Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na niewybarwianie się owoców w środku potrzebny jest potas a nie siarczan potasu!!! Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=potas Piszę na ten temat.
Dolistnie stosuj "Potas ROL".
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Erazm napisz co masz konkretnie na myśli ? Co dla Ciebie znaczy potas rol ? Z tego co wiem nie ma czystego potasu sypkiego.

Piotrku (Blansz) jak najbardziej oprysk siarczanem potasu przyśpieszy uzupełnienie braków , szybciej niż przez podlanie.
Oprysk zrób - 1 (bardzo płaska) mała łyżeczka siarczanu potasu na 1 litr wody. Jeśli masz wagę to 2 gramy na 1 litr wody.

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p
Od: 21 lip 2006, o 16:12

Post »

Mi to wygląda na zarazę ziemniaczaną (łodygową)ale tak zaatakowane krzaczki i owoce niestety już chyba nie uratujesz
PIOTREK (blansz1)
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Erazm pisze:Na niewybarwianie się owoców w środku potrzebny jest potas a nie siarczan potasu!!! Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=potas Piszę na ten temat.
Stosowanie czystego potasu do nawożenia roślin byłoby troszeczkę trudne . Ten metal ma dużą aktywność chemiczną , dlatego kontakcie z wodą może wybuchać , w kontakcie z powietrzem bardzo szybko się utlenia . Dla zapobieżenia reakcjom chemicznym przechowuje się go w nafcie . W przyrodzie występuje wyłącznie w postaci związków z innymi pierwiastkami i w takich formach jest używany zarówno do nawożenia roślin , jak i w przemyśle spożywczym czy farmaceutycznym .
W nawozach wystepuje w postaci siarczanów , chlorków , fosforanów i azotanów .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p

Post »

Erazm pisze:Na niewybarwianie się owoców w środku potrzebny jest potas a nie siarczan potasu!!! Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=potas Piszę na ten temat.
Drogi Erazmie przeczytałem zawartość podanego przez ciebie linku jak chyba zauważyłeś byłem inicjatorem tego tematu, szperałem także po necie.
Nigdzie nie znalazłem nazwy nawozu który zawiera sam potas, łatwo przyswajalny w formie sypkiej jest właśnie siarczan potasu, zadzwoniłem do wielkiej hurtowni nawozów na naszym terenie i tam także nie mieli nawozu zawierającego sam potas
Pozdrawiam
PIOTREK (blansz1)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Potas ROL to nawóz dolistny dostępny w sklepach ogrodniczych w butelkach 1 litr. Zawiera też w składzie mikroelementy.
blansz1 pisze:...Nigdzie nie znalazłem nazwy nawozu który zawiera sam potas, łatwo przyswajalny w formie sypkiej ...
U mnie jest taki w sprzedaży. Taka nazwę podaje sprzedawca!
Awatar użytkownika
blansz1
100p
100p

Post »

arisza pisze:
Erazm napisz co masz konkretnie na myśli ? Co dla Ciebie znaczy potas rol ? Z tego co wiem nie ma czystego potasu sypkiego.

Piotrku (Blansz) jak najbardziej oprysk siarczanem potasu przyśpieszy uzupełnienie braków , szybciej niż przez podlanie.
Oprysk zrób - 1 (bardzo płaska) mała łyżeczka siarczanu potasu na 1 litr wody. Jeśli masz wagę to 2 gramy na 1 litr wody.

pozdrawiam
Dzięki Arisza właśnie wysilałem mój zmysł matematyczny aby to wykalulować i mnie wyręczyłaś. Po jakim czasie obierasz pomidorki po takim oprysku i jak go często stosujesz
Pozdrowionka sąsiadko
PIOTREK (blansz1)
Kosiarz
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 23:40

Post »

Bo takich nie ma.

Kod: Zaznacz cały

Nawozy potasowe, nawozy mineralne których głównym składnikiem jest potas w formie kationu K+, będący makroskładnikiem pokarmowym dla roślin, niezbędny przy asymilacji dwutlenku węgla (CO2) oraz do biosyntezy związków organicznych - jego niedobór powoduje mniejsze wytwarzanie cukrów (monosacharydów i skrobi).

