Sad na piaszczystej ziemi, zakładanie sadu na różnych klasach ziemi
Re: Sad na piaszczystej ( kiepskiej) ziemi
Już prawie zakończyłem przesadzanie drzewek na mojej 6 klasie. Mam torfu dwie przyczepki po wykopie stawu. Przewaga czarnej jak smola gruzelkowatej ziemi, z dodatkami resztek trzcin, jakiś brązowych materii organicznych (mchy?) oraz zbitych mazistych kulek w kolorze grafitowym. Można w nich dostrzec muszelki ślimaków :P
Wykopalem doły na ok 70-100 cm. Na dół w kolejności glina-zielenina-dwa szpadle samego torfu, na to idzie korzeń i obsypane mieszaniną torfu z moją ziemią z przewagą torfu. Ale niektóre drzewka zrobiłem bez mieszaniny, na samym torfie i teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłem bo przecie torf jest niezbyt przepuszczalny, może w trakcie wielotygodniowych opadów będzie trzymał za dużo wody i korzenie obgniją (chociaż wierzę że okolicznych piasek odbierze tą wodę). Zastanawiam się też czy taki torf to jest idealna ziemia jakiej potrzebują rośliny? Ma chyba wszystkie składniki, ponadto jest gruzełkowaty. Czy odpowiada wysokiej klasy ziemi?
Wykopalem doły na ok 70-100 cm. Na dół w kolejności glina-zielenina-dwa szpadle samego torfu, na to idzie korzeń i obsypane mieszaniną torfu z moją ziemią z przewagą torfu. Ale niektóre drzewka zrobiłem bez mieszaniny, na samym torfie i teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłem bo przecie torf jest niezbyt przepuszczalny, może w trakcie wielotygodniowych opadów będzie trzymał za dużo wody i korzenie obgniją (chociaż wierzę że okolicznych piasek odbierze tą wodę). Zastanawiam się też czy taki torf to jest idealna ziemia jakiej potrzebują rośliny? Ma chyba wszystkie składniki, ponadto jest gruzełkowaty. Czy odpowiada wysokiej klasy ziemi?
Jak ten torf jest kwaśny to na drzewka owocowe się nie nadaje jak dobrze pamiętam to jabłonie i grusze pH w przedziale 6,2-6,7, czereśnie, wiśnie, śliwy pH zbliżone do 7.
Ten ma pH 8. To wygląda na niski torf, czarny. Wysoki brązowy jest kwaśny.
Sam torf do drzewek nie bardzo się nadaje bo w upale wysycha na pieprz a potem ma problem z nasiąknięciem. Z kolei po zimie strasznie trzyma dużo wody jak gąbka.
Mogę zmieszać z moją ziemią tylko że ona w upale też wysycha i strasznie pyli. Mam zamiar posypać trocinami na wierzch, to trochę powinno zatrzymać wysychanie
Pomieszanie torfu z ziemią jest najlepszym rozwiązaniem, sam torf słabo przesiąka.
Po wierzchu rozkłada się pasek grubej agrotkaniny przy pniach a w międzyrzędziach koszona trawa. Trawy po skoszeniu nie wynosić, ma zostać i podnosić próchnicę w glebie. Większość trocin podnosi kwasowość i zabiera azot co nie jest wskazane.
Po wierzchu rozkłada się pasek grubej agrotkaniny przy pniach a w międzyrzędziach koszona trawa. Trawy po skoszeniu nie wynosić, ma zostać i podnosić próchnicę w glebie. Większość trocin podnosi kwasowość i zabiera azot co nie jest wskazane.
A trociny i kora z dęba/buka również zakwasza ziemię ?
Trociny z drzew liściastych nie zakwaszają.
A czy zmieszanie trocin z samym torfem to dobry pomysł?
będę usuwal starą jabłoń papierówke z działki niebawem. Czy trociny z niej bądź pocięte gałęzie przydadzą się do podsypania bądź na kompost?
będę usuwal starą jabłoń papierówke z działki niebawem. Czy trociny z niej bądź pocięte gałęzie przydadzą się do podsypania bądź na kompost?
Jak najbardziej na kompost, żeby szybciej się przerobiły dorzuć do nich coś ze sporą zawartością azotu. Do podsypywania pod rośliny tak niekoniecznie.
Podsypałem kiedyś trocin przy świeżo nasadzonych winoroślach i wpływ był raczej negatywny, prawdopodobnie za sprawą konsumpcji azotu.
Pnie lub prostsze gałęzie można zakopać płytko w ziemi by można było kosić, i same się rozłożą po około 10ciu latach.
Na terenie podmakającym można z chrustu i obornika zrobić grządkę wzniesioną.
Pnie lub prostsze gałęzie można zakopać płytko w ziemi by można było kosić, i same się rozłożą po około 10ciu latach.
Na terenie podmakającym można z chrustu i obornika zrobić grządkę wzniesioną.
Tylko nie wiem czy to drzewo nie ma jakich chorób, czy jak się przekompostuje to się zneutralizuje?
Prawidłowe kompostowanie zabija większość patogenów, dla pewności możesz kompost wykorzystać pod inne gatunki roślin.