Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja ma tak samo. Ale myślę, że nie ma co się przejmować, bo już jesień, coraz mniej światła i chłodno. Pewnie dlatego ;]
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Ziemia dla kaktusów jest niewłaściwym podłożem. Należy ją wymieszać ze żwirkiem np. akwarystycznym w stosunku 1:1. Bez takiego dodatku ziemia ta zatrzymuje zbyt długo wilgoć, czego objawem jest właśnie czarnienie liści. Z wierzchu ziemia wydaje się sucha, lecz głębiej wilgoć utrzymuje się długo. Nie należy też zapominać o dobrym drenażu. O tej porze, gdy jest coraz chłodniej należy stopniowo ograniczać jej podlewanie. W okresie zimowym może ona stracić nawet wszystkie liście, jest to normalne, lecz nie poprzez ich czarnienie lecz żółknięcie.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Już sama nic z tego nie wiem. Czarodziej kiedyś pisał że trzeba przesadzić do ziemi do kaktusów i tak zrobiłam. No a teraz faktycznie dodałam na górę keramzyt - jeśli szkodzi to go wyjmę. Mam go także w gruboszu i hobbicie, ale one są zdrowe - czy z nich tez ma go zdjac? Listki czerniały już zanim dałam ten keramzyt, w środku ma drenaż.
- fibius
- 200p
- Od: 19 lut 2008, o 00:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Keramzyt jest całkowicie neutralnym dodatkiem do ziemi. Nie zmienia pH gleby, nie uszkadza korzeni ani nie wpływa ujemnie na wzrost. Można go stosować jako drenaż, jako dodatek do podłoża. Sam go chętnie stosuje bo jest lżejszy od żwirku a dzięki porowatej powierzchni zatrzymuje wodę i poprawia strukturę gleby.Basieńka pisze:Już sama nic z tego nie wiem. Czarodziej kiedyś pisał że trzeba przesadzić do ziemi do kaktusów i tak zrobiłam. No a teraz faktycznie dodałam na górę keramzyt - jeśli szkodzi to go wyjmę. Mam go także w gruboszu i hobbicie, ale one są zdrowe - czy z nich tez ma go zdjac? Listki czerniały już zanim dałam ten keramzyt, w środku ma drenaż.
Dla sukulentów (np. Pachypodium) jest to zabójcze.fibius pisze:Keramzyt jest całkowicie neutralnym dodatkiem do ziemi. Nie zmienia pH gleby, nie uszkadza korzeni ani nie wpływa ujemnie na wzrost. Można go stosować jako drenaż, jako dodatek do podłoża. Sam go chętnie stosuje bo jest lżejszy od żwirku a dzięki porowatej powierzchni zatrzymuje wodę i poprawia strukturę gleby.Basieńka pisze:Już sama nic z tego nie wiem. Czarodziej kiedyś pisał że trzeba przesadzić do ziemi do kaktusów i tak zrobiłam. No a teraz faktycznie dodałam na górę keramzyt - jeśli szkodzi to go wyjmę. Mam go także w gruboszu i hobbicie, ale one są zdrowe - czy z nich tez ma go zdjac? Listki czerniały już zanim dałam ten keramzyt, w środku ma drenaż.
Pozdrawiam,Władek.
- PUMKA
- 500p
- Od: 16 sty 2009, o 10:25
- Kontakt:
Re: Palma madagaskarska ...
Moje pachypodium ma już 12 lat i 180 cm, super warunki ( tak myślę i ani myśli kwitnąć ))
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Ja widziałem w ogrodzie botanicznym we Wrocławiu jak zakwitł - na biało całkiem ładnie, kwiaty nawet wydzielały zapach Ale fakt faktem palma madag. była 3 razy wyższa ode mnie (a mam 1.95) xD
wieczorem (jeśli znajde) to wkleje zdjecie
Pzdr.
wieczorem (jeśli znajde) to wkleje zdjecie
Pzdr.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Ojej, a czy musi kwitnąć? I tak jest piękna!
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."