Linia kroplująca,nawadnianie kropelkowe
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Linia kroplująca,nawadnianie kropelkowe
Podam Ci na moim przykładzie, linia Rain Bird z kompensacją, kroplowniki co 33cm, rurka pół cała, przy dosyć małym ciśnieniu z sieci 50m linii bez problemu oddaje ok. 100l/10min. Przy długich liniach może wskazane byłoby użyć grubszej rurki ale w zasadzie cały układ jest pod ciśnieniem i nie powinno być istotnych różnic na początku i końcu. Zastanów się może nad takim gotowcem, to nie musi wyjść drożej a nie trzeba kombinować. Bo wypływy nie powinny być zbyt rzadko, korzenie przecież nie rosną pod samym pniem i obszar pomiędzy też powinien być nawadniany.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Czy chowacie waż kropelkowy na zime?
Jak w tytule. W ubieglym roku go schowalem a zastanawiam sie czy jest to wymagane?
- PATRYK
- 100p
- Od: 6 lut 2019, o 20:45
Re: Czy chowacie waż kropelkowy na zime?
Nie ten dział.
Poza tym ja chowam ale jeśli spuscisz wodę - może pozostać na zewnątrz
Poza tym ja chowam ale jeśli spuscisz wodę - może pozostać na zewnątrz
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Jaki układ lini nawadniającej będzie najlepszy dla pomidorów w tunelu? Dać w rzędach tak jak posadzone pomidory czy między rzędami. W tym sezonie miałem między rzędami, czyli na trzy rzędy pomidorów dwa rzędy lini, ale to za mało. Muszę rozbudować o kolejne i nie wiem czy dodać jedną i puścić wszystkie w lini sadzonek czy dwie linie czyli 4 na 3 rzędy sadzonek. Kroplowniki regulowane, palaplast sikają na boki 'gwiazdką'. .
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak na chłopski rozum jaka różnica między linią kroplująca z kompensacją a bez tej kompensacji , nie ogarniam czy ma to znaczenie czy nie , będę łączył odcinki po ok 60mb i będzie ich 4 sztuki i będą zasilane pompą hydroforową o niby wydajności 4m3 ale raczej mi to wg obliczeń wynosi ok 1,5-2m3 rura główna to pe 25mm , kupić zwykłą czy tą z kompensacją ?
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
poczytałem o tym i wychodzi na to że spokojnie mogę kupić zwykłe , a pentelka dł 60mb mogę zasilić z obu stron .berthold61 pisze:Tak na chłopski rozum jaka różnica między linią kroplująca z kompensacją a bez tej kompensacji , nie ogarniam czy ma to znaczenie czy nie , będę łączył odcinki po ok 60mb i będzie ich 4 sztuki i będą zasilane pompą hydroforową o niby wydajności 4m3 ale raczej mi to wg obliczeń wynosi ok 1,5-2m3 rura główna to pe 25mm , kupić zwykłą czy tą z kompensacją ?
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Witam .
Szukam linii kroplującej z kompensacją gdzie kroplowniki rozstawione są co 100 cm może ktoś ma namiary ?
Pozdrawiam
Szukam linii kroplującej z kompensacją gdzie kroplowniki rozstawione są co 100 cm może ktoś ma namiary ?
Pozdrawiam
Mąż Ani
Linia kroplujca emitery co 33 cm
Dzień dobry,
Mam 300m lini kroplującej emitery co 33cm. Czy ta linia nada się do podlewania pietruszki, marchwi , cebuli , ogórków i buraków. Znajomy mi powiedział, że ta linia na nic się nie zda ponieważ emitery są za rzadko do tych warzyw. Kto ma rację.
Pozdrawiam
Mam 300m lini kroplującej emitery co 33cm. Czy ta linia nada się do podlewania pietruszki, marchwi , cebuli , ogórków i buraków. Znajomy mi powiedział, że ta linia na nic się nie zda ponieważ emitery są za rzadko do tych warzyw. Kto ma rację.
Pozdrawiam
Re: Linia kroplujca emitery co 33 cm
witam
ostatnio zostałem szczęśliwym posiadaczem 100 m linii kropkującej o rozstawie emiterów co 33 cm , kupiłem ją w sklepie 'zielona aleja " o mniejszym rozstawie niestety nie było i chyba w ogóle nie ma w sprzedaży ,
ostatnio zostałem szczęśliwym posiadaczem 100 m linii kropkującej o rozstawie emiterów co 33 cm , kupiłem ją w sklepie 'zielona aleja " o mniejszym rozstawie niestety nie było i chyba w ogóle nie ma w sprzedaży ,
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Re: Linia kroplujca emitery co 33 cm
Ja mam też linię kroplującą co prawda w części ozdobnej, ale nie oddałabym jej za nic w świecie.
Nie sądzę, że emitery są za szeroko roztawione. Woda rozchodzi się pod ziemią a nie tylko kumuluje przy emiterze. Tylko przypadkiem nie wpadnij na pomysł aby dodatkowo wywiercić otwory we wężu. Emiter to nie tylko "dziurka".
Nie sądzę, że emitery są za szeroko roztawione. Woda rozchodzi się pod ziemią a nie tylko kumuluje przy emiterze. Tylko przypadkiem nie wpadnij na pomysł aby dodatkowo wywiercić otwory we wężu. Emiter to nie tylko "dziurka".
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak linia kroplująca sprawdza się przy uprawie ogórków?
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wąż kroplujący już dotarł, wypróbowane podlewanie, podoba mi się.
Aniu 156 poszukaj w "zielonej alei "