Śliwa - cięcie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 mar 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - cięcie
Witaj. Dziękuję za jasną poradę.
Nad ostatnią usuniętą boczną gałązką odliczam sześć żywych pąków i ucinam przewodnik - pod kątem? Czy można zabezpieczać rany po przecięciu farbą emulsyjną z dodatkiem miedzianu 50?
Z lewej strony rysunku widać duże drzewo. To moja stara śliwka węgierka z której jestem bardzo zadowolony (zbieram co najmniej 4 wiadra śliwek - byłoby więcej, gdyby nie robaczywe), lecz plony są coraz mniejsze i owoce mniejsze, więc będzie trzeba niedługo ją usunąć. Nie chcę drzewka karłowego, gdyż widzę u sąsiadów, że owoce (np. jabłka) są małe i plon mizerny. Czy można liczyć iż ta moja śliwka będzie w przyszłości drzewkiem 2; 2,5 metrowym i wyda sporo owoców, czy okaże się to dopiero po kilku latach?
Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Pozdrawiam.
Nad ostatnią usuniętą boczną gałązką odliczam sześć żywych pąków i ucinam przewodnik - pod kątem? Czy można zabezpieczać rany po przecięciu farbą emulsyjną z dodatkiem miedzianu 50?
Z lewej strony rysunku widać duże drzewo. To moja stara śliwka węgierka z której jestem bardzo zadowolony (zbieram co najmniej 4 wiadra śliwek - byłoby więcej, gdyby nie robaczywe), lecz plony są coraz mniejsze i owoce mniejsze, więc będzie trzeba niedługo ją usunąć. Nie chcę drzewka karłowego, gdyż widzę u sąsiadów, że owoce (np. jabłka) są małe i plon mizerny. Czy można liczyć iż ta moja śliwka będzie w przyszłości drzewkiem 2; 2,5 metrowym i wyda sporo owoców, czy okaże się to dopiero po kilku latach?
Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Ja stosue obciążniki (różnej wielkości kawałki betonowej kostki ). Sznurki przezkadzaja w swobodnym chodzeniu, koszeniu trawnika, ryzyko że pies albo inny zwierzak zahaczy itp.Darkat pisze:Klamerki tylko z 2 tygodnie. Na przełomie maja i czerwca zakłada się. Później w okresie letnim jak gałązki urosną i zdrewnieją jeszcze można stosować sznurki przywiązane np. do kołków w ziemi.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Sznurki odciągające można wiązać do pnia.Zwierzakom i kosiarce to nie przeszkadza.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobrze rośnie. Rozginaj kolejne pędy do poziomu.
[url]httpps://imageshack.com/i/ex98v1wsj[/url]hej
Odziedziczylem dzialke z wieloma drzewami owocowymi miedzy innymi 3 sliwy Węgier ki i jakies dwie sliwy o okraglych owocach. Ojciec cial te sliwy raz na jakis czas i to dosyc mocno p zez co w zeszlym roku mialy prawie 5 wilki. chcialem je troche uporzadkowac ale pewnoscci czy zrobilem to dobrze nie mam. Drzewa maja z 15 lat i kiedys z opowiesci mialem info ze owocow bylo pelno az sie galezie uginaly ... no coz ja od ok 4 widzialem moze 5 sztuk lacznie z wszystkich drzew. Cos poradzicie?
Odziedziczylem dzialke z wieloma drzewami owocowymi miedzy innymi 3 sliwy Węgier ki i jakies dwie sliwy o okraglych owocach. Ojciec cial te sliwy raz na jakis czas i to dosyc mocno p zez co w zeszlym roku mialy prawie 5 wilki. chcialem je troche uporzadkowac ale pewnoscci czy zrobilem to dobrze nie mam. Drzewa maja z 15 lat i kiedys z opowiesci mialem info ze owocow bylo pelno az sie galezie uginaly ... no coz ja od ok 4 widzialem moze 5 sztuk lacznie z wszystkich drzew. Cos poradzicie?
Ktos pokieruje amatora?
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślę, że powinieneś wkleić zdjęcie bo nikt nie widząc zdjęć nie poradzi ci nic innego, jak "wyciąć nadmiernie zagęszczone i zacieniające środek drzewa pędy". Poczytaj o odmładzaniu drzew i prześwietlaniu korony .Tu jest wiele informacji, ja trzy lata siedzę i uczę się, ogród założyłam na podstawie tej wiedzy, powinnam go ochrzcić "forumowy" Powodzenia.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
Wstawilem link
https://imageshack.com/i/ex98v1wsj
Wycialem wszystko co szlo do srodka i co sie krzyzowalo
https://imageshack.com/i/ex98v1wsj
Wycialem wszystko co szlo do srodka i co sie krzyzowalo
- ERNRUD
Pozostawiałeś za długie czopy. Będą wilki.
Poza tym trzeba było wyciąć więcej gałęzi w całości zamiast je skracać.
Poza tym trzeba było wyciąć więcej gałęzi w całości zamiast je skracać.
Wyjasnij co to znaczy za duze czopy?. Czyli nie skracac otylko qycinac cale
- ERNRUD
No tak. Ponieważ to drzewo posiadało dużo konarów w koronie to wyciąłbym część z nich w całości. A czopy? Jeśli ucinasz lub skracasz gałąź to tnij bezpośrednio nad pozostawianym odgałęzieniem. Bez takich gołych fragmentów krótko mówiąc.
Czy moglbys mi w paincie zaznaczyc których jeszcze powinienem sie pozbyc?czy jak w tym roku znowu pojawi sie tak duzo wilków to ciac podobnie?