Szpinak warzywny( Spinacia oleracea )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szpinak ( Spinacia oleracea )

Post »

Według mnie trzeba przerwać i to dość solidnie. z ubiegłorocznych spostrzeżeń wynika, ze więcej plonu zebrałem z roślin które były oddalone od siebie o co najmniej 30cm. Łatwiej było tez opryskać te rośliny od mszyc, mszyc było na nich znacznie mniej a liście były solidne i ogromne. Ja to w tym roku mam zaledwie jakieś 30 siewek szpinaku, za to oddalonych od siebie o jakieś 40 cm jedna od drugiej. z tym ze to szpinak z gatunku Orbita F1 i moze rośnie większy niz matador. Wsadzałem z rozsad.

Jedno jednak wiem na pewno. Przykrycie włókniną sprawia, ze krzaki szpinaku rosną dwa razy większe i mszyce tak bardzo ich nie atakują, dlatego na pewno przykryję swój szpinak. Jeszcze jedna sprawa. Obserwujcie swój szpiank uwaznie. Gdy liście w środku zaczną się robić ciemne i grubieć sprawdzcie koniecznie, czy nie atakują go wtedy mszyce. Ja w tamtym roku przegapiłem termin oprysku, musiałem pryskać pózniej, przez co następnie musiałem czekać za długo, az minie karencja a wtedy mszyce zaatakowały ponownie, z nową siłą. Wyszło na to, ze więcej zbierałem na koniec z kilku roślin okrytych włókniną, niz z całego poletka rosnącego bezpośrednio w gruncie, bo tam z uwagi na mszyce było mnóstwo odrzutów. Musiałem odrzucać najbardziej poskręcane liście i te, które zostały opryskane za późno z uwagi na plamy od martwych mszyc. Dlatego uważnie obserwujcie, lepiej opryskać za wcześnie niz za pózno i regulujcie populację mrówek w ogródkach, bo jak wiadomo są one roznosicielami mszyc.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzaczki szpinaku co 30 cm? To nie jest kapusta. Proponuję wpisać w wyszukiwarkę grafiki Googla wyrażenie uprawa szpinaku i zobaczyć jak gęsto rośnie szpinak na plantacjach. Jeśli szpinak ma dobre warunki rośnie na tyle szybko, że żadne szkodniki i choroby nie powinny go dopaść.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Na plantacjach, to szpinak jest koszony automatycznie i nie ma szans zbierać po prostu dolnych liści pozostawiając te górne. Tez z początku sugerowałem się rozstawem umieszczonym na opakowaniu, ale szybko okazało się, ze szpinak rozrasta się mniej więcej na taką szerokość jak sałata.
Poza tym rośliny rzadziej rozsadzone później wykwitają.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

No niestety dzisiaj się pożegnałam ze szpinakiem zimowym, mnóstwo pięknie urosło, tak duży i dużo, że pierwsze mrożonki będą. Pierwszy raz tak mi się udało
Jeszcze raz Adam dzięki ;:136
Bury86
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 21:07

Post »

a mój szpinak sadzony prosto do gruntu został ugotowany na gęsto i zjedzony do obiadku i był przepyszny
w większości zerwałem tylko dolne liście więc będzie jeszcze jeden zbiór
a z ziemi wyszedł bardzo gęsto ale widzę że wcale mu to nie przeszkadzało
Bury86
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 21:07

Post »

No i mam kolejną porcje szpinaku i niestety chyba ostatnią bo zostały resztki na grządce :(
pyszny szpinak z jajkiem bardzo gorąco polecam :D
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

A ja dostałam dzisiaj od znajomej nasiona szpinaku. Właściwie to zobaczyłam szpinak w jej ogrodzie, miał wieeelkie liście i był bardzo dorodny a wiem, że ziemię ma bylejaką.. Od słowa do słowa okazało się, że nasiona zostały przywiezione wiele lat temu z Francji i on się u niej sam rozsiewa i rośnie...Nie wiem jak to możliwe, ale się przysięgała. Muszę dopytać o zimowanie, bo z wrażenia zapomniałam.
No to stałam się posiadaczką nasion i trochę dzisiaj wysiałam.
Awatar użytkownika
elam1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 kwie 2013, o 07:47

Re: Kiedy zbierać szpinak?

Post »

Obrazek

Dzis zbieralismy pierwsze plony :D
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Norberto - zobacz tylko czy nie jest to hybryda (z F-ką), bo jak tak, to nie licz na to, że wyrośnie taki sam.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

Ładny szpinak :-) mój ładnie rósł a teraz jakoś stanął i ma liscie jak sprzedawany w sklepie szpinak baby i do tego zaczyna pędy kwiatowe wypuszczać.
Awatar użytkownika
elam1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 kwie 2013, o 07:47

Post »

W porównaniu do innych warzyw np. obok buraczki - faktycznie najlepiej wygląda. Nawet w tym momencie nie pamiętam co tam było w zeszłym roku, ale spróbuję sobie przypomnieć - po czym był posiany, bo były roszady - nie za każdym razem planowane :)
a_gnieszka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 cze 2013, o 17:22

Post »

Witam serdecznie,
w tym roku po raz pierwszy założyłam mały ogródek, a w nim odrobinę szpinaku. Od samego początku (od momentu wysadzenia do ziemi) coś go podjada tworząc okręgłe dziurki. Nie wiecie, co to może być? Myślałam, że może pchełka, ale czytałam, że pchełki szpinaku nie powinny lubić...
Pozdrawiam!
Agnieszka
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ślimaki? - ja w tym roku nie mam aż takiego problemu ze ślimakami, ale niektórzy mają wręcz plagę...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”