Moje kaktusiki i sukulenty - katrina26
Re: Moje kaktusiki i sukulenty
Jak tu pięknie u Ciebie, tyle fajnych sukulentów i kaktusów.
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu uwielbiam takie widoki. Co za różnorodność, a wszystko takie zadbane.
Kalanchoe ma urocze dzwoneczki. Też mam takie, ale o mały włos go nie straciłam. Nagle zaczęło marnieć, Udało mi się uratować 1,5 cm szczepeczkę. Mam nadzieję, że już teraz będzie rosła
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KARINIA dziękuję cieszę się że Ci się podoba
Kasiu Dziękuję za odwiedziny Mam nadzieję że odpoczywasz dużo Cieszę się że kalanchoe udało się uratować bo jest śliczne Trzymam kciuki za nie
Kasiu Dziękuję za odwiedziny Mam nadzieję że odpoczywasz dużo Cieszę się że kalanchoe udało się uratować bo jest śliczne Trzymam kciuki za nie
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Katrina26, a ja mam pytanie, aż 2 xD powiedz mi od jakiej strony masz ten parapet na którym stoi tyle tych kaktusów??
Bo mi na tych zdjęciach jakoś tak ciemno.
A drugie pytanie, jak posadziłaś te swoje kaktusy, w ziemię dla kaktusów i na wierzch wysypałaś żwirek, czy wewnątrz doniczki tez jest mieszanka, ziemi + żwirku, kamieni? Bo mi się wydaje że za dużo sypiesz tego żwiru na wierzch.
Nie może być tak nawalone, bo udusisz te rośliny. Jeżeli chcesz mieć tak pustynnie, stepowo w tych doniczkach to wymieszaj ziemię z żwirem i kamieniami, ale nie usypuj tym rośliną kopca.
Bo mi na tych zdjęciach jakoś tak ciemno.
A drugie pytanie, jak posadziłaś te swoje kaktusy, w ziemię dla kaktusów i na wierzch wysypałaś żwirek, czy wewnątrz doniczki tez jest mieszanka, ziemi + żwirku, kamieni? Bo mi się wydaje że za dużo sypiesz tego żwiru na wierzch.
Nie może być tak nawalone, bo udusisz te rośliny. Jeżeli chcesz mieć tak pustynnie, stepowo w tych doniczkach to wymieszaj ziemię z żwirem i kamieniami, ale nie usypuj tym rośliną kopca.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- katrina26
- 1000p
Parapet jest od wschodniej strony, a na zdjęciu ponuro, bo pogody w nie było jak zdjęcia robiłam. Rośliny rosną w mieszance substratu ze żwirkiem akwarystycznym 1:1, a z wierzchu jest warstwa żwirku która osłania szyjkę korzeniową przed nadmiarem wilgoci i gniciem. Rośliny nie mają usypanego kopca, bez obaw, nie duszę ich
- mika78
- 200p
- Od: 17 lip 2009, o 08:32
Katrina26 śliczna kolekcja,zwłaszcza Euphorbia millii a kamyczki cudo
Pozdrawiam Dominika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32176" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32176" onclick="window.open(this.href);return false;
- katrina26
- 1000p
Dziękuję Dominiko Nie wiem co z moimi wilczomleczami mam zrobić biały zupełnie nie rośnie. Może teraz ruszy na wiosnę. Mojej siostrze kupiłam w tym samym czasie, a jej już jest ze 3 razy większy.
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Majorku ta ziemia to sprawdzona metoda przez wielu forumowiczów (1;1)
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Luczek co do mieszanki ziemi nie mam żadnych zastrzeżeń, obawiałem się tylko tej warstwy żwirku na wierzchu, ale skoro nie jest ona głęboka to moje obawy były bezpodstawne
Czy wiecie może jaka jest optymalnie dobra temperatura to tego aby móc wystawi grubosze i opuncje na balkon.
Dopiero od kwietnia?? Czy może później?
Czy wiecie może jaka jest optymalnie dobra temperatura to tego aby móc wystawi grubosze i opuncje na balkon.
Dopiero od kwietnia?? Czy może później?
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- katrina26
- 1000p
Musi minąć zagrożenie nocnych przymrozków, więc po 15 maja, po zimnych ogrodnikach
-
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Bardzo ładna kolekcja i widzę, że ostatnimi czasy znacznie się powiększyła! Pogratulować tylko.
Pozdrawiam
Bardzo ładna kolekcja i widzę, że ostatnimi czasy znacznie się powiększyła! Pogratulować tylko.
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Ania.
- katrina26
- 1000p
Dziękuję
piękne kwitnące kalanchoe gratulacje i pozdrawiam
- katrina26
- 1000p
Kacper dziękuję tu lepiej widać jak pięknie kwitnie
są też nowe przyrosty, które mnie bardzo cieszą
kwiatuszki
Czyżbym się miała w końcu doczekać?
a tu walczyliśmy bardzo o korzonki. Od grudnia chyba w ziemi i nic nie pomagało. Zrobiłam eksperyment i włożyłam do wody, bo już naprawdę marnie było. Następnego dnia były korzonki malutkie
Tu też już są
są też nowe przyrosty, które mnie bardzo cieszą
kwiatuszki
Czyżbym się miała w końcu doczekać?
a tu walczyliśmy bardzo o korzonki. Od grudnia chyba w ziemi i nic nie pomagało. Zrobiłam eksperyment i włożyłam do wody, bo już naprawdę marnie było. Następnego dnia były korzonki malutkie
Tu też już są
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu, jak fajnie, że znowu jesteś z nami, bo już zdążyliśmy się stęsknić. Jeszcze fajniej,że nie przyszłaś z pustymi rękoma. Oj dzieje się u Twoich sukulenciaków i to niemało . Gratuluję kwiatuchów. A Aloes uparciuch zaskoczył mnie niesamowicie. Wolał wodę od piasku
Moje doniczkowce i sukulenty