Budki dla ptaków
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 paź 2013, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Budka dla ptaków
Tak Pustułka jeszcze nie ale i tak widzę że nie ma zainteresowania skrzynką. Ale już mam plan na budki dla jeżyków na ścianie zachodniej bloku. Działania spółdzielni są niestety pozorowane. Po termomodernizacji bloku zlikwidowano srednio ok. 4 wylotów wentylacyjnych na klatkę w w zamian zainstalowano 5 skrzynek na całym bloku.....no ale nie dziwię się. Dla ludzi nie interesujących się przyrodą to tylko temat do śmiechu i opowieści przy piwku. Nikt w administracji nie podchodzi do tematu poważnie. Dlatego biorę sprawy w swoje łapki i Wam radzę to samo. Jak człowiek sam nie załatwi tematu to nie ma co liczyć że inni pomogą. Dlatego do roboty moi drodzy!!! Koszt kupna 1 budki to 25-35 zł. To śmiesznie mało w porównaniu co osiągamy. Można też samemu zrobić budkę. Coraz trudniej się gniezdzić wróblom jeżykom, sikorkom, szpakom, w zasadzie wszystkim. Pamiętajmy przede wszystkim żeby budkę zabezpieczyć przed kotami. Szkoda naszej pracy i ptaków. Kot potrafi wdrapać sie na wysokość ok 5-6 metrów. Albo na pionowej gałęzi albo założyć druty z np. Castoramy na ptaki. Temat wieszania budek trzeba rozwinąć z głową. Dzięki 100 zl. Powinno sié udać wyprowadzić ok 10 sikorek, 10 szpaków i przynajmniej 7 mazurkom. I to wszystko tylko w jednym sezonie!!!
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiesz akurat ja uważam, że warto na administrację spółdzielni naciskać. To ich obowiązek jeśli zatkali wloty do kominów wentylacyjnych zamontować budki oni zamontują część Ty dowiesisz jeszcze kilka i powstanie kolonia jerzyków. Z własnej autopsji wiem, że jak się chodzi do nich i nie ustępuje to dla świętego spokoju zrobią to o co się upominasz, dwa jakby im do głowy przyszło coś z tymi budkami zrobić w sensie usunąć to będą wiedzieli, że napotkają opór i szybko im to z głowy wyjdzie
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
W Poznaniu mielismy ogrom jeżyków. Ocieplając wieżowce zamurowali sporo gniazd z młodymi. Było wiele głosów odnośnie tego okrucieństwa i sprawa ucichła.
Mieszkam w 4-ro pietrowym. Na parapecie właśnie modraszki karmią swoje pociechy. Wiem to bo siedzę z metr od budki i słyszę jak młode co chwilę wszczynają alarm Niesamowite jest to że para wykonuje naście przelotów w ciagu 10 minut. Przy każdym odwiedzeniu młodych przynoszą po kilka larw czy owadów...i to raptem dwa małe ptaszki. Czemu więc nikt nie wpadnie na to by w czysto biologiczny sposob pozbyć się plagi robactwa w miastach? Doprawdy nie wiem
Mieszkam w 4-ro pietrowym. Na parapecie właśnie modraszki karmią swoje pociechy. Wiem to bo siedzę z metr od budki i słyszę jak młode co chwilę wszczynają alarm Niesamowite jest to że para wykonuje naście przelotów w ciagu 10 minut. Przy każdym odwiedzeniu młodych przynoszą po kilka larw czy owadów...i to raptem dwa małe ptaszki. Czemu więc nikt nie wpadnie na to by w czysto biologiczny sposob pozbyć się plagi robactwa w miastach? Doprawdy nie wiem
Pozdrawiam Jola
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
Masz rację można w ekologiczny sposób dzięki ptakom pozbyć się robactwa, jak mają do wykarmienia kilka przynajmniej maluchów to muszą im nazbierać tego ogromna ilość Masz budkę na parapecie? A co na to administracja nie czepiają się albo sąsiedzi? Bo u mnie w rogu okna na klatce schodowej zaczęły sobie gniazdo robić jaskółki oknówki i za każdym razem ktoś im niszczy to gniazdo Ludzie są tacy drobiazgowi, pewnie komuś to przeszkadza
- kama_80
- 1000p
Administarcja wie że mam różne pomysły i że średnio reaguję jak mi czegoś odmawiają. Nie będę wchodzić w szczegóły ale napiszę tylko tyle że nawet zbytnio ze mną nie dyskutują. Chwalić się tym nie chwalę ale wielokrotnie nie miałam wyboru bo kładli mi kłody na większość moich inicjatyw, to jest przykre i tyle.
