Pnącze jakie wybrać
Re: Jakie pnącze wybrać?
Również szukam czegoś co szybko rośnie, nie wabi owadów i najlepiej nie owocuje. Potrzebne mi to na ogrodzenie około 20m długości i 2m wysokość. Myślę, że kokornak ma zbyt małe tempo ekspansji niestety.
.
.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=52885
Męską roślinę actinidii kolomikta, np. odm. 'Adam'
Męską roślinę actinidii kolomikta, np. odm. 'Adam'
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Widzę, że ta roślinka także owocuje... rozumiem, że odmiana męska owoców nie posiada?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 lut 2008, o 16:58
A w miejscu w którym planujesz wsadzić pnącze jest słoneczne czy nie. Osłonięte od wiatru czy nie. Jaka gleba tam jest. I po czym nma się to pnącze piąć. Bo może nie wiesz, ale pnącze może owijać się pędami, albo za pomocą korzonków czepnych, albo przylg. Np. Bluszcz nie pójdzie ci po kratownicy.
Miejsce nasłonecznione przez 60-70% dnia.
Wiatr- trudno powiedzieć. Miejsce częściowo zasłonięte budynkiem i częściowo odsłonięte.
Gleba raczej gliniasta, ale w razie potrzeby potraktuję ją np. piaskiem i może torfem...
Pnącze będzie prawdopodobnie mogło piać się po siatce leśnej.
Wiatr- trudno powiedzieć. Miejsce częściowo zasłonięte budynkiem i częściowo odsłonięte.
Gleba raczej gliniasta, ale w razie potrzeby potraktuję ją np. piaskiem i może torfem...
Pnącze będzie prawdopodobnie mogło piać się po siatce leśnej.
-
- 20p - Rozkręcam się...
W takim razie musisz posadzić pnącze, które owija się pędami. Nie przypominam sobie, żeby pnącze nie miało owoców(Można spytać czemu masz coś przeciwko owocom?)
-rdestówka Auberta - ozdobna z kwiatów, BARDZO EKSPANSYWNA, więc przycinać. Ma owoce - bardzo cikawae, ale mnie ozdobne
-winobluszcz zaroślowy - pięknie sie przebarwia, ale ma owoce
-rdestówka Auberta - ozdobna z kwiatów, BARDZO EKSPANSYWNA, więc przycinać. Ma owoce - bardzo cikawae, ale mnie ozdobne
-winobluszcz zaroślowy - pięknie sie przebarwia, ale ma owoce
Tutaj ktoś pisał:
Nie ma nic przeciwko owocom, ale mam zaraz przy tym miejscu gdzie chcę posadzić pnącze plac zabaw Obawiam się pszczół, os etc. Sąsiad ma pnącze, które jest bardzo ładne szczególnie na jesień (czerwono-żółte liście), ale latem brzęczy od pszczół i osenonee pisze:Rzecz w tym, że nie chodzi tutaj o owoce, a o owady. Owoc -> kwiat -> owad... i w tym problem Z przyjemnością zaadaptowałbym sobie taką przyjemną roślinkę gdyby nie ten fakt. Miejsce, w którym docelowo chciałbym "żywą ściankę" jest bardzo często uczęszczanym przez dzieciaki i dlatego szukam pnącza, które nie będzie przyciągać pszczół i os.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kokornak wielkolistny owija się pędami i przeważnie nie wytwarza owoców, a jeśli już to są to torebki w kształcie małego ogórka. Pszczół i os nie powinien przyciągać, bo jest zapylany przez muchy. Pszczoła czy osa nawet się do jego śmiesznych kwiatów nie wciśnie.
I ja się ku niemu skłaniam. Pytanie tylko jak z tempem przyrostu i w jakim okresie "trzyma liście"?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Co do kokornaka trzeba wsiąść pod uwagę że preferuje stanowiska cieniste
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale widziałem też rosnącego w słonecznym miejscu i też było mu dobrze.
Rośnie chyba szybko.
Rośnie chyba szybko.
-
- 200p
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie, odświeżam temat. Również szukam pnącze, które rośnie ekspresowo, wysoko, gęsto i nie gubi liści zimą
Myślałam o winorośli japońskiej, ale jeśli ktoś zna jakieś fajne pnącze to niech podpowie.
Myślałam o winorośli japońskiej, ale jeśli ktoś zna jakieś fajne pnącze to niech podpowie.
Witam wszystkich forumowiczów.
Na początku zaznaczę, że w ogrodnictwie jestem dość zielony i dlatego zwracam się z prośbą o poradę.
Czy możliwe jest uzyskanie na tej ścianie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e24 ... d5bff.html takiego efektu?
link
przy założeniu, że rośliny wyrastałyby z doniczek?
Jeśli tak to jaki gatunek pnącza zastosować? Czy potrzebne będą "drabinki" dla roślin?
Moje drugie pytanko to jaki gatunek drzewek i krzewów najlepiej zastosować przy ruchliwej drodze? Strona wschodnia średnio nasłoneczniona, najlepiej gdyby to były rośliny kwitnące.
Proszę o poradę
Pozdrawiam.
Na początku zaznaczę, że w ogrodnictwie jestem dość zielony i dlatego zwracam się z prośbą o poradę.
Czy możliwe jest uzyskanie na tej ścianie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e24 ... d5bff.html takiego efektu?
link
przy założeniu, że rośliny wyrastałyby z doniczek?
Jeśli tak to jaki gatunek pnącza zastosować? Czy potrzebne będą "drabinki" dla roślin?
Moje drugie pytanko to jaki gatunek drzewek i krzewów najlepiej zastosować przy ruchliwej drodze? Strona wschodnia średnio nasłoneczniona, najlepiej gdyby to były rośliny kwitnące.
Proszę o poradę
Pozdrawiam.