Pomidory - choroby i szkodniki - cz.2
Erazm napisz co masz konkretnie na myśli ? Co dla Ciebie znaczy potas rol ? Z tego co wiem nie ma czystego potasu sypkiego.
Piotrku (Blansz) jak najbardziej oprysk siarczanem potasu przyśpieszy uzupełnienie braków , szybciej niż przez podlanie.
Oprysk zrób - 1 (bardzo płaska) mała łyżeczka siarczanu potasu na 1 litr wody. Jeśli masz wagę to 2 gramy na 1 litr wody.
pozdrawiam
Piotrku (Blansz) jak najbardziej oprysk siarczanem potasu przyśpieszy uzupełnienie braków , szybciej niż przez podlanie.
Oprysk zrób - 1 (bardzo płaska) mała łyżeczka siarczanu potasu na 1 litr wody. Jeśli masz wagę to 2 gramy na 1 litr wody.
pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Stosowanie czystego potasu do nawożenia roślin byłoby troszeczkę trudne . Ten metal ma dużą aktywność chemiczną , dlatego kontakcie z wodą może wybuchać , w kontakcie z powietrzem bardzo szybko się utlenia . Dla zapobieżenia reakcjom chemicznym przechowuje się go w nafcie . W przyrodzie występuje wyłącznie w postaci związków z innymi pierwiastkami i w takich formach jest używany zarówno do nawożenia roślin , jak i w przemyśle spożywczym czy farmaceutycznym .Erazm pisze:Na niewybarwianie się owoców w środku potrzebny jest potas a nie siarczan potasu!!! Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=potas Piszę na ten temat.
Dolistnie stosuj "Potas ROL".
W nawozach wystepuje w postaci siarczanów , chlorków , fosforanów i azotanów .
Pozdrawiam , kozula .
Drogi Erazmie przeczytałem zawartość podanego przez ciebie linku jak chyba zauważyłeś byłem inicjatorem tego tematu, szperałem także po necie.Erazm pisze:Na niewybarwianie się owoców w środku potrzebny jest potas a nie siarczan potasu!!! Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=potas Piszę na ten temat.
Nigdzie nie znalazłem nazwy nawozu który zawiera sam potas, łatwo przyswajalny w formie sypkiej jest właśnie siarczan potasu, zadzwoniłem do wielkiej hurtowni nawozów na naszym terenie i tam także nie mieli nawozu zawierającego sam potas
Pozdrawiam
PIOTREK (blansz1)
Dzięki Arisza właśnie wysilałem mój zmysł matematyczny aby to wykalulować i mnie wyręczyłaś. Po jakim czasie obierasz pomidorki po takim oprysku i jak go często stosujeszarisza pisze:Erazm napisz co masz konkretnie na myśli ? Co dla Ciebie znaczy potas rol ? Z tego co wiem nie ma czystego potasu sypkiego.Erazm pisze:Na niewybarwianie się owoców w środku potrzebny jest potas a nie siarczan potasu!!! Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=potas Piszę na ten temat.
pozdrawiam
Pozdrowionka sąsiadko
PIOTREK (blansz1)
Bo takich nie ma.
z wiki.
Kod: Zaznacz cały
Nawozy potasowe, nawozy mineralne których głównym składnikiem jest potas w formie kationu K+, będący makroskładnikiem pokarmowym dla roślin, niezbędny przy asymilacji dwutlenku węgla (CO2) oraz do biosyntezy związków organicznych - jego niedobór powoduje mniejsze wytwarzanie cukrów (monosacharydów i skrobi).
Nawozami potasowymi są wydobywane i mielone sole mineralne np. saletra potasowa (azotan potasu, 45-46% K2O, 12% N2), kainit (nawóz potasowo-magnezowy), sylwin, ewentualnie produkty z ich przerobu, jak np. kalimagnezja.
Wśród nawozów potasowych możemy wydzielić:
chlorkowe, stosowane dla roślin niewrażliwych na nadmiar chloru, gdzie potas występuje w postaci chlorku potasu (KCl), np. kainit (8-10% K2O), sole potasowe;
siarczanowe, tu potas występuje w postaci siarczanu potasu, może je stosować dla wszystkich roślin, np. kalimagnezja (26-30% K2O nawóz potasowo-magnezowy);
Nawozy potasowe dzieli się również na nisko- i wysokoprocentowe (32-51% K2O), np. sole potasowe, siarczan potasu, metafosforan potasu.
W Polsce gleby zazwyczaj są ubogie w ten składnik pokarmowy, wprowadza się go zwykle w postaci nawozów wieloskładnikowych (nawozy potasowo-magnezowe można zaliczyć do nawozów potasowych
Pisałeś o sypkim stąd moje pytanie, a Tobie chodziło o nawozy zawierające potas.Erazm pisze:Ma być potas w formie sypkiej. Powiedz sprzedawcy, że pomidory nie dojrzewają i są w środku zielone. Będzie wiedział o co chodzi. Daje sie 2 łyzki stołowe na 10 l wody, dwa razy w tygodniu.
Co do wapna to pierwszy raz o tym słyszę. To na 100% objaw braku potasu....
Siarczan potasu może być wiec jak najbardziej
pozdrawiam
Agnieszka
Blansz ja nie stosuje siarczanu potasu, tylko Kristalon (pomarańczowy) NPK 6+12+36+3+Mikro. Jest to nawóz bezchlorkowy. Zawiera dużo potasu jak widać w składzie i jest bardzo dobry, kiedy pomidorkom zaczyna brakować potasu w trakcie dojrzewania gron. Oprysk robię raz w miesiącu (tylko wtedy gdy widzę , że ma braki) ponieważ po podaniu mikoryzy przy sadzeniu pomidora nie mam żadnych problemów z ich dojrzewaniem. Dodatkowo podsypuję krzaki pomidorów popiołem roślinnym.blansz1 pisze:Dzięki Arisza właśnie wysilałem mój zmysł matematyczny aby to wykalulować i mnie wyręczyłaś. Po jakim czasie obierasz pomidorki po takim oprysku i jak go często stosujesz
Pozdrowionka sąsiadko
Wracając o siarczanu potasu, to raz w tygodniu zrób oprysk. Nie ma żadnej karencji na zbieranie pomidorków po oprysku
Pozdrawiam sąsiada
Agnieszka
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Byłem dziś w tym sklepie. Sprzedawca mówiąc potas w formie sypkiej jak mi wyjaśnił miał na myśli nawóz Uniwersol - zawiera duże ilości potasu. Stosowanie - 2 łyżki na 10 l.Erazm pisze:Potas ROL to nawóz dolistny dostępny w sklepach ogrodniczych w butelkach 1 litr. Zawiera też w składzie mikroelementy.U mnie jest taki w sprzedaży. Taka nazwę podaje sprzedawca!blansz1 pisze:...Nigdzie nie znalazłem nazwy nawozu który zawiera sam potas, łatwo przyswajalny w formie sypkiej ...
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Doze, pomidory - choroby i szkodniki część I, do poczytania kilkadziesiąt stron.
Zdążysz do następnego sezonu, porobisz notatki itd. Powodzenia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=686
Zdążysz do następnego sezonu, porobisz notatki itd. Powodzenia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=686
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Nie zaraza ziemniaczana tylko zaraza ziemniaka ... na pomidorze.Doze pisze:Pisalem zaraza ziemniaczana w wyszukiwarce i nic nie znalazlem konkretnego ;p W kazdym razie w przyszlym roku czyms musze pryskac bo mleko nie zdalo egzaminu wiec stosowac te bio czosny biosepty bo cos slyszalem o jakims miedzianie.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla