Kasicqa - mój storczykowy świat
Re: Kasicqa - mój storczykowy świat
czekałam kilka dni aby podrosły trochę maleństwa, które zaczęły pojawiać się na tym osłabionym storczyku no i walczyłam z aparatem fotograficznym aby zrobić choć kilka w miarę ostrych zdjęć. okazuje się że to co najbardziej mnie ciekawiło ma teraz wyraźnie dwa pączki. więc jest pewnie tak jak pisałaś sylki3. ja już wolałabym obciąć te pędy i żeby szło w korzenie temu storczykowi bo zamiast nich wypuszcza wciąż coś na łodygach. jak uschnął pączki to chyba tak zrobie...i może asahi go potraktuje...a mam kolejną niespodzianke, na drugiej łodydze powolutku wyrasta coś innego... myslałam że znów pęd ale ja chyba widze dwa listeczki...już sama nie wiem... trzeba jeszcze poczekać jakiś czas
Art niestety pierwszy storczyk nie dał rady... może gdyby jego choroba nie przypadła na jesień/zimę to miałby więcej sił...ach wciąż żal mi o nim myśleć...a jeśli chcodzi o plamki to jestem już pewna że to od słońca...
a dziś walczyłam z wciornistkami na jednym z moich storczyków któremu właśnie rośnie nowy pęd... kupowałam go w kwiaciarni i oczywiście niechciane towarzystwo miałam gratis...usuwałam je mechanicznie i na długi czas miałam spokój ale niestety ostatnio ich przybyło...dziś poszły w ruch szpilka i woda z octem a na koniec tabletka na robactwo...
pozostałe storczyki szaleją z korzeniami... niestety jednemu przez przypadek takie wyrastające maleństwo udrapnęłam (temu połamańcowi co kilka razy mi sie przewrócił) i niestety korzonek się zatrzymał... nie macie pojecia jaka byłam na siebie wściekła
wrzucam zdjęcia maleństw na prosiaczku w tym to które wygląda mi na dwa listeczki oraz storczyka który ostatnio cieszy moje oczy - zdobycz z przed kilku tygodni otworzyła prawie wszystkie pączki...obecnie 15 kwiatów
Art niestety pierwszy storczyk nie dał rady... może gdyby jego choroba nie przypadła na jesień/zimę to miałby więcej sił...ach wciąż żal mi o nim myśleć...a jeśli chcodzi o plamki to jestem już pewna że to od słońca...
a dziś walczyłam z wciornistkami na jednym z moich storczyków któremu właśnie rośnie nowy pęd... kupowałam go w kwiaciarni i oczywiście niechciane towarzystwo miałam gratis...usuwałam je mechanicznie i na długi czas miałam spokój ale niestety ostatnio ich przybyło...dziś poszły w ruch szpilka i woda z octem a na koniec tabletka na robactwo...
pozostałe storczyki szaleją z korzeniami... niestety jednemu przez przypadek takie wyrastające maleństwo udrapnęłam (temu połamańcowi co kilka razy mi sie przewrócił) i niestety korzonek się zatrzymał... nie macie pojecia jaka byłam na siebie wściekła
wrzucam zdjęcia maleństw na prosiaczku w tym to które wygląda mi na dwa listeczki oraz storczyka który ostatnio cieszy moje oczy - zdobycz z przed kilku tygodni otworzyła prawie wszystkie pączki...obecnie 15 kwiatów
Phalaenopsis z ostatniego zdjęcia ogromnie mi się podoba. Ma kolor, który uwielbiam na storczykach.
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przepięknie kwitnie ostatnia zdobycz, cudny jest !
Gratuluję keiczka
Gratuluję keiczka
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No ten ostatni to nieżle wypasiony ma masę kwiatów też mam takiego jednego pięknisia.Życzę długiego kwitnienia
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
oto postępy mojego storczyka i jego dziwnych przyrostów. coraz bardziej wydaje mi się że to keiki - dwa keiki. maleństwo z dwoma pączkami jeden ususzyło a drugi rośnie jak szalony. i to coś obok to chyba dwa listeczki. a drugi z przyrostów to ewidentnie 3 listki. zobaczcie sami. zdjęcia są z przed kilku dni. mało tego ten storczyk wypuszcza nowy listek... dziwne bo na dzień dziesiejszy to on bardzo potrzebuje korzeni. jak pisałam siedzi w sphagnum. zanim mu ten listek nie zaczął rosnąc to stwierdziłam że lepiej byłoby mu na początku obciąć te pędy żeby korzeniami się zajął a nie kwitnieniem/keiki. chciałam go potraktować asahi ale okazało sie że straciło wazność w lutym. ale skoro ten listek rośnie (pozostałe są osłabione) to może będzie dobrze.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ale "dziwak"...Ładny pączuś, ciekawe co z niego wyrośnie? A drugi keikuś rzeczywiście wygląda na trzy listeczki...
jest już dosyć duży mam tylko nadzieję że nie uschnie... na początku były dwa chociaż ten pierwszy był jakiś zdeformowany... oj ten storczyk zadziwia pod każdym względem...ja sie tylko marwie czy keiki go nie wymęcza za bardzo...