Nawozami potasowymi są wydobywane i mielone sole mineralne np. saletra potasowa (azotan potasu, 45-46% K2O, 12% N2), kainit (nawóz potasowo-magnezowy), sylwin, ewentualnie produkty z ich przerobu, jak np. kalimagnezja.

Wśród nawozów potasowych możemy wydzielić:
chlorkowe, stosowane dla roślin niewrażliwych na nadmiar chloru, gdzie potas występuje w postaci chlorku potasu (KCl), np. kainit (8-10% K2O), sole potasowe;
siarczanowe, tu potas występuje w postaci siarczanu potasu, może je stosować dla wszystkich roślin, np. kalimagnezja (26-30% K2O nawóz potasowo-magnezowy);

Nawozy potasowe dzieli się również na nisko- i wysokoprocentowe (32-51% K2O), np. sole potasowe, siarczan potasu, metafosforan potasu.

W Polsce gleby zazwyczaj są ubogie w ten składnik pokarmowy, wprowadza się go zwykle w postaci nawozów wieloskładnikowych (nawozy potasowo-magnezowe można zaliczyć do nawozów potasowych
z wiki.
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazm pisze:Ma być potas w formie sypkiej. Powiedz sprzedawcy, że pomidory nie dojrzewają i są w środku zielone. Będzie wiedział o co chodzi. Daje sie 2 łyzki stołowe na 10 l wody, dwa razy w tygodniu.
Co do wapna to pierwszy raz o tym słyszę. To na 100% objaw braku potasu....
Pisałeś o sypkim stąd moje pytanie, a Tobie chodziło o nawozy zawierające potas.
Siarczan potasu może być wiec jak najbardziej :wink:

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blansz1 pisze:Dzięki Arisza właśnie wysilałem mój zmysł matematyczny aby to wykalulować i mnie wyręczyłaś. Po jakim czasie obierasz pomidorki po takim oprysku i jak go często stosujesz
Pozdrowionka sąsiadko
Blansz ja nie stosuje siarczanu potasu, tylko Kristalon (pomarańczowy) NPK 6+12+36+3+Mikro. Jest to nawóz bezchlorkowy. Zawiera dużo potasu jak widać w składzie i jest bardzo dobry, kiedy pomidorkom zaczyna brakować potasu w trakcie dojrzewania gron. Oprysk robię raz w miesiącu (tylko wtedy gdy widzę , że ma braki) ponieważ po podaniu mikoryzy przy sadzeniu pomidora nie mam żadnych problemów z ich dojrzewaniem. Dodatkowo podsypuję krzaki pomidorów popiołem roślinnym.
Wracając o siarczanu potasu, to raz w tygodniu zrób oprysk. Nie ma żadnej karencji na zbieranie pomidorków po oprysku :)

Pozdrawiam sąsiada :)
Agnieszka
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazm pisze:Potas ROL to nawóz dolistny dostępny w sklepach ogrodniczych w butelkach 1 litr. Zawiera też w składzie mikroelementy.
blansz1 pisze:...Nigdzie nie znalazłem nazwy nawozu który zawiera sam potas, łatwo przyswajalny w formie sypkiej ...
U mnie jest taki w sprzedaży. Taka nazwę podaje sprzedawca!
Byłem dziś w tym sklepie. Sprzedawca mówiąc potas w formie sypkiej jak mi wyjaśnił miał na myśli nawóz Uniwersol - zawiera duże ilości potasu. Stosowanie - 2 łyżki na 10 l.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Doze, pomidory - choroby i szkodniki część I, do poczytania kilkadziesiąt stron.
Zdążysz do następnego sezonu, porobisz notatki itd. Powodzenia :D
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=686
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Doze pisze:Pisalem zaraza ziemniaczana w wyszukiwarce i nic nie znalazlem konkretnego ;p W kazdym razie w przyszlym roku czyms musze pryskac bo mleko nie zdalo egzaminu wiec stosowac te bio czosny biosepty bo cos slyszalem o jakims miedzianie.
Nie zaraza ziemniaczana tylko zaraza ziemniaka ... na pomidorze.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”