Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
john_clock
50p
50p
Od: 16 paź 2009, o 15:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cos się dzieje

Post »

Paprykarz pisze:Witajcie
Coś się niedobrego dzieje z moją borówką liście ma jakieś "pomarszczone"
ktoś miał coś takiego?
A jeszcze tak niedawno chwaliłem się na tym forum moją borówką
Obrazek :cry:
Na moich borówkach pojawiło się właśnie dokładnie coś takiego. Poradziłeś sobie z tym jakoś?
A może ktoś inny wie co to takiego i jak z tym walczyć/zapobiegać?
Czy jest to bezpośredni efekt podtopienia, bo po ostatnich ulewach krzaczki stoją w wodzie? Jest w takim przypadku szansa, że jak się osuszy, to owa przypadłość przejdzie?
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Re: Borówka amerykańska - 2cz

Post »

Nie zwiało jakiegoś herbicydu na borówkę :?:
Podobne do uszkodzeń po środkach chemicznych.
john_clock
50p
50p

Post »

Nie sądzę. Ja pryskałem jedynie insektycydami i to nie bezpośrednio na borówki, a sąsiad za płotem coś sobie uprawia i myślę, że się z takimi wynalazkami nie bawił.
asamer
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 paź 2009, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj zauważyłem, że część kwiatów borówki jest uschnięta. Mam na działce trzy różne odmiany, a objawy pojawiły się tylko na odmianie Bluecrop. Czy nie jest to początek zamierania pędów ? Powinienem to wyciąc, czy czekać ? Proszę o odpowiedź.
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:10

Jaka to choroba ?

Post »

Mam borówkę amerykańską od 3 lat. Wsadziłem krzewy zgodnie z przepisami do odpowiedniej ziemi.Odpowiednio ją zakwaszam /zakwaszałem ziemię przed wysadzeniem / podczas wegetacji.
No i co, roślina choruje. Podejrzewam o choroby grzybowe.Więc w tym roku dwa razy co 7 dni opryskałem od szarej pleśni preparatem SWITCH 62,5 WG.Ale nie jestem pewny czy dobrze robię. To znaczy wiem że powinno się w sezonie przed kwitnieniem
pryskać 4-5 razy ale dopiero teraz zauważyłem chorobę .Proszę mi poradzić , jako to może być choroba, a może tylko brak odpowiedniego odżywiania rosliny, czegoś za mało lub za dużo???

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
janek
-----------------------
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Jaka to choroba ?

Post »

Chodzi Ci o zamieranie niektórych gałązek, późny rozwój czy kolor kory? Ty zwykle obserwowałeś swoje rośliny, więc napisz konkretniej co Cię zaniepokoiło.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p

Post »

Chodzi mi o kolor kory / te odbarwienia / jakby grzybowe . Pryskałem wczoraj i 7 dni temu.
Po drugie , zamieranie nowych pędów.Czy to brak odpowiedniego pożywienia? mało siarczanu amonu?
Po trzecie , dlaczego pomimo trzeciego roku nie ma od korzenia przyrostów?? :cry:
janek
-----------------------
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

No widzisz; moje wyglądają tak samo- starsze pędy przestają być zielone zwyczajnie, z powodu wieku.
Mimo dobrych warunków kilka gałązek żyło, ale bez liści i postanowiłem je uciąć(nadal się nie martwię). Kiedyś zdarzyło się że kilka pędów mimo początkowo zdrowego rozwoju zamarło, w końcu cała roślina- zwaliłem to na fytoftorozę. Szczególnie wrażliwa była odmiana 'Bluecrop'. Od tej pory zapobiegam podlewaniem Aliette.
Za to nie wiem jak stare to zdjęcia ani z jakiego regionu kraju(to kluczowa czasami informacja w profilu), ale z tego wszystkiego mnie by zmartwił ogólnie słaby rozwój rośliny; powinny przekwitać a tu zonk!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p

Post »

Zdjęcie zrobiłem wczoraj a mieszkam w Łukowie woj.Lubelskie.
janek
-----------------------
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

John(po polsku Jaśko :wink: )miałem podobny problem i też stwierdziłem ,że było za mokro.Tylko tyle,że moje siedziały w doniczkach jak posadziłem do gruntu(a było parę dni suchych to jest w wszystko w porządku,borówki ruszyły ,liście aż purpurowe i zaczynają kwitnąć).Borówka lubi mokro(u mnie była podtapiana) ale to co się dzieje z pogodą w tym roku i ilość opadów to jednym słowem można nazwać:Makabra!.
john_clock
50p
50p

Post »

W każdym razie sytuacja się w miarę unormowała i borówki mają się w tej chwili dobrze.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

A jak to jest z tym zamieraniem pędów na jednym moim krzewie nowe przyrosty zwiędły więc odgarnęlam ziemię wycięłam pęd i czekam- czy czymś pryskać czy pryskająć nie zabije mikoryzy, którą zaszczepiłam?????
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Re:

Post »

Mariolka pisze:Witam, w zeszłym roku miałam dwa krzaki borówki obsypane w owocach (załaczone zdjecie) a w ty roku maja chyba 3 paczki z kwiatkami czy to normalne ze w tym roku nie bedzie owoców? Co mam robić z tymikrzakami żeby mi dobrze zaoocowały na drugi rok? :(

Pozdrawiam

Obrazek Obrazek
Przyłączam się do tego pytania u mnie tak samo a odmiana Spartan czy ona owocuje co dwa lata????
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”