Podlewanie kaktusów i sukulentów
Re: Podlewanie kaktusów i sukulentów
No dobrze w takim razie postaram się coś zrobić (ogarnąć parapet) i wszystkie je tam poukładam pozostaje kwestia doniczek 2,5cm zamienić na 4 lub 5 szukam aukcji ale są same większe.
----21 kwi 2016, o 21:40 ---
?
Dobra uporządkowałem parapet wszystko gra podlałem je także od dołu teraz pytanie podlać je dopiero gdy podłoże wyschnie czy troszke jeszcze odczekać bo mają średnice 2,5cm + gdyby rosły na półce troszkę od okna coś by się stało? jasno by było tylko nie padałyby spore ilości promieni słonecznych .
----21 kwi 2016, o 21:40 ---
?
Dobra uporządkowałem parapet wszystko gra podlałem je także od dołu teraz pytanie podlać je dopiero gdy podłoże wyschnie czy troszke jeszcze odczekać bo mają średnice 2,5cm + gdyby rosły na półce troszkę od okna coś by się stało? jasno by było tylko nie padałyby spore ilości promieni słonecznych .
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie, muszą być tuż przy szybie, im dalej od niej tym mniej słońca i światła. Dlatego najlepiej, jakby pózną wiosną aż do jesieni mogły być trzymane na zewnątrz - np. na balkonie.
Podlewaj, tak żeby przed kolejnym podlaniem wyschła ziemia.
Podlewaj, tak żeby przed kolejnym podlaniem wyschła ziemia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dobra wielkie dzięki.
A jak podleje te większe to też obficie ,aż prawie góra mokra i nastepne podlanie gdy dno suche ?
A jak podleje te większe to też obficie ,aż prawie góra mokra i nastepne podlanie gdy dno suche ?
- norbert76
Wszystkie podlewasz w ten sam sposób.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wydaje mi się ,że to całkiem sporo wody jak na kaktusy
Dziękuje wszystkim!
Dziękuje wszystkim!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2016, o 10:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Gdy wystawiam już kaktusy na balkon, to wkładam je do doniczek na balustradzie. I tu zawsze mam zagwozdkę, czy mogą być podlane przez deszcz? Np. pada a mnie nie ma w domu i nie mogę ich zdjąć i postawić w głębi balkonu. Zawsze po powrocie je zdejmuję i odkładam, żeby przeschły. Ale czy duża ilość deszczu im nie zaszkodzi, gdy leje deszcz?
Pozdrawiam:) Marta
Jednorazowo z całą pewnością nie zaszkodzi, a może jedynie pomóc, gdyż deszczówka ma zerową twardość i lekko kwaśne pH. Inaczej się sprawa ma, gdy np. leje przez cały tydzień, wtedy już są to niekorzystne warunki.
Minusem deszczówki jest to, iż może ona negatywnie wpłynąć na walory estetyczne niektórych gatunków kaktusów, wytwarzających "biały meszek" ;)
Minusem deszczówki jest to, iż może ona negatywnie wpłynąć na walory estetyczne niektórych gatunków kaktusów, wytwarzających "biały meszek" ;)
- norbert76
Jak swoje wystawiam na podest za balustradę późną wiosną, to tak stoją aż do późnej jesieni. Nigdy ich ani nie zabierałem, gdy padał deszcz ani po to, żeby je po nim przesuszać.
Opad z takiego deszczu (wykluczając może tam gdzie masz mocno zanieczyszczone powietrze), będzie na pewno lepszy niż podlewanie odstaną wodą z kranu.
Natomiast jeśli deszcz utrzymuje się przez parę dni, wystarczy przykryć kaktusy cienką folią.
Opad z takiego deszczu (wykluczając może tam gdzie masz mocno zanieczyszczone powietrze), będzie na pewno lepszy niż podlewanie odstaną wodą z kranu.
Natomiast jeśli deszcz utrzymuje się przez parę dni, wystarczy przykryć kaktusy cienką folią.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam pojawiło mi się kolejne zapytanie kaktusy małe/młode w doniczce o średnicy 2.5cm po podlaniu podłoże jest już suche po 5 dniach powinienem teraz chwile odczekać ,aby wodę jaką mają w sobie zużyły czy jednak podlać od razu ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Możesz odczekać z podlaniem jeden lub dwa dni.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
A jeśli mam kaktusa już większego w doniczce ponad 5,5 średnicy to gdy dno doniczki przeschnie odczekać połowę dni w sensie jak po 16 dniach wyschnie o po 8 go podlać?
Bo kaktusów nie powinno się podlewać za często ,więc tak mi się wydaje.Małe to tak ,ale te wielkoludy trochę tej wody w sobie pewnie mają a nie chce im zaszkodzić.
Bo kaktusów nie powinno się podlewać za często ,więc tak mi się wydaje.Małe to tak ,ale te wielkoludy trochę tej wody w sobie pewnie mają a nie chce im zaszkodzić.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Nie dzielmy włosa na czworo. Jak podłoże wyschnie to należy ponownie podlać. Tej reguły należy przestrzegać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Zasada jest prosta: jak ci się wydaje, że już musisz podlać, to odczekaj jeszcze 3 dni i wtedy podlej.
Naprawdę działa, bez względu na wielkośc doniczki
Naprawdę działa, bez względu na wielkośc doniczki