Sezon 2011

Powojniki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sezon 2011

Post »

kasia126126 pisze:Jakiś czas temu pisałam, że u mnie w donicach zmarzły clemki. Dziś patrzę.... ;:138 ;:138 ;:138 Hagley Hybrid odbija od korzenia! Co prawda w tym roku mogę pomarzyć o kwiatach ale radość i tak ogromna :heja :heja :heja
Kasiu
Możesz liczyć na kwiatki w tym roku...pęd odbija to oznaka ,że pąki i na nim się znajdą ...tylko trochę później,
\Jeżeli trzymasz clematisy w donicach,dobrze by było je przesadzić do nowej ziemi...nawieźć nawozem do clematisów i zacienisz stopy...oby ziemia nie przeschła...a będziesz super :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alionuszka pisze:
kasia126126 pisze:Jakiś czas temu pisałam, że u mnie w donicach zmarzły clemki. Dziś patrzę.... ;:138 ;:138 ;:138 Hagley Hybrid odbija od korzenia! Co prawda w tym roku mogę pomarzyć o kwiatach ale radość i tak ogromna :heja :heja :heja
Kasiu
Możesz liczyć na kwiatki w tym roku...pęd odbija to oznaka ,że pąki i na nim się znajdą ...tylko trochę później,
\Jeżeli trzymasz clematisy w donicach,dobrze by było je przesadzić do nowej ziemi...nawieźć nawozem do clematisów i zacienisz stopy...oby ziemia nie przeschła...a będziesz super :uszy
Mój Hagley Hybrid odbił od korzeni i juz ma ok 2 m i szykują się kwiatki także spokojnie zakwitnie na pewno ;:138
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Zakwitły :)
Lasurstern- z czasem blednie, ale na razie bardzo intensywny kolor:
Obrazek
Obrazek

Warszawska Nike - cenię ja za te "zamszowe" płatki :) - nie całkiem to widac na zdjęciu
Obrazek

Pink Flamingo- najwcześniejszy u mnie, juz przekwita. Grupa Atragene dobrze zimuje i pokrywa kratki 2mx2m kwitnąc jako jedna z pierwszych. Moja sadzonka jest jeszcze młoda ale widziałam taką całą kwitnącą ścianę tego powojnika - to był piękny widok!
Obrazek
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Moje bardzo ucierpiały po ostatnim ataku zimy :oops: Wszystkie żyją, ale ich urokiem będę cieszyła się chyba dopiero w przyszłym roku.
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Moja 'Warszawska NIke' ciągle jeszcze w pąkach .... czekam z niecierpliwością na kwiaty ;:65
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ewuniu, tak, ta Warszawska Nike robi takie wrażenie, że człowiek chciałby być elfem i siedzieć sobie na niej, jak na mięciutkiej, przytulnej sofie :-)

U mnie - Guernsey Cream

Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Szykują się 'Multi Blue' i 'Utopia'
Obrazek Obrazek
annetka
50p
50p
Od: 8 maja 2011, o 18:04

Post »

a co się dzieje z powojnikami jak przekwitną i na zimę?? ma ktoś fotki? bo ja zielona w tym temacie :oops:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Moje maluchy w pąkach (po jednym :D ), nie mogę się doczekać. Jeden mnie niepokoi-obawiam się uwiądu, ale wygląda nietypowo.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

annetka pisze:a co się dzieje z powojnikami jak przekwitną i na zimę?? ma ktoś fotki? bo ja zielona w tym temacie :oops:
Jak przekwitną to zrzucaja zewnętrzne duże płatki. U większości powojnikow zostają wtedy tylko slupki i zalążnie, u powojników o kwiatach pełnych często pozostają wewnętrzne mniejsze płatki.

Na przykład u "Multi Blue":
Obrazek

lub "Josephine"
Obrazek

potem w kwiatach zawiązują się nasiona w postaci mniej lub bardziej włochatych kulek (po angielsku nazywanych old man's beard) które mogą pozostać na roślinie aż do wiosny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem zaczynają drewnieć pędy (z zielonych robią się brązowe) i wysychać liście (brązowieją, zwiajaja się i odpadają). Proces ten najczęsciej rozpoczyna sie od dołu, czyli zwykle znacznie wcześniej ogołacaja się "nogi" roslin , a dopiero później szczytowe pędy.

Zdrewniane pędy najczęsciej zostawiamy na zimę aby wiosną przyciąć je na odpowiednią wysokość. Istnieją jednak odmiany typowo bylinowe w naszym klimacie (np. niektóre powojniki grup integrifolia, texensis) które na zimę można ściąć aż do samej ziemi... więć na zimę pozostaje tylko zakopany korzeń.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Matka Siedliska" - bardzo słabo zniosła przesadzenie na inne miejsce z powodu przygotowań pod budowę altany, ma jak na swoje możłiwości bardzo maciupkie - choć nadal urokliwe - kwiatki

Obrazek

"Julka"

Obrazek

Obrazek

"Omoshiro"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Betty Risdon" - wygląda w tym roku jakby płatki były bardzo wiotkie i opadały pod własnym ciężarem :?
Podejrzewałem że to wina upałów.. ale jest regularnie podlewany i nic nie pomaga.

Obrazek

"Josephine"

Obrazek

Obrazek
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Nie mam Betty Risdon, ale widziałem kwitnące w szkółce, też miały taką cechę charakterystyczną, więc to chyba norma dla tej odmiany.
Zimowałeś Leszku Józefinkę w gruncie, czy może to nowy nabytek?
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurek pisze:Nie mam Betty Risdon, ale widziałem kwitnące w szkółce, też miały taką cechę charakterystyczną, więc to chyba norma dla tej odmiany.
Hmm... tak wyglądały kwiaty w 2009r po wysadzeniu.

Obrazek

Obrazek

tak w 2010 - były zdecydowanie ciemieniejsze, ale nadal ładne jędrne, wzniesione płatki

Obrazek

Obrazek

W tym roku zmieniła się wystawa... został przeniesiony na nasłonecznione miejsce i kwiaty natychmiast po rozbiciu mają opadniete płatki, wygląda jakby roślina była notorycznie przesuszona.

Jeżli jest to cecha charakterstyczna odmiany (a skoro Jurku widziałeś takie same kwiaty to zapewne tak jest) to objawia sie tylko w pełnym ostrym słońcu, w półcieniu kwiatki były zdecydowanie atrakcyjniejsze.

Jurek pisze:Zimowałeś Leszku Józefinkę w gruncie, czy może to nowy nabytek?
Nowy nabytek, podobnie jak Twoja zakupiona w Auchan. Nawet miałem dać Ci znać, że w Gliwach są i mogę przesłąć, ale zauważyełm, że już ktoś mnie wyręczył ;) Z ciekawostek.. to przy przesadzaniu znalazłem w bryle korzeniowek wciśniętą małą plakietkę od "Poulsen Roser A/S" (o ile mi wiadomo właściciela licencji na tą odmianę) z opisem odmiany jako "Empress EVIPO011"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”