Shire Wyszło ze nie czytam ze zrozumieniem
Może być Dukat ....owoce smaczne miękkie , a jeszcze jakby liście odwijały się do góry w łódeczkę to na pewno.
Pozdrawiam Teresa Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Jakie odmiany byście polecili na nalewki, wina? Przy okazji zapytam o zapylacz do mojej odmiany kupionej niegdyś jako pnącą, chyba odmiana Humii. Foto poniżej. Kwiaty pojawiły się w maju
Na wino nadaje się tylko aromatyczna odmiana typu senga sengana, darselect lub inną o ładnym i trwałym aromacie. Ja osobiście nie polecam wina z truskawek, chyba że jako dodatek. Wisnie, porzeczki a nawet z agrestu jest smaczne, w moim odczuciu wyjdzie bardzo słodkie ale do odważnych świat należy, wiec zrób i zdaj relacje. Mi najlepsze wyszło ze swoich winogron + wisnie. Rozmawiałem z takim Panem co robił z pomidorów i twierdził że dobre tylko bez barwy.
Wino z pomidorów hmm brzmi ciekawie. A w ubiegłym roku robiłem z truskawek, odmiana nieznana i kobietom w wersji 17% słodkie smakuje, określając je jako "bardzo truskawkowe". A jedli chodzi o odmianę na nalewki to czytałem właśnie o tej darselect że powinna być idealna.
juda pisze:Shire Wyszło ze nie czytam ze zrozumieniem
Może być Dukat ....owoce smaczne miękkie , a jeszcze jakby liście odwijały się do góry w łódeczkę to na pewno.
Mam dukata i nie zauważyłam aby liście się zwijały w łódeczkę. Niektóre z liści przebarwiają się na czerwono. Owoce są duże i smaczne. Zakupiłam późną jesienią. Krzaczki były marne i nie wszystkie przeżyły.
Pozdrawiam
Grażyna
Juda mam pytanko odnośnie odmiany Sonata jak z chorobami odglebowymi werticilioza? ?? Sam chciałem kupić tą odmianę ale boję się dużych wypadów.
A odnośnie zwijania lisci u niektórych odmian odpowiedzialność za to ponosi maczniak i wszystko zależy od stopnia podatności a dukat jest akurat średnio podatny stąd taka jego uroda
Ten rok zagapilem i nie odmówiłem plantacji,
Kupując u towarowa owoc zagadnąłem i mówi że dla amatora aktualnie the best jest Korona.
Sam uprawia odm Róża, ale taka sobie w smaku.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.