Araukaria chilijska (Araucaria araucana)
Re: Araukaria chilijska (Araucaria araucana)
Czy ma ktoś doświadczenie w zimowaniu araukarii (w donicy) w pomieszczeniach bez ogrzewania?
Biedna , chociaż włókniną było owinąć. Mroźne wiatry nie sprzyjają takim roślinom.
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja w ubiegłym roku pomimo okrycia mocno przemarzła. Miałem -30 stopni i po roślinie.
Sam nie wiem co robić ze swoją. Jeśli posadzę do gruntu, będę musiał ogromny namiot budować co roku. W donicy mogę ją zimować pod folią, ale bez ogrzewania jest duże ryzyko przemarznięcia korzeni. W tym roku łagodna zima i oby taką pozostała.
- Senior
Ja już jej nie posadzę do gruntu, wolę w jej miejsce posadzić inne rośliny egzotyczne np. pomarańcze.
Miałem jedną w gruncie kilka lat temu. Nie przetrwała trzeciej zimy. Była bezśnieżna, a ja niw wyściółkowałem ziemi wokół drzewka. Poprzednie dwa lata z mrozem do -30 przetrwała bez problemu, ale śnieg leżał.
Senior, masz na myśli poncyrię trójlistkową? Bo raczej deserowe odmiany pomarańczy nie mają u nas szans.
Senior, masz na myśli poncyrię trójlistkową? Bo raczej deserowe odmiany pomarańczy nie mają u nas szans.
- Senior
Wiosną posadzę dwie odmiany: poncirus trifoliatę i flying dragon. Dotąd były uprawiane w domu. Jedna już kwitnie. Znajomy ma je w gruncie i owoce w naszym klimacie zdążą dojrzeć. Zabezpieczenie na zimę też jest proste.
Mam poncyrię w ogrodzie od kilku lat. Okrywam tylko przed zimowym słońcem. Jeszcze nie kwitła.
- Senior
Dlatego moją poncyrię trzymałem w domu, aby urosła jak najwięcej. Jest to okaz ukorzeniony - pięcioletni, liczę że w tym roku zakwitnie.
Flying dragon już kwitł, lecz nie zawiązał owoców, też na niego liczę że zawiąże je w gruncie.
Flying dragon już kwitł, lecz nie zawiązał owoców, też na niego liczę że zawiąże je w gruncie.