Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja ma tak samo. Ale myślę, że nie ma co się przejmować, bo już jesień, coraz mniej światła i chłodno. Pewnie dlatego ;]
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Grzdyl
500p
500p
Od: 8 gru 2008, o 00:12

Post »

Ziemia dla kaktusów jest niewłaściwym podłożem. Należy ją wymieszać ze żwirkiem np. akwarystycznym w stosunku 1:1. Bez takiego dodatku ziemia ta zatrzymuje zbyt długo wilgoć, czego objawem jest właśnie czarnienie liści. Z wierzchu ziemia wydaje się sucha, lecz głębiej wilgoć utrzymuje się długo. Nie należy też zapominać o dobrym drenażu. O tej porze, gdy jest coraz chłodniej należy stopniowo ograniczać jej podlewanie. W okresie zimowym może ona stracić nawet wszystkie liście, jest to normalne, lecz nie poprzez ich czarnienie lecz żółknięcie.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdejmij ten keramzyt z ziemi bo on zatrzymuje wilgoć w podłożu, ziemia musi na spokojnie sobie naturalnie przesychać. Ma za wilgotną ziemię przez ten keramzyt i stąd czernienie znów liści. :wink:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już sama nic z tego nie wiem. Czarodziej kiedyś pisał że trzeba przesadzić do ziemi do kaktusów i tak zrobiłam. No a teraz faktycznie dodałam na górę keramzyt - jeśli szkodzi to go wyjmę. Mam go także w gruboszu i hobbicie, ale one są zdrowe - czy z nich tez ma go zdjac? Listki czerniały już zanim dałam ten keramzyt, w środku ma drenaż.
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Basieńka pisze:Już sama nic z tego nie wiem. Czarodziej kiedyś pisał że trzeba przesadzić do ziemi do kaktusów i tak zrobiłam. No a teraz faktycznie dodałam na górę keramzyt - jeśli szkodzi to go wyjmę. Mam go także w gruboszu i hobbicie, ale one są zdrowe - czy z nich tez ma go zdjac? Listki czerniały już zanim dałam ten keramzyt, w środku ma drenaż.
Keramzyt jest całkowicie neutralnym dodatkiem do ziemi. Nie zmienia pH gleby, nie uszkadza korzeni ani nie wpływa ujemnie na wzrost. Można go stosować jako drenaż, jako dodatek do podłoża. Sam go chętnie stosuje bo jest lżejszy od żwirku a dzięki porowatej powierzchni zatrzymuje wodę i poprawia strukturę gleby.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Właśnie go usunęłam :/
Awatar użytkownika
Grzdyl
500p
500p
Od: 8 gru 2008, o 00:12

Post »

fibius pisze:
Basieńka pisze:Już sama nic z tego nie wiem. Czarodziej kiedyś pisał że trzeba przesadzić do ziemi do kaktusów i tak zrobiłam. No a teraz faktycznie dodałam na górę keramzyt - jeśli szkodzi to go wyjmę. Mam go także w gruboszu i hobbicie, ale one są zdrowe - czy z nich tez ma go zdjac? Listki czerniały już zanim dałam ten keramzyt, w środku ma drenaż.
Keramzyt jest całkowicie neutralnym dodatkiem do ziemi. Nie zmienia pH gleby, nie uszkadza korzeni ani nie wpływa ujemnie na wzrost. Można go stosować jako drenaż, jako dodatek do podłoża. Sam go chętnie stosuje bo jest lżejszy od żwirku a dzięki porowatej powierzchni zatrzymuje wodę i poprawia strukturę gleby.
Dla sukulentów (np. Pachypodium) jest to zabójcze.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Keramzyt zdjęłam, poczekam aż ten ostatni liść zrobi się całkiem czarny. Pewno teraz i tak palma przechodzi powoli w okres spoczynku.
mania2510
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 paź 2009, o 17:37

Re: Palma madagaskarska ...

Post »

Obrazek

co wy na to :)?
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

Moje pachypodium ma już 12 lat i 180 cm, super warunki ( tak myślę :-) i ani myśli kwitnąć :-)))
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Ja widziałem w ogrodzie botanicznym we Wrocławiu jak zakwitł - na biało :) całkiem ładnie, kwiaty nawet wydzielały zapach :D Ale fakt faktem palma madag. była 3 razy wyższa ode mnie (a mam 1.95) xD
wieczorem (jeśli znajde) to wkleje zdjecie :)
Pzdr.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Ojej, a czy musi kwitnąć? I tak jest piękna!
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

A tak wygląda kwitnąca Palma madagaskarska :) Kwiat nie jest oszałamiający ale ładnie pachnie :D

Obrazek
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”