Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W sobotę byłem w Egzotarium i była wystawa storczyków w tym "Wandy"
Zdjęcia są w moim wątku ogrodowym
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

też byłam na tej wystawie. były Vandy, bardzo ładne, niektóre z 2 pędami.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

I stało się.Wszystkie moje wandy czyli pięć sztuk,które umieściłam w podłożu,wylądowały w szklanych wazonach.Bardzo luźne podłoże i moczenie raz w tygodniu przez 15min.o mały włos nie zabiły moich wand.W moich warunkach domowych taka uprawa wand nie sprawdziła się.Najpierw wyjęłam z podłoża jedną z nich,bo jakoś tak marnie wyglądała,a jej liście ciągle były wiotkie.I co się okazało :?: Prawie wszystkie korzenie były zgniłe.Pozostałe wandy choć w lepszym stanie też wyjęłam z podłoża i też sporo korzeni było zgniłych.Bardzo luźne podłoże,doniczki jak sito,krótkie moczenie raz w tygodniu powinny sprzyjać wzrostowi wand,a jednak stało się inaczej.Pozostaje mi nadzieja,że moje wandy nie skończą w śmietniku,bo po umieszczeniu ich w wazonach zareagowały bardzo szybko i już widać efekty w postaci nowych korzonków,które wyrastają z tych,które nie zgniły.Nawet ta w najgorszym stanie również ruszyła i choć jej liście jeszcze nie nabrały pełnego turgoru,to wypuściła dwa zupełnie nowe,grube korzonki,które mają już 2 i 4cm.
Osobiście nie polecam nikomu tego sposobu uprawy w warunkach domowych.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Dobrze Danusiu, że na czas zareagowałaś.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

danutastachurska1 pisze:I stało się.Wszystkie moje wandy czyli pięć sztuk,które umieściłam w podłożu,wylądowały w szklanych wazonach.Bardzo luźne podłoże i moczenie raz w tygodniu przez 15min.o mały włos nie zabiły moich wand.W moich warunkach domowych taka uprawa wand nie sprawdziła się.Najpierw wyjęłam z podłoża jedną z nich,bo jakoś tak marnie wyglądała,a jej liście ciągle były wiotkie.I co się okazało :?: Prawie wszystkie korzenie były zgniłe.Pozostałe wandy choć w lepszym stanie też wyjęłam z podłoża i też sporo korzeni było zgniłych.Bardzo luźne podłoże,doniczki jak sito,krótkie moczenie raz w tygodniu powinny sprzyjać wzrostowi wand,a jednak stało się inaczej.Pozostaje mi nadzieja,że moje wandy nie skończą w śmietniku,bo po umieszczeniu ich w wazonach zareagowały bardzo szybko i już widać efekty w postaci nowych korzonków,które wyrastają z tych,które nie zgniły.Nawet ta w najgorszym stanie również ruszyła i choć jej liście jeszcze nie nabrały pełnego turgoru,to wypuściła dwa zupełnie nowe,grube korzonki,które mają już 2 i 4cm.
Osobiście nie polecam nikomu tego sposobu uprawy w warunkach domowych.
bo Vandy wolą być z gołymi korzeniami. jak sobie rosną na drzewach, to nie w podłożu, tylko korzenie mają na wierzchu, tylko są nimi przyczepione do gałęzi. korzenie Vand są bardzo kruche i delikatne, łatwo gniją. kąpię je zawsze wcześnie, by zdążyły wyschnąć do wieczora, żeby nie pogniły. w podłożu nie przesychają tak szybko jak bez.
ale myślę, że uprawa wazonowa się sprawdzi. to dobry sposób do domowych warunków.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dusia ma rację, a przypadek Vand Danusi powinien stanowić ciekawe i potrzebne doświadczenie również dla innych.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Przekonałam się na korzeniach moich wand,że w najbardziej przewiewnym podłożu nie mają szans szybko przeschnąć.Korzonki,które były widoczne przez przezroczyste doniczki miały zielone zabarwienie przez 3-4 dni i nie miały szans by szybko przeschnąć.Myślę,że taka uprawa na pewno by się sprawdziła,ale nie w domu,chyba,że między doniczkami ustawić wentylatory.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Danusiu dzięki za spostrzeżenia, bo swego czasu tez myślałam o takiej uprawie.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Renatko i bardzo dobrze,że się rozmyśliłaś i zrezygnowałaś z uprawy w podłożu.Wanda to drogi interes,by ryzykować uprawę,która ma więcej przeciwników niż zwolenników.Ja zaryzykowałam,bo kupiłam po bardzo niskiej cenie,a do tego mocno wierzyłam,że uprawa w podłożu musi się powieść.Nie powiodła się.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Słyszałem że podłoże to muszą być jedynie duże: kawałki świeżej kory / korkowa/ sosnowa/ akacja/ oraz duże kawałki węgla drzewnego.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

volcowitch pisze:Słyszałem że podłoże to muszą być jedynie duże: kawałki świeżej kory / korkowa/ sosnowa/ akacja/ oraz duże kawałki węgla drzewnego.
A do tego mocno "postrzelane" doniczki lub koszyki.
I taka uprawa się udaje - widziałam tak rosnącą Vandę na wystawie w Krakowie jesienią ubiegłego roku.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

A ja na zdjęciach z "produkcji" tajwańskich. W takich dużych koszach z drewna egozotycznego, które nie trzyma wody.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p

Post »

Podłoże do moich wand składało się w równych częściach z kawałków węgła drzewnego,styropianu,łupin orzecha laskowego i łupin fistaszków.Według mnie było niezwykle przewiewne i nie zatrzymujące wody,ponieważ po każdym moczeniu przechylałam doniczki w różnych kierunkach,by woda nie zalegała w zakamarkach łupin orzechów.Mimo to nie sprawdziło się.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”