Brzoskwinia - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Brzoskwinia - choroby i szkodniki

Post »

Judyto ,a może Twoja brzoskwinia potrzebuje zapylacza :?:
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Zastanawiałam się ido nad tym, czy to są problemy z zapyleniem.
Ale do tej pory nie było z tym problemu, wiązały owoce-czasem mniej, bo pogoda nie sprzyjała oblotom owadów zapylających (deszcze, chłody i częste wiatry występujące tu o tej porze roku).
Przeczytałam:
Brzoskwinie, morele oraz krzewy owocowe należą do roślin samopłodnych i do zapylenia wystarcza pyłek tej samej odmiany przeniesiony z innej rośliny. Jednak dużo lepsze efekty uzyskuje się zapylając pyłkiem innej odmiany. Drzewa i krzewy owocowe dostarczają nektaru i pyłku wtedy, gdy produkty te są najbardziej potrzebne owadom zapylającym.
cyt.: tekst źródłowy
Kwitnienie brzoskwiń przypada na trzecią dekadę kwietnia i początek maja. Pszczoły bardzo chętnie oblatują brzoskwinie, które są wprawdzie samopłodne, ale owoce zawiązują dobrze dopiero po zapyleniu kwiatów przez owady.
cyt.: tekst źródłowy

I ja tak sobie myślę, że jeśli przyczyna opadania kwiatów tkwi w zapylaniu, (mało pszczół widziałam na brzoskwini, ale także na czereśniach i wiśniach tłoku nie było jak niegdyś :( ) to pewnie dlatego, że na trawnikach mam łąkę mniszkową, a pszczoły wolą żółte kwiaty- i na nich faktycznie jest rój.
KarolkaM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2013, o 11:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Podepnę się pod temat z ogromną prośbą o pomoc. Nie mam niestety działki więc wszelkie ogrodnicze zapędy ograniczają się do parapetów i balkonu. W tym roku zakupiłam nektarynę szczepioną karłowatą do hodowli w pojemniku. Na "metce" :wink: ma napisane Nektarynka PRUNUS NUCIPERSICA. Po zakupie postanowiłam ją od razu przesadzić do większej donicy i niestety mimo dużych starań uszkodziłam bryłę korzeniową. Został jeden długi korzonek i kilka cieńszyc. Po ok tygodniu widzę więdnące listki i wiele z nich słabo się trzyma. W tej chwili nektarynka stoi w domu bo zrobiło się trochę chłodno i nie chciałabym, żeby osłabiona zmarzła. Przy przesadaniu dodałam do ziemii. trochę - ok 1 łyżeczki granulowanego nawozu interwencyjnego substral magiczna siłą do owoców i warzyw - tak mi plecono w sklepie (nawóz niby dolistny, ale podobno w ten sposób wzbogaci ziemię). Co mogę w tej chwili zrobić, żeby nie stracić drzewka? Zastanawiam się też czy też nie zaatakował go przędziorek bo listki, które "zdejmuję" te słabo trzymające się są lekko lepiące, a gdzieniegdzie widzę oś w rodzaju pajęczynki - chyba, że to coś z pwietrza :) . Kilka gałązek jest też chyba przemrożonych bo ich końcówki są czarne - obciąć te końcówki czy na razie zostawić?
Proszę pomóżcie.
Karolina
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Więc tak- brzoskwinka z powrotem na balkon- w pokoju jest ciepło i sucho, a korzonek słaby; więc woda paruje a nowa nie jest pobierana. Na zewnątrz sytuacja sie odwróci- mniej wyschnie(w chłodzie i cieniu), a korzonek przyjmie się tak samo.
Po drugie z bólem serca ale pomoże obcięcie kilku gałązek(może połowę?), tak by w ogóle zmniejszyć powierzchnię parowania.
Najważniejsze, żeby podłoze był mocno uciśnięte wokół korzeni, wilgotne, ale nie zalane.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
KarolkaM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo za poradę ;:oj . Drzewko gałązek ma z 10 - takie na ok 20- 30 cm - wszystkie skrócić o połowę czy część z nich wyciąć całkowicie? Nie mam niczego do zasmarowania "ranek" poczekać z obcięciem do zakupu jakiegoś specyfiku czy ciąć? Ogałacać drzewko z łabo trzymających sięlistków czy czekać jak samo zrzuci? Sądzisz, że drzewko się przyjmie?
Karolina
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przytnij tak, w jakim kształcie będziesz ją w przyszłości formować: albo w pół wysokości, jeśli chcesz niską, rozkrzewioną, albo wszystkie boczne od dołu(przy samym przewodniku) do pewnej wysokości- jeśli ma być smukła. Albo inaczej, jak chcesz.
Zwiędłe, najstarsze listki bym oberwał. Ja bym w pierwszej kolejności przyciął, pokropił jutro. Ważniejsze, by w ogóle przeżyła; leczyć będziemy w drugiej kolejności.
Powodzenia!
I tak w ogóle- witaj na forum! ;:138
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
KarolkaM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za porady i przywitanie również. Drzewko jest szczepione więc przycinać muszę już według tego jak wygląda. Ma ok 60 cm pieniek i zaszczepione coś w rodzaju korony. Jaki środek kupić do posmarowania miejsc po cięciu? Z tym że będę tylko w OBI pewnie wielkiego wyboru nie mają. Czytałam na forum o wielu środkach do ochrony brzoskwiń, nie wiem czy to samo dotyczy też nektaryny w pojemniku na balkonie, co jeszcze zakupić przy okazji?
Karolina.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miedzian lub inny preparat miedziowy.
co ze słuchania mądrego.
KarolkaM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Kolejny dzień tej nierównej walki - proszę o cierpliwość i wyrozumiałość ;:218 . Drzewko stoi podcięte na balkonie, ale zrobiło się ciepło. Kupiłam wg zaleceń miedzian - była firmySubstral Miedzian Extra 350SC - czy do posmaroowania miejsc po obciętych gałązkach mam rozcieńczyć wg instrukcji - czyli dla brzoskwiń na 1l wody 10ml środka czy zastosować bardziej steżony?
Karolina :oops:
koliber70
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 cze 2011, o 12:41

