Leszczyna pospolita ( Corylus avellana ) - uprawa,problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Leszczyna pospolita ( Corylus avellana ) - uprawa,problemy
Do moich leszczynek ( 3 posadzone w kepie) dorwał się jelonek , jedna wyłamał a resztę spałował . No i trzeba było znowu założyć siatkę.
Nie wiem jak przekręcić te fotki.
Przekręcić zdjęcia trzeba na swoim komputerze przed wgraniem.
Taką opcję ma każdy program w którym 'obrabiamy,zmniejszamy zdjęcia/ K
Nie wiem jak przekręcić te fotki.
Przekręcić zdjęcia trzeba na swoim komputerze przed wgraniem.
Taką opcję ma każdy program w którym 'obrabiamy,zmniejszamy zdjęcia/ K
Pozdrawiam! Gienia.
Drodzy Forumowicze,
Prosze o pomoc:
Jaki i kiedy preparat zastosowac zeby uniknac zeszlorocznej tragedii zwiazanej z
A) zamieraniem czesci orzechow na leszczynie Olbrzym z Halle
B) zniszczeniem czesci orzechow przez jakiegos potwora ktory wiercil sobie dziurki w orzechach i wyjadal srodek
Bardzo prosze o pomoc
Prosze o pomoc:
Jaki i kiedy preparat zastosowac zeby uniknac zeszlorocznej tragedii zwiazanej z
A) zamieraniem czesci orzechow na leszczynie Olbrzym z Halle
B) zniszczeniem czesci orzechow przez jakiegos potwora ktory wiercil sobie dziurki w orzechach i wyjadal srodek
Bardzo prosze o pomoc
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kiedy pryskać na słonikowca - Pogotowie Ogrodnicze radzi tutaj -klik-
A na moniliozę tutaj znajdziesz porady np.Najlepszy sposób na diagnozowanie pierwszego terminu oprysku to potrząsanie krzewem i wyłapywanie do parasola.5 chrząszczy to prog do wykonania ochrony pyretroidami.(DECIS,KARATE,FASTAC)
jak podał Janusz z PO Monilinia coryli czyli najgroźniejsza choroba leszczyny monilioza. By ograniczyć rozwój choroby należy wykonywać opryski Miedzianem lub Bioseptem co 7 ? 10 dni od drugiej połowy maja.
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poczytałam sobie o życiu słonkowca i mam kilka głupich pytań.
Jeśli słonkowiec zimuje pod leszczynami i wiosną wychodzi z ziemi to czy można go jakoś w tej ziemi zatrzymać ? Na przykład przykrywając podłoże ?
Gdzieś chyba w tym wątku ktoś pisał o lepach na muchy i tekturze falistej na pniach leszczyny.Został wysłany do śmiesznych wątków.A dlaczego ?
Przecież tekturę falistą , opaski z niej , zaleca się w niektórych przypadkach szkodników wędrujących z ziemi do góry.Dlaczego nie można spróbować tak zrobić z leszczyną ?
Jeśli słonkowiec zimuje pod leszczynami i wiosną wychodzi z ziemi to czy można go jakoś w tej ziemi zatrzymać ? Na przykład przykrywając podłoże ?
Gdzieś chyba w tym wątku ktoś pisał o lepach na muchy i tekturze falistej na pniach leszczyny.Został wysłany do śmiesznych wątków.A dlaczego ?
Przecież tekturę falistą , opaski z niej , zaleca się w niektórych przypadkach szkodników wędrujących z ziemi do góry.Dlaczego nie można spróbować tak zrobić z leszczyną ?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Jeśli masz leszczynę w formie piennej, to możesz zastosować opaski lepowe. Ja takie opaski zakładam na pnie jabłoni. Żadne robactwo przez nie nie przejdzie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Osmunda
- 500p
Seedkris , tych pni mam setki pewnie.Ale chcę spróbować w tym roku w jednej części ogrodu np.na dziesięciu leszczynach.
Nigdy nie używałam ani tektury falistej ani opasek lepowych.Jeśli chciałabym zastosować tekturę falistą to może być taka z rulonu sprzedawana w marketach budowlanych ? Czy musi być ze sklepu ogrodniczego ? Ta ogrodnicza jest chyba ?drobniejsza ? co może mieć znaczenie.A czy opaski lepowe lepsze takie ze sznurkiem czy dwustronne ? Potrzebuję tego sporo więc chcę minimalizować koszty.
Doczytałam , że powinnam jesienią przekopać ziemię wokół leszczyn .Jak rozmarzenie spróbuje to jeszcze zrobić teraz.A swoją drogą czy ktoś wie w jakiej odległości od drzew słonkowiec zimuje ?
