Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryka w tunelu jakie odmiany ?
Wszystko dobrze ale co z tymi odmianami o których pisałem wcześniej nadają się do tunelu ? Może głupie pytania zadaję ale to mój początek z papryką
Przemo, sprawdziłam opis tych odmian i wszystkie mają napisane, że nadają się do uprawy w tunelu. Więc śmiało siej i sadź do tunelu .
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaryzykuję stwierdzenie, że prawdopodobnie wszystkie odmiany papryki nadają się do uprawy w tunelu, a tylko nieliczne w gruncie
Robertinę miałem w tym roku, Ożarowską posadziłem sezon wcześniej, ale nie poradziła sobie w gruncie. Nieliczne owoce, które wtedy dojrzały bardzo mi smakowały.
Robertinę miałem w tym roku, Ożarowską posadziłem sezon wcześniej, ale nie poradziła sobie w gruncie. Nieliczne owoce, które wtedy dojrzały bardzo mi smakowały.
Pozdrawiam, Maciek.
Z tych odmian, które wymieniłeś w tunelu foliowym miałam Etiudę i Podstolinę. Całkiem nieźle sobie radziły, nawet mimo małego zaniedbania (na działce mogę bywać tylko w weekendy ), ładnie owocowały chociaż papryki nie były największe (mea culpa), nic się ich specjalnie nie czepiało. Moim zdaniem zdały egzamin w tunelu, w tym roku również je będę mieć.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Od trzech lat razem z pomidorami sadzę kilka krzaków papryki, na razie bardziej w celach poznawczych.
Zwykle sadziłem pod folią odmianę "Oleńka", typu pomidorowego. Dosyć nieźle owocowała, nie zauważyłem zmian chorobowych.
Zwykle sadziłem pod folią odmianę "Oleńka", typu pomidorowego. Dosyć nieźle owocowała, nie zauważyłem zmian chorobowych.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
Przemo! Ja od kilkunastu lat uprawiam w szklarni paprykę ,wyglądem przypomina pomidory, niektórzy nazywają ją jabłkowa. Ma bardzo gruby miąższ, jest słodka , nadaje się na przetwory i do jedzenia na surowo. Do faszerowania nie jest odpowiednia , bo mało nadzienia się w niej mieści. Wysłałam trochę tej papryki na akcję wymiany. Polecam. Z innych miałam Ożarowską , a w zeszłym roku fioletową Odę - te były do faszerowania.
Pozdrawiam , Bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jak to jest z kiełkowaniem nasion papryki? Czytałam, że wschodzi już po trzech dniach, a moja Iga (czerwone owoce) wsadzona 6 lutego - nadal nic nie widać (2 tygodnie). Rzecz jasna podlewam codziennie (spryskiwaczem i stoi sobie na parapecie nad kaloryferem). W domu mam 17-18oC.
Piszą, że to odmiana wczesna, siew od lutego do kwietnia.
Piszą, że to odmiana wczesna, siew od lutego do kwietnia.
Życie, Ty wariacie...
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Halys, te 17-18'C to trochę za mało dla papryki, z tego co pamiętam musi mieć więcej ciepła niż pomidor.
Papryka wschodzi 3 dni ale w wyższej temperaturze, przestaw ją może na podłogę w pobliżu kaloryfera na czas wschodów.
Zobacz jaka tam jest temperatura.
pozdrawiam
Jerry
Papryka wschodzi 3 dni ale w wyższej temperaturze, przestaw ją może na podłogę w pobliżu kaloryfera na czas wschodów.
Zobacz jaka tam jest temperatura.
pozdrawiam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
3 dni? Chyba macie na myśli kiełkowanie. Przy podanej temperaturze powinna się w tym tygodniu pokazać
Pozdrawiam, Maciek.
czy mozecie poradzic-dlaczego sadzonki przy scianie tunelu mi jakby wybiegaly sa wyzsze ale chudsze.strona pld i pd-zach.wiecej slonca a klops.../p.slodkie z pnos/
pozdr.Tadzia
pozdr.Tadzia
- przemo1413
- Kontakt:
A ja jeszcze muszę kupić nasiona i będę też w marcu wysiewał
- przemo1413
- Kontakt:
Tunel w budowie na wieczór wstawię zdjęcia . Jutro jadę kupić nasiona papryki i będą wysiewy i mam jedno pytanie jak się prowadzi paprykę ? Bo chyba nie rośnie ona sobie jak chce tylko jakoś trzeba ją przycinać czy coś takiego ? Bardzo proszę o jakiś linkgdzie jest coś takiego opisane albo może ktoś by mi to objaśnił