Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Słowianko!! Czy pamiętasz jaki rozstaw miałaś pomiędzy rzędami przy jednej konstrukcji?
I czy ogórki w dwu rzędach były na przemian?
I czy ogórki w dwu rzędach były na przemian?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2014, o 17:41
A jak robicie, że Wam ogórki nie usychają?
U mnie co roku było tak, że nawet jeśli było mokro to przychodził czas i liście ogórków robią się nagle suche i roslina kończy swój żywot
U mnie co roku było tak, że nawet jeśli było mokro to przychodził czas i liście ogórków robią się nagle suche i roslina kończy swój żywot
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja za to nie do końca jestem już teraz pewien jakie są Wasze doświadczenia z rozstawem i i ilością roślin przy prowadzeniu ogórków w pionie (ogólnie - sznurki)baxiowa pisze:To teraz wszystko jasne.
Propozycje pojawiają się takie:
vide: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 8#p4538808forumowicz pisze:Taką rozsadę sadzi się gniazdowo co 15 cm. W efekcie uzyskuje się tyle roślinek ile z trzech palet przy siewie pojedynczym.
ostatnia szansa pisze: forumowicz, a jak gęsto można sadzić ogórka Julian na pionowo - mam po 2 i po 3 sztuki w doniczce, mogę oczywiście usunąć (uszczknąć) niepotrzebne sztuki i sadzić pojedynczo.
vide: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3900996forumowicz pisze:Popatrz, tu są moje ogórki sałatowe Suyo long, które mają naprawdę duże liście. Rosną w rozstawie co 30 cm. Czy maja za gęsto ?
Myślę , że jeśli zostawisz po 2 rośliny w gnieździe i dasz rozstaw 25-30 cm, będzie O.K
PS Oczywiście mówimy o ogórkach gruntowych
danaa pisze:Piszesz, że wysiewasz po trzy do jednego kubeczka. Czy po wysadzeniu do gruntu zostawiasz wszystkie trzy, czy pozbywasz się tych "słabszych". Jakie odstępy zostawiasz między roślinami.
vide: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3841016forumowicz pisze:Trzy wsiewam i trzy zostawiam. Żadnej selekcji. Rozsadę wysadzam w rzędzie co 15 cm.
Do tej pory byłem przekonany że zalecania dla ogórków krótkich przy uprawie w pionie to rozstaw 15cm i pojedyncza roślina.
Z tego co powyżej wydaje się że niekoniecznie tak być musi w praktyce.
Jako że miejsca mam mało nie wiem teraz czy w pionie (sznurki), w rozstawie 15cm mogę/będzie lepiej jak wysadzę gniazdowo 1 roślinę czy 3
pozdrawiam, Tomek
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Grzegorzu, poczytaj troszkę o chorobach ogórków. Na pewno znajdziesz rozwiązanie swoich problemów.
Mam na imię Ilona...
Witam.Jak pisałam wcześniej rozstaw między rzędami 70cm.Szerokość uzależniona jest od wysokości -pod jakim kątem chcemy aby ogórki się pięły.Ogórki rosły naprzeciwko siebie chociaż posadzenie przemiennie warte wypróbowania.W tym sezonie posadzę w ten sposób na jednej konstrukcji.Pozdrawiam Joanna.
- legina
- 1000p
Słowianko!!Ja prowadziłem w ub.roku na konstrukcji,ale jeden rządek.Jednak Twój sposób bardziej
mi się podoba,dlatego,że w sumie jest b.wydajny.Nawożenie stosowałem tak jak Ty.
Dziękuję!!!!
mi się podoba,dlatego,że w sumie jest b.wydajny.Nawożenie stosowałem tak jak Ty.
Dziękuję!!!!
LEGINA.Cała przyjemność po mojej stronie.Cieszę się że mój sposób uprawy przypadł tobie do gustu.Jeżeli można mieć więcej za mniej to grzechem byłoby tego nie wykorzystać.Pozdrawiam Joanna
TomekD.Każdy orze jak może.Jakoś trudno mi sobie wyobrazić 3 pędy na jednym sznurku w rozstawie co 15cm(wyobraznie mam dobrą).Ale co tam moja wyobraznia,liczy się wieloletnia praktyka w tej materii.Pozdrawiam Joanna.
- TomekD
- 200p
Dziękuję za odpowiedź, chyba na początek zachowam ostrożność i w tym sezonie zobaczę jak będą wyglądały pojedyncze ogórki co 15cm.
Z opóźnieniem, za to bardzo serdecznie - dziękuję za info !
gienia1230 pisze:TomekD pisze:Mogłabyś napisać jak duże były +/- oczka twojej siatki ?
:
Oczka około 5x5 cali, czyli coś koło 12,5 cm. Siatkę mocowałam taką srebrną szeroką taśmą z klejem (nie do zdarcia) na całej wysokości (około 5 stóp) do mocnych, wysokich tyczek, a tyczki dodatkowo do słupków w płocie mocno przywiązane były a i tak toto trochę obwisło.
Z opóźnieniem, za to bardzo serdecznie - dziękuję za info !
pozdrawiam, Tomek
- legina
- 1000p
TomekD!!
Musisz rozróżnić różne sposoby sadzenia ogórków.Na płask;gdzie ogórki rosną poziomo,lub na niewielkich podporach(gałąź),na konstrukcji przy sznurkach(siatkach),przy podporach nie połączonych.Wiem z tego tematu,że forumowicz nie sadzi ogórków w pionie na sznurkach.Natomiast korzysta np.z grubszych gałązek czy podpór pojedynczych.Poczytaj ten temat,jest tam sporo jego zdjęć i porad.
W ub.roku sadziłem na sznurkach w odległości 20-25cm.po dwie sadzonki,z których każda była prowadzona na osobnym sznurku,w jednym rządku..W tym roku planuję tak jak to robiła Slowianka.
Musisz rozróżnić różne sposoby sadzenia ogórków.Na płask;gdzie ogórki rosną poziomo,lub na niewielkich podporach(gałąź),na konstrukcji przy sznurkach(siatkach),przy podporach nie połączonych.Wiem z tego tematu,że forumowicz nie sadzi ogórków w pionie na sznurkach.Natomiast korzysta np.z grubszych gałązek czy podpór pojedynczych.Poczytaj ten temat,jest tam sporo jego zdjęć i porad.
W ub.roku sadziłem na sznurkach w odległości 20-25cm.po dwie sadzonki,z których każda była prowadzona na osobnym sznurku,w jednym rządku..W tym roku planuję tak jak to robiła Slowianka.
- TomekD
- 200p
Dziękuję - upewniam się że w pionie to raczej co 15cm w rzędzie i 1 roślina jest sprawdzone, ewentualnie rośnie tak ilość roślin gniazdowo jak i odległość między nimi.
Zdaję sobie sprawę że inaczej jest na płask i w pionie (sznurki). Z postów które cytowałem pytając:
Na początku ogórkowej przygody wszystko wydaje się niejasne , dziękuję wszystkim za cierpliwość.
Aby nie było zbyt łatwo to wydaje mi się że forumowicz też jednak sadzi część przy sznurkach, vide zdjęcie tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3900996
Zdaję sobie sprawę że inaczej jest na płask i w pionie (sznurki). Z postów które cytowałem pytając:
nie do końca jednoznaczne wynika jakiego typu uprawy (na płasko czy w pionie) dotyczą.TomekD pisze:Ja za to nie do końca jestem już teraz pewien jakie są Wasze doświadczenia z rozstawem i i ilością roślin przy prowadzeniu ogórków w pionie (ogólnie - sznurki)
Na początku ogórkowej przygody wszystko wydaje się niejasne , dziękuję wszystkim za cierpliwość.
Aby nie było zbyt łatwo to wydaje mi się że forumowicz też jednak sadzi część przy sznurkach, vide zdjęcie tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p3900996
pozdrawiam, Tomek
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Największe plony z ogórków miałam dwa lata temu.
Sadziłam po 2-3 nasiona dość gęsto, nie wiem co ile, ale mniej więcej na długość buta ( czyli 25-30 cm ), z dwóch rządków po 5 metrów każdy zebrałam tyle ogórków że wystarczyło mi na dwa lata na przetwory.
Wystarczy stosować się do zaleceń odnośnie uprawy w pionie.
Czytajcie, to naprawdę nie boli, tylko uczy.
Sadziłam po 2-3 nasiona dość gęsto, nie wiem co ile, ale mniej więcej na długość buta ( czyli 25-30 cm ), z dwóch rządków po 5 metrów każdy zebrałam tyle ogórków że wystarczyło mi na dwa lata na przetwory.
Wystarczy stosować się do zaleceń odnośnie uprawy w pionie.
Czytajcie, to naprawdę nie boli, tylko uczy.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Ja w ub. roku sadziłam pierwszy raz w pionie. Odległość między rzędami 60 cm, odległość pomiędzy kępkami roślin- 15- 20 cm. Kępka- 3 roślinki rosnące w jednej doniczce W tym roku też tak będę sadziła, bo u mnie takie odległości się sprawdziły.
Mam na imię Ilona...