Zimowit jesienny (Colchicum autumnale)
Re: Zimowit, czy to odpowiednia pora?
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Haniu
Pięknie Ci powschodziły.
Ja miałam posadzone w okół rabatki z mieczykami i chyba miały zbyt twardo,
bo dopiero teraz po deszczu zaczynają nieśmiało się przebijać.
Pięknie Ci powschodziły.
Ja miałam posadzone w okół rabatki z mieczykami i chyba miały zbyt twardo,
bo dopiero teraz po deszczu zaczynają nieśmiało się przebijać.
Pozdrawiam Marzena
Marzenko ziemowity moje rosną u mnie już trzy lata,dopiero w tym roku tak ładnie porosły.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie kolejne gatunki i odmiany zakwitły:
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Moje zimowity puściły liście. Jak na razie jest to mała trąbka, z 5 cm nad ziemią. Co z tym robic na zimę? Przykrywac?
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
Można je całkowicie zignorować, czego skutkiem będzie w najgorszym przypadku, przy większych mrozach bez okrywy śnieżnej, zaschnięcie wystających części liścia. Przysypując je ziemią, w chwili wystąpienia już ujemnej temperatury w dzień i w nocy uchronimy końcówki liści przed zaschnięciem.
Pozdrawiam Jarek
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Dziękuje bardzo za poradę. Zawsze moja przygoda z zimowitami wyglądała tak, że kwitły jesienią kiedy kupowałam cebulkę a na wiosnę już nie odbijały. Dlatego nie małym sukcesem jest samo dochowanie się liści i tym bardziej bym chciała je utrzymac. Dziękuje jeszcze raz
Ja dzisiaj też zauważyłam, że zimowity i żonkile powychodziły z ziemi. Obawiam się, ze przemarzną, czy moje obawy są słuszne. Czy przysypując ziemia nie uszkodzę stożka wzrostu.
Pozdrawiam Krystyna
Ja wykopałam cebulki zimowitów chyba na początku sierpnia bo chciałam się ich pozbyć. Denerwują mnie te ogromne liście na wiosnę.
Jednak jakoś nie mam sumienia i postanowiłam dać im jeszcze szanse, ale w innym miejscu. Widzę, że sadzacie miedzy hostami, ten pomysł bardzo mi się podoba.
W tej chwili cebulki przeleżały jakieś trzy tygodnie. Poczytałam tu trochę i widzę,że mogę je teraz wsadzić do ziemi, powiedzmy w weekend, choć to już trochę poźno. No i martwi mnie, że są jakieś lekko poskęcane i wysuszone (myślicie, że to zły znak ?)
W każdym razie wsadzę je w weekend i zdam potem relację jak poszło - może się komuś to przyda
Jednak jakoś nie mam sumienia i postanowiłam dać im jeszcze szanse, ale w innym miejscu. Widzę, że sadzacie miedzy hostami, ten pomysł bardzo mi się podoba.
W tej chwili cebulki przeleżały jakieś trzy tygodnie. Poczytałam tu trochę i widzę,że mogę je teraz wsadzić do ziemi, powiedzmy w weekend, choć to już trochę poźno. No i martwi mnie, że są jakieś lekko poskęcane i wysuszone (myślicie, że to zły znak ?)
W każdym razie wsadzę je w weekend i zdam potem relację jak poszło - może się komuś to przyda