'Or, który mam od 2007 r., też już właściwie wymaga cięcia odmładzającego.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.
- kamil888
- 500p
- Od: 26 lip 2012, o 17:59
Re: Pęcherznica kalinolistna
Witam wszystkich bardzo serdecznie
Mam sztobry pęcherznicy. Trzymam je w wodzie, puściły już listki, ale nie mają korzeni. Czy moge juz takie sztobry wysadzić do ziemi?
Pozdrawiam
Mam sztobry pęcherznicy. Trzymam je w wodzie, puściły już listki, ale nie mają korzeni. Czy moge juz takie sztobry wysadzić do ziemi?
Pozdrawiam
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Dzisiaj przycinałem pęcherznicę. Wyszła z tego sterta na 2 metry wysokości. Całość spaliłem w ognisku. Sadzonki będę robił w czerwcu (z zielnych) i październiku (ze zdrewniałych). Nigdy nie trzymam w wodzie, od razu do ziemi.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
kamil888 pisze:Witam wszystkich bardzo serdecznie
Pozdrawiam
Od razu do ziemi i pilnować żeby miały wilgotno. W wodzie jest mała szansa, że się ukorzenią. Próbowałem i zero efektów, w ziemi prawie wszystkie się ukorzeniły.
- bunia79
- 500p
- Od: 25 cze 2012, o 23:27
Przepiękna ta pęcherznica!! Wczoraj kupiłam 2 krzaczki Diabolo i 1 Luteusa , chcę uzyskać ciekawą plamę kolorystyczną w ogrodzie. Nie przypuszczałam, że może osiągnąć takie wymiary Cudo!
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
Re: stara pęcherznica - wykarczować czy ogłowić?
Ojej! A ja czytam w necie, że ciąć należy późną jesienią
To co mam robić? Do tej pory nie cięłam
To co mam robić? Do tej pory nie cięłam
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
Re: stara pęcherznica - wykarczować czy ogłowić?
Głupoty piszą, po co jesienią ? Mocniej trzeba ciąć wczesną wiosną, teraz trochę późno, ale jak nie będziesz jakoś radykalnie skracać, to spokojnie można teraz to zrobić.