Nigdy nie używałam ani tektury falistej ani opasek lepowych.Jeśli chciałabym zastosować tekturę falistą to może być taka z rulonu sprzedawana w marketach budowlanych ? Czy musi być ze sklepu ogrodniczego ? Ta ogrodnicza jest chyba ?drobniejsza ? co może mieć znaczenie.A czy opaski lepowe lepsze takie ze sznurkiem czy dwustronne ? Potrzebuję tego sporo więc chcę minimalizować koszty.
Doczytałam , że powinnam jesienią przekopać ziemię wokół leszczyn .Jak rozmarzenie spróbuje to jeszcze zrobić teraz.A swoją drogą czy ktoś wie w jakiej odległości od drzew słonkowiec zimuje ?
Ja używałem na gruszach "Lep do drzew" producenta nie podam bo by była reklama. Na mrówki się sprawdził, ale też inne robactwo wędrujące po pniu z pewnością by załatwił.
Dorosłe chrząszcze Słonika orzechowca (Curculio nucum ) wychodzą z ziemi na przełomie kwietnia / maja i od tego momentu rozpoczyna się ich czas lotu trwający do końca września. Nie cierpią na awiofobię, dlatego opaski lepowe nie zdadzą egzaminu. Pozostaje oprysk.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
- Osmunda
- 500p
Klakier7 widać , że dużo wiesz o słonkowcu. Jak daleko od leszczyny zimują te paskudy ? Przemieszczają się wyłącznie latając? Naprawdę opaski na nic?
Larwa zimuje w promieniu do 25 cm od opadłego orzeszka w którym wygryza otwór i wdrąża się do ziemi na głębokość nawet 25 cm. Orzeszek taki jest wydrążony w środku i wiatr może go przenieść na znaczną odległość od krzewu. Oczywiście słonkowce chodzą, natura wyposażyła je w nóżki. Opaski nie spełnią swojej roli - zbyt wiele owadów tą barierę ominie. Tylko jedna samica może złożyć 20-30 jaj. Szkoda Twej pracy i pieniędzy.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
- Osmunda
- 500p
Klakier jesteś wspaniały .Wszystko potrafisz wyjaśnić .dziękuję.
Ale jeszcze wrócę do jednego z moich pytań .Czy okrycie podłoża od mniej więcej połowy maja do początków czerwca zapobiegnie wędrówkom słonika choć trochę ? W tym czasie można obserwować krzewy czy to już jego czas.Wiem pewnie głupie pytanie ale ja wciąż szukam patentu na zdrowe orzechy a chemia nie wchodzi w grę z wielu rozmaitych przyczyn.
Ale jeszcze wrócę do jednego z moich pytań .Czy okrycie podłoża od mniej więcej połowy maja do początków czerwca zapobiegnie wędrówkom słonika choć trochę ? W tym czasie można obserwować krzewy czy to już jego czas.Wiem pewnie głupie pytanie ale ja wciąż szukam patentu na zdrowe orzechy a chemia nie wchodzi w grę z wielu rozmaitych przyczyn.
Przekopanie podłoża późną jesienią ma za zadanie wydobycie larw słonkowca bliżej powierzchni gleby, żeby zginęły na skutek działania nadchodzących mrozów. Takie warunki nie zaistnieją po połowie maja ( miejmy nadzieje ) i dlatego przeprowadzenie tego zabiegu w tym terminie mija się z celem. Czas w jakim nastąpi wylot słonika, zależy od pogody w danym roku. Muszą pojawić się młode liście na leszczynie, służące dorosłym osobnikom za pokarm - to będzie ich czas. Będą żerować zwłaszcza w słoneczne i ciepłe dni wygryzając między nerwami okrągławe otwory, wtedy też można je będzie zaobserwować. Bez stosowania chemii pozostaje Ci jeszcze zbieranie i spalanie porażonych młodych zawiązków orzechów. Cały czas w krajach będących potentatami w produkcji orzecha laskowego, trwają prace nad zastosowaniem do ich zwalczania metod biologicznych - nicieni . Na rezultaty tych badań musimy jednak poczekać. Zaszło nieporozumienie, zrozumiałem, że pytasz o przekopanie, co do okrycia to należało by zastosować tzw: system włoski gdzie gleba jest wykładana siatką z tworzywa sztucznego o małym oczku ( uniemożliwiającym wyjście słonkowca z gleby ), nigdy szczelnie - gleba musi oddychać, parować, itd . To na pewno, by pomogło.
,, Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi.'' - Staram się takich nie udzielać.
Pozdrawiam klakier.
,, Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi.'' - Staram się takich nie udzielać.
Pozdrawiam klakier.
Czy można jeszcze przycinać leszczynę? Mam na działce 3 stare okazy,działkę mamy 3 lata,ani jednego orzecha z nich nie zjadłam Część starych, grubych pędów wycięliśmy w latach poprzednich. Myślałam,że wyciąć pozostałe grube a te co zostaną przyciąć na wysokości 3 m. Czy to ma sens?? Pewnie powinnam niżej,ale nie mam serca żeby tak zrobić. Nie jestem dobrym ogrodnikiem, wiem ....