Fuksja - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Smellycat
100p
100p
Od: 16 mar 2009, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Fuksja - choroby i szkodniki

Post »

Na razie nie ma co pokazywać. Żadna fuksja nie ma nawet pąków kwiatowych. Jak zakwitną, to wtedy obiecuję. ;:65
Ania
Smellycat
100p
100p
Kontakt:

Post »

gosia07 pisze:Ja dzisiaj też dostałam zamówione ale nie od fuksjany 11 szt.
Gosiu, a można wiedzieć, gdzie kupiłaś?
Ania
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

W ofercie Lidla na 29 kwietnia, widziałam różne kolory fuksji - wys.12 cm. Cena za 6szt. - 18 zł :wit
Smellycat
100p
100p
Kontakt:

Post »

ElzbietaaG pisze:W ofercie Lidla na 29 kwietnia, widziałam różne kolory fuksji - wys.12 cm. Cena za 6szt. - 18 zł :wit
Ja widziałam już w sieci carrefour, ale... to nie są takie piękne gatunki, jakie sprzedaje fuksjana. W sieciach supermarketów zazwyczaj nie ma pełnych kwiatów.
Ania
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pełne odmiany fuksji można też spotkać i to dość często na targowiskach. Ja kupiłam tam swoje dwie pełne odmiany . Niespotkałam ich u fuksjany. Teraz mam porobione 4 szczepki już ukorzenione.
Smellycat
100p
100p
Kontakt:

Post »

prawdopodobnie w wielu miejscach w Polsce można takie ładnie odmiany fuksji kupić. Niestety nie u mnie :( A szkoda - nie bawiłabym się w kupowanie przez Internet. Agnieszko - jak rozmnażasz swoje fuksje? Obawiam się, że zimą wszystkie mi przemarzną - w piwnicy jest bardzo zimno. Czy można np. jesienią pobrać szczepki i przez zimę podchodować je w mieszkaniu? Niestety lubię ciepło i mam zawsze ok. 20 stopni...
Ania
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz pobrać szczepki w sierpniu. Odłamać gałązke najlepiej lekko zdrewniałą tak żeby miała przynajmniej dwie lub trzy pary liści.
Są dwa sposoby ukorzeniania włożyć gałązke do wody i puści korzenie albo zamoczyć w ukorzeniaczu i prosto do ziemi.
Jeśli prosto do ziemi to w miejscu gdzie rosną ostatnie listki od dołu zamocz w ukorzeniacz i oberwij listki w tym miejscu żeby nie pojawiła się pleśń. Możesz przykryć tak wsadzoną roślinke butelką żeby zrobić mini szklarnie ale dziurki z góry butelke i niezapomnij o wietrzeniu.
Najprościej jest wsadzić gałązke do wody i już z korzeniami wsadzić do ziemi. Potem trzymaj te roślinki na parapecie w temperaturze pokojowej.Nie presusz ziemi i nie przelej. Mogą być na początku niezbyt ładne ale na wiosne ich stan ulegnie poprawie. Potem trzeba troche przycinać żeby je zagęścić.To wszystko. Sadzonki zrobione późnym latem szybciej zakwitną następnego roku.
Jeśli masz chłodną piwnice spróbuje przykryć roślinki włókniną co ochroni je przed zimnem. Może w ten sposób uda ci się je przezimować.
Warto spróbować. Czasem się udaje czasem nie. Mi też nie przetrwały 4 sztuki a były trzymane w tych samych warunkach co pozostałe które teraz już ruszyły.
Jak będe robić sadzonki to postaram się zrobić zdjęcia i Ci prześle
Smellycat
100p
100p
Kontakt:

Post »

Bardzo Ci dziękuję za wszelkie instrukcje - spróbuję je przezimować pod agrowłókniną, ale jednocześnie zrobię szczepki - no przecież musi się udać. :tan
Fajnie, że są tacy pomocni ludzie jak Ty ;:180 A zdjęcia? Oczywiście bardzo chętnie. Zresztą sama obiecuję, że jak tylko moje fuksje zakwitną, to zrobię zdjęcia.
Ania
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dostałam i ja swoje fuksje :tan zrobiono mi niespodziankę bo meila przysłali wczoraj po północy więc nie odczytałam go a dziś już roślinki ok. 13 były. Rzeczywiście dobrze spakowane dzięki czemu nic nie uszkodzone, bo kruchutkie takie i wymagają przycięcia ale jak to po zimie mało światełka miały.Pewnie nie uda mi się teraz ukorzenić takich wiotkich pędzików ale spróbuję. Za to sadzonki spore i zdrowe przede wszystkim.
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko spróbuj ukorzenić . Ja też obcięłam kilka których dostałam i siedzą teraz w ziemi pod przykryciem. Myślę , że się uda. Czasami starczy jedna oczko po listkach i gotowe. Ja dziś zrobiłam 10 sadzonek i teraz przedszkole się ukorzenia.
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Moje przyszły dzisiaj.
Niestety na poczcie musieli strasznie rzucać paczką ;:223
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agniesiu tak zrobiłam, niech chociaż jedna się ukorzeni z każdego rodzaju to już będę szczęśliwa.
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anetko trzymam kciuki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”