Grzyby w ogrodzie. Czym zwalczyć?Jaki fungicyd poradzi sobie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zauroczona naturą- chwasty, mchy, porosty, grzyby w ogrodzie
Całą jesień do dziś kwitną stokrotki i fiołki. Dziś z nieba zaczyna spadać powoli snieg, który na razie topi sie . Wkrótce moje stokrotki znikną pod pierzynką ale na razie cieszą oko.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
A tak w ogóle witam, bo tak bez "dzień dobry" wkradłam się do tego wątku. Zastanawialiście się może kiedyś czy nie zostawić sobie w ogrodzie, gdzieś w zacienionym, wilgotnym zakątku, dywanu z miękkich mchów? Mam u siebie w ogródku takie właśnie miejsce. Z braku czasu trawnik tam był okrutnie zaniedbany. Po latach został już tylko mech (wystają gdzieniegdzie pojedyncze źdźbła trawy) i wijący się wzdłuż siatki (niestety nie na siatce) bluszcz. Drzewa rosnące już poza działką są tak wysokie, że szczelnie zasłaniają słońce przez cały dzień. Ten zakątek działki jest dobrze widoczny z okna kuchennego i przy takiej zimie jak ta cieszyłby oko kolorowy (srebrny, zloty, pieruńsko zielony) dywan z mchów. Macie doświadczenie w tej materii? Zakładaliście taki ogródek? Powiem tylko, że u siebie mam jeden (chyba) gatunek mchu. Jeszcze go nie zidentyfikowałam. I na pewno fajnie byłoby powtykać inne gatunki by nadać całości jakiś ciekawszy kształt
Cholerka, widzę że jest już temat z "mchownikiem" zamiast trawnika. Niemniej ciekawi mnie wciąż ta trawa (nieznana mi z nazwy) i Wasze opinie nt. mchów ogólnie
Cholerka, widzę że jest już temat z "mchownikiem" zamiast trawnika. Niemniej ciekawi mnie wciąż ta trawa (nieznana mi z nazwy) i Wasze opinie nt. mchów ogólnie
- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tanika, tę trawę na naszym forum zidentyfikowno jako Holcus lanatus - kłosówka wełniasta. To jedna z najpospolitszych traw ale tylko na tej jednej łące widziałam, żeby tworzyła tak wspaniałe, stożkowate kępy, a było ich całe mnóstwo. Albo więc to nie jest kłosówka albo to zasługa miejsca, w którym rośnie.
Zdjęcie z wątku
Zdjęcie z wątku
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
- szkodnikk
- 200p
- Od: 2 sty 2014, o 10:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grzyby w ogrodzie
przepraszam znalazłem jeszcze jedną fotkę tyle że tego nie znam wyrósł na suficie w starej przedwojennej piwnicy
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
Ciekawe zdjęcie kolego szkodnikk . Widziałem kiedyś u klienta borowiki w ogrodzie
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Ale dziwaki ;)
U mnie urosły 4 maślaki, wiadro (10 l) opieńków - z tego akurat w ogóle się nie cieszę, raczej martwię i będę z tą plagą walczyła w tym roku, oraz jakieś "psie grzyby" - szlachetne jakoś rosnąć nie chcą... o pardon, na korze urosły 3 smardze
U mnie urosły 4 maślaki, wiadro (10 l) opieńków - z tego akurat w ogóle się nie cieszę, raczej martwię i będę z tą plagą walczyła w tym roku, oraz jakieś "psie grzyby" - szlachetne jakoś rosnąć nie chcą... o pardon, na korze urosły 3 smardze
Dziwne te grzyby .
Zapraszam: Ogród "Nad strumykiem"
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Ewka, a to czasem nie trufle? Bardzo drogie i podobno bardzo smaczne grzyby ekskluzywne:) U mnie w ogrodzie parę zajączków tylko wyrosło oraz niezliczona ilość takich podobnych do tych, co u kolegi post wcześniej na suficie
Nam też tak się wydawało że trufle ale zostały wyrzucone .
- szkodnikk
- 200p
- Od: 2 sty 2014, o 10:48
ten grzybek w kształcie ziemniaków bardziej przypomina wewnątrz tęgoskóra, trufle mają wewnętrzną strukturę marmurku i kolor jasny
siedlisko też by się zgadzało tęgoskóry lubią piasek, trufle gleby żyźniejsze, raz w życiu znalazłem w lesie grabowo-dębowym ale nie odważyłem się zabrać
siedlisko też by się zgadzało tęgoskóry lubią piasek, trufle gleby żyźniejsze, raz w życiu znalazłem w lesie grabowo-dębowym ale nie odważyłem się zabrać
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie