Floksy,płomyk( Phlox)- uprawa
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Floksy - uprawa
TAk,to floks skrzydlasty , tak na moje oko,ale kwitnie wiosną ,jest okrywowy ,
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2012, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możecie powiedzieć jak dzieli się floksy (akurat mam wiechowate), są bardzo rozrośnięte i na pewno jesienią czeka je przeprowadzka w bardziej słoneczne miejsce. Możliwe że gdzieś na forum było o tym mówione ale szukanie zabiera dużo czasu
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1. Bierze się łopatę i wykopuje całą kępę płomyka wiechowatego.
2. W miarę ostrożnie dzieli się kępę na mniejsze części (żadnych liści czy pędów się nie przycina).
3. Jeżeli "ostrożne" dzielenie nie zdaje egzaminu, tnie się karpę na części łopatą (w skrajnych przypadkach pomocne może się okazać podskakiwanie na łopacie aż do podzielenia [przecięcia] karpy lub użycie siekiery)
4. Podzielone części sadzi się na nowe miejsce najlepiej wzbogacając glebę kompostem.
5. Solidnie się podlewa, i pilnuje żeby gleba była stale lekko wilgotna.
Powodzenia
A tu o taka siewka mi wyrosła
2. W miarę ostrożnie dzieli się kępę na mniejsze części (żadnych liści czy pędów się nie przycina).
3. Jeżeli "ostrożne" dzielenie nie zdaje egzaminu, tnie się karpę na części łopatą (w skrajnych przypadkach pomocne może się okazać podskakiwanie na łopacie aż do podzielenia [przecięcia] karpy lub użycie siekiery)
4. Podzielone części sadzi się na nowe miejsce najlepiej wzbogacając glebę kompostem.
5. Solidnie się podlewa, i pilnuje żeby gleba była stale lekko wilgotna.
Powodzenia
A tu o taka siewka mi wyrosła
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
W "gąszczu" moich roślinek znalazłam i takie floksy jednoroczne, do 30cm wysokości.
W tamtym roku posiałam wśród wiechowatych z myślą o stworzeniu "harmonijnej" kompozycji.
Niestety nasionek nie zebrałam. W tym roku znalazłam trzy takie roślinki w ogrodzie i teraz pilnuję, zawsze to parę nasionek więcej
W tamtym roku posiałam wśród wiechowatych z myślą o stworzeniu "harmonijnej" kompozycji.
Niestety nasionek nie zebrałam. W tym roku znalazłam trzy takie roślinki w ogrodzie i teraz pilnuję, zawsze to parę nasionek więcej
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
iwciach na opakowaniu było napisane, że osiągają wysokość 30 cm.
Pozdrawiam Justyna
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To chyba floks gwiaździsty ?? Nie sądziłam że jest jednorocznytynia83 pisze:W "gąszczu" moich roślinek znalazłam i takie floksy jednoroczne, do 30cm wysokości.
Nie wiem właśnie jaki to floks, pamiętam jedynie, że na opakowaniu była informacja, że jest to roślina jednoroczna i niska.
Muszę dodać, że w tamtym roku tak wspaniale one nie wyglądały, a ten egzemplarz to cudo
Teraz chucham i dmucham na te pojedyncze egzemplarze i pilnuję nasionek
Muszę dodać, że w tamtym roku tak wspaniale one nie wyglądały, a ten egzemplarz to cudo
Teraz chucham i dmucham na te pojedyncze egzemplarze i pilnuję nasionek
Pozdrawiam Justyna
-
- 100p
- Od: 6 wrz 2009, o 13:17
Matko jakie macie pięęęękne floksy ! Ja mam jednego różowego , który w tym roku chyba przymarzł i późno wyszedł z ziemi- jeszcze nie kwitnie a może to są siewki???
Ale wczoraj kupiłam sobie jednego kwitnącego - niebieski .... cudny .... i teraz tak myślę co tu zrobić co by mu najlepiej u mnie było. Planuję dla niego miejsce na południowo-zachodniej wystawie ale czy trzeba przygotować jakoś podłoże?
Ale wczoraj kupiłam sobie jednego kwitnącego - niebieski .... cudny .... i teraz tak myślę co tu zrobić co by mu najlepiej u mnie było. Planuję dla niego miejsce na południowo-zachodniej wystawie ale czy trzeba przygotować jakoś podłoże?
Gosia
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zależy jaką masz ziemię w ogródku, ale moje doświadczenia mówią, że płomyki rosną wszędzie (nawet na kwaśnym piachu o pH 4).
A czy mogłabym poprosić o pokazanie zdjęcia tego niebieskiego?
A czy mogłabym poprosić o pokazanie zdjęcia tego niebieskiego?
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
Też chętnie zobaczę niebieskiego, bo jakoś nie chce mi wierzyć, że takowy istnieje
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
-
- 100p
- Od: 6 wrz 2009, o 13:17
Gosia