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Cześć Kasicqa ale dawno sie nie spotkałysmy na forum! Ciebie długo ie było, mnie jeszcze dłużej
Widzę że kolekcja się powiększa, sliczne wszystkie kwiatki i naprawdę ładnie o nich piszesz, aż chce sie czytać
Gratuluję dzieciaczka trzy listki od razu, ho ho! nie martw się, roślinka da sobie radę, dzielny storczyk z niej Melduj regularnie jak sobie radzi i koniecznie wrzucaj fotki
Widzę że kolekcja się powiększa, sliczne wszystkie kwiatki i naprawdę ładnie o nich piszesz, aż chce sie czytać
Gratuluję dzieciaczka trzy listki od razu, ho ho! nie martw się, roślinka da sobie radę, dzielny storczyk z niej Melduj regularnie jak sobie radzi i koniecznie wrzucaj fotki
Pozdrawiam, Basia:)
Blue Monkey rzeczywiście nas obu długo nie było ja okropnie tęskniłam za całym storczykowym towarzystwem ;-)
postaram się wrzucać zdjęcia ale mam problem z aparatem... jest niemal na wykończeniu... żeby zrobić jedno dobre zdjęcie na makro musze napsrtykać się kilkadziesiąt razy...no nie stety to są efekty uboczne studiowania ;-) ja dużo czasu z aparatem spędzałam w bibliotekach - zamiast kserować robiłam zdjęcia. no i takie kilka lat dało mu ostro w kość. śmieje się że nawet licznik się przekręcił... numeruje zdjęcia od początku a ja mam w sobie coś takiego że sie do wszystkiego przywiązuje i chociaż upatrzyłam już nowy model to jakoś odkładam kupno, tak mi jakoś żal odstawić w kąt ten który mam... no ale niestety, idzie lato i aparat będzie potrzebny na wakacyjne wypady...no i storczyki które zakwitną
igor944 ponieważ mam mało miejsca staram się wybierać jak najbardziej różnorodne kolory. chciałabym zobaczyć Twoje Cosik uciekam do Twojego wątku
postaram się wrzucać zdjęcia ale mam problem z aparatem... jest niemal na wykończeniu... żeby zrobić jedno dobre zdjęcie na makro musze napsrtykać się kilkadziesiąt razy...no nie stety to są efekty uboczne studiowania ;-) ja dużo czasu z aparatem spędzałam w bibliotekach - zamiast kserować robiłam zdjęcia. no i takie kilka lat dało mu ostro w kość. śmieje się że nawet licznik się przekręcił... numeruje zdjęcia od początku a ja mam w sobie coś takiego że sie do wszystkiego przywiązuje i chociaż upatrzyłam już nowy model to jakoś odkładam kupno, tak mi jakoś żal odstawić w kąt ten który mam... no ale niestety, idzie lato i aparat będzie potrzebny na wakacyjne wypady...no i storczyki które zakwitną
igor944 ponieważ mam mało miejsca staram się wybierać jak najbardziej różnorodne kolory. chciałabym zobaczyć Twoje Cosik uciekam do Twojego wątku
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Witaj Kasiu
Z zaciekawieniem przeczytałam Twoje perypetie zakupowe
Gratuluję ślicznych okazów, no i przede wszystkim storczykowego dzidziusia
A tak na marginesie, to chyba jesteśmy w podobnym wieku :P
Z zaciekawieniem przeczytałam Twoje perypetie zakupowe
Gratuluję ślicznych okazów, no i przede wszystkim storczykowego dzidziusia
A tak na marginesie, to chyba jesteśmy w podobnym wieku :P
Wioleto dziekuje za odwiedziny i miłe słowa
oj mam nadzieje , że ten mój dzidziuś da sobie radę
oj mam nadzieje , że ten mój dzidziuś da sobie radę
i sie doczekałam storczyk otworzył w weekend pączek ale ja nadal sie zastanawiam, czy to co wypuszcza to są keiki? więc wrzucam zdjęcia kwiatka, i maleństwa które powolutku rośnie...niestety nowych korzonków u roślinki nie widać, za to wyrasta jak już wspominałam nowy listek. mało tego łodyga na której rosnie maleństwo zaczęła usychać od góry... już prawie dochodzi do malenstwa więc boje się, że ono zwiędnie. jakoś wątpie aby to się zatrzymało tużprzed nim...
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ale piękna hybryda...dzidziuś też rośnie w siłę Chyba gdzieś na forum czytałam, jak Ktoś Uciął takie maleństwo z częścią zielonej łodygi i włożył do wody. Ale nie pamiętam późniejszych "dziejów" tego maluszka...