Post »

zauważyłam dzis koło swojej brzoskwini sporo much...takich trochę szpiczastych i jakby kolcem (nie sa to klasyczne muchy)
czy to jakieś cos co robala znosi tam..?
mieszkam w warszawie...jaki teraz szkodnik na brzoskwinie poluje?
ma brzoskwinia swój odpowiednik nasionnicy trześniówki?
bardzo prosimy o wsparcie, zbieramy pieniądze na leczenie Rolka
http://www.siepomaga.pl/f/zdazyczpomoca/c/1372" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maryann pisze:w chłodzie i cieniu
KarolkaM pisze:czy zastosować bardziej steżony?
Tak, najlepiej rozrobić z farbą emulsyjną 1:1 ; ale nie każę Ci kupować farby... jak ok. 1g rozrobisz na łyżeczce z wodą, to też będzie i na wszystkie ranki wystarczy. Możesz do posmarowania użyć malutkiego pędzelka lub pałeczkę kosmetyczną. Resztę zachowaj na inną okazję lub oprysk jesienny.
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Mam wielka prośbę, a właściwie mój sąsiad, przyniósł mi dzisiaj listki brzoskwini i prosił żeby się popytać (bo on nie jest skomputeryzowany), co atakuje jego brzoskwinię i jak ją ratować, czym popryskać. A tak wyglądają listki które mi przyniósł
Obrazek
Za każda opinię i radę z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Kędzierzawość liści brzoskwini, teraz już za późno na interwencję.
Jesienią miedzian, wiosną Syllit albo Carpene. Tylko że trzeba z wiosennym opryskiem trafić na odpowiedni moment, czyli jak pąki zaczynają nabrzmiewać ale jeszcze nie pękają. Całe drzewko ma dosłownie ociekać po oprysku.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

No i jeszcze trzeba trafić w temperaturę , tak kilka stopni na plusie ;:224 i bez deszczu w najbliższych godzinacho po oprysku :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

A Miedzianem prysnąć tak jak Comcia radzi jesienią, kiedy drzewko zrzuci liście. Liście w miarę możliwości wygrabić i spalić, opryskać nawet trawnik pod drzewkiem i rośliny w najbliższym sąsiedztwie brzoskwini :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”