Trawy- ciekawe kompozycje i zestawienia
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trawy- ciekawe kompozycje i zestawienia
Na trzeciej fotce jest Imperata Red Baron. Siódma fotka - jakaś turzyca, najprawdopodobniej Ice Dance. Ósma - po wysokości zgaduję, że miskant cukrowy. Dziewiąta fotka - miskant Zebrinus.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
corazonbianco Pięknie dziękuję za nazwy
Jeszcze zostaje ta w rabacie.

Jeszcze zostaje ta w rabacie.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 sty 2023, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciałabym się zapytać co sądzicie o zakładaniu żywopłotu z traw? Chodzi mi o żywopłot przy siatce wzdłuż domu. Chciałabym stworzyć żywopłot i tak właśnie zastanawiam się nad trawami. Jest to miejsce słoneczne od południa. Zastanawiałam się nad miskantami tylko wszyscy z którymi rozmawiałam to odradzają bo jest problem z zimowaniem w naszym klimacie.
Zapraszam do regulaminu forum
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Problematyczna w zimowaniu to jest u nas trawa pampasowa. Miskanty zimują bezproblemowo. Mam je u siebie w ogrodzie od wielu lat. Przeżyły bez uszczerbku nawet zimę sprzed dwóch sezonów z temperaturą poniżej -20°C. Także o to się nie martw. Jedynym minusem takiego żywopłotu jest co najwyżej jego sezonowość. Najpóźniej na wiosnę trzeba będzie wyciąć trawy, a za nim rośliny wypuszczą nowe pędy i podrosną na tyle, żeby dawać zasłonę minie trochę czasu. A miskanty mają to do siebie, że dosyć późno startują na wiosnę. I na zimę trzeba je wiązać, w przeciwnym wypadku wiatr będzie wywiewał zaschnięte trawy na wszystkie strony i robi się straszny bałagan.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja też nie polecam. Poza tym wszystkim, co napisała moja przedmówczyni, ścinanie wiosną rozrośniętych kęp miskantów jest pracą bardzo mozolną, chyba że tnie się je piłą elektryczną, ale i tak bałagan zrobi się niesamowity.
-
Też się podpisuję pod Waszymi radami co do mikstantów i innych traw.
Zostawiam na zimę by były ładnie obsypane śniegiem ,a tu zima ze śniegiem
krótko i teraz będzie bałagan dopiero przy cięciu
Już fruwają po całej działce ,a žywopłot to dopiero było by co zbierać na całości działki .
Zostawiam na zimę by były ładnie obsypane śniegiem ,a tu zima ze śniegiem
krótko i teraz będzie bałagan dopiero przy cięciu

Już fruwają po całej działce ,a žywopłot to dopiero było by co zbierać na całości działki .
Ostnica mocna Pony Tails Zielona - trawa wieloletnia, osiągająca wys. 50 cm, o delikatnych, nitkowatych zielonych liściach świetnie wypełnia przestrzeń przy płocie od strony ulicy. Posadzona w żyznej ziemi nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Ostnica dobrze wygląda też w okolicy oczka wodnego. Wyhodowałam z nasion.
Ja mam zaczątek żywopłotu z miskantów, dopiero czekam aż się naprawdę rozrosną. Jedyna "wada": miskanty startują dość późno jeśli chodzi o wzrost więc dość długo tego żywopłotu nie ma. Co do reszty uwag już tu przekazanych to jest to kwestia dyskusyjna bo np. nie musisz nic przycinać w ciągu roku w przeciwieństwie do tradycyjnych żywopłotów. Ja na razie jestem zadowolony z efektu.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Jeśli nie będziesz przycinać, to po silniejszych wiatrach i deszczach będziesz mieć kłęby skotłowanego leżącego siana.
Dla mnie najgorsza jest utylizacja po wiosennym cięciu większej ilości miskanta.Palić nie wolno, upychanie do bio to koszmar, a na kompost też trudno.
-
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Ale mogą nie przezimować pozbawione swojej "czupryny". Tylko dlatego się ją zostawia dopóki nie przeminą mrozy.
Żeby nie śmieciły wiążę wszystkie sznurkiem (takie fajne chochoły się robią). Na wiosnę tnę całego chochoła i tyle, zero śmiecenia.