Prawnie to wygląda tak że jestem posiadaczem również światła czy też wnęki okiennej po zewnętrznej stronie okna. Owszem można by się przyczepić gdyby ptaki siedziały na parapecie i pstrzyły parapety sąsiadów. Sikorki w tej materii zachowują sie zupełnie inaczej bo nawet odchody młodych wynoszą daleko za gniazdo. Zresztą Marcin o czym tu mówić jak wiekszość bloków jest zamieszkanych przez gołębie a te to robią dopiero bajzel
Nie wszystkim sąsiadom to pewnie pasuje ale w sumie mam to gdzieś. Jakby ktoś przyszedł i powiedział ze ptaki mu wyrządzają szkody pewnie musiałabym budkę usunąć ale mamy ją od kilku lat i nie usłyszałam żadnych skarg
Na działce mam też budkę dla modraszek ale nie sprawdziłam najpierw czy jakiekolwiek modraszki się tam pokazują. Gdybym zrobiła większy otwór miałabym realną szansę na choćby bogatkę.
Na przyszły rok zbuduję budkę dla kopciuszka, to na działkę.
Kolejna budka będzie dla pójdźki..ale żeby ją zbudować potrzebuję porządny warsztat i coś więcej niż wiertarka i piłka
Przykro z tymi jaskółkami, bardzo dostojne to ptaki
Prawnie to wygląda tak że jestem posiadaczem również światła czy też wnęki okiennej po zewnętrznej stronie okna. Owszem można by się przyczepić gdyby ptaki siedziały na parapecie i pstrzyły parapety sąsiadów. Sikorki w tej materii zachowują sie zupełnie inaczej bo nawet odchody młodych wynoszą daleko za gniazdo. Zresztą Marcin o czym tu mówić jak wiekszość bloków jest zamieszkanych przez gołębie a te to robią dopiero bajzel
Nie wszystkim sąsiadom to pewnie pasuje ale w sumie mam to gdzieś. Jakby ktoś przyszedł i powiedział ze ptaki mu wyrządzają szkody pewnie musiałabym budkę usunąć ale mamy ją od kilku lat i nie usłyszałam żadnych skarg
Na działce mam też budkę dla modraszek ale nie sprawdziłam najpierw czy jakiekolwiek modraszki się tam pokazują. Gdybym zrobiła większy otwór miałabym realną szansę na choćby bogatkę.
Na przyszły rok zbuduję budkę dla kopciuszka, to na działkę.
Kolejna budka będzie dla pójdźki..ale żeby ją zbudować potrzebuję porządny warsztat i coś więcej niż wiertarka i piłka
Przykro z tymi jaskółkami, bardzo dostojne to ptaki
Pozdrawiam Jola
- kama_80
- 1000p
Jeszcze raz ja. W budce dla modraszek próbują założyć gniazdo bogatki. Problemem jest wielkość otworu wlotowego. Rano jedna z sikor starała się powiększyć otwór ale czy da radę uskubać 2cm deskę? Martwię się trochę bo młode wydają się być większe niż dorosłe ptaki i nie chciałabym mieć sytuacji że będę musiała rozbierać domek z młodymi w środku.
Zostawić jak jest czy jednak spróbować powiększyć wlot? Zostawiłabym bo przecież w warunkach naturalnych sikorkom nikt nie robi wlotu na miarę
Zostawić jak jest czy jednak spróbować powiększyć wlot? Zostawiłabym bo przecież w warunkach naturalnych sikorkom nikt nie robi wlotu na miarę
Pozdrawiam Jola
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje przygotowania do nowego sezonu.
-
- 100p
Kolejne inwestycje przyrodnicze
- kama_80
- 1000p
Również się zabrałam za domki. Na chwilę obecną kupiłam wyrzynarkę tylko desek nie mam. W tym roku byliśmy zmuszeni wyciąć stary modrzew, miejsce idealne dla kilku domków. Altanę mam niską, kotów ogrom się pałęta. Nie wiem co z tego wyjdzie. Sikorki pod blokiem już się zanęcają
Pozdrawiam Jola
-
- 100p
Za budkę typu A u stolarza zapłaciłem 19 zł, więc jak ktoś potrzebuje tylko kilku sztuk to uważam, że budowa samemu nie opłaca się.
- kama_80
- 1000p
Jak to powiedział bodajże prof. Kołakowski "nie wszystko co warto się opłaca i nie wszystko co się opłaca-warto"
Mam małą działkę, niewiele pracy. Budowa budek to raczej zabawa, dla mnie warto Czy Ty nie zawiesiłeś zbyt wiele budek na tej samej ścianie?
Mam małą działkę, niewiele pracy. Budowa budek to raczej zabawa, dla mnie warto Czy Ty nie zawiesiłeś zbyt wiele budek na tej samej ścianie?
Pozdrawiam Jola
-
- 100p
Budki na ścianie to dla nietoperzy a dla nich im więcej tym lepiej.