Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Kolorowy
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lut 2012, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

ibizaa pisze:Zibi i Ty też potem do większych kubeczków będziesz przesadzał pare razy? kuurde ale ja zielona jestem :oops:

Miał ktoś może doczynienia z tymi odmianami:
Pomidor gruntowy wysoki - malinowy ożarowski, oraz pomidor wysoki czereśniowy - pokusa
Jak tak to kiedy wysiewaliście? to mój debiut jeśli chodzi o pomidory, więc pojecia nie mam jak się do nich zabrać :oops:

Chciałabym je mieć w gruncie, ale w tunelu foliowym nieogrzewanym też mogę posadzić, więc kiedy mogę zacząć je siać?

Miałem pomidora czereśniowego pokusą. W smaku dla mnie bardzo dobry, tzn. czuć pomidora w smaku, dosłownie jak w zapachu (charakterystyczny zapach pomidora), czyli słodkawo/kwaskowy. Skurka gruba, twardawa.
poniższy rósł na balkonie, w donicy z 2 bawolimi i malinowym warszawskim, pod zadaszeniem, w dość małej donicy :-)
Obrazek
Kolorowy
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lut 2012, o 16:19

Post »

forumowicz pisze:Kolorowy

Ty masz widzę żyłkę kombinatora. To, że raz Ci się udało, to nie znaczy że zawsze tak będzie. Jak coś jest do wszystkiego to znaczy, że do niczego. Nie masz żadnych gwarancji, że do ziemi takiej ktoś nie domieszał zużytego podłoża ze szklarni zakażonego jakimis patogenami. Moja żona często przesadza kwiatki właśnie do takiej ziemi. I widzę nie raz jak obok kwiatka wyrasta jakaś trawa. Skąd nasiona w torfie wysokim ?.

Kup sobie, jak Pan Bóg przykazał podłoże do wysiewów i rozsad- nie kombinuj.
Pozdrawiam
Może zyłka kombinatora jest, ale w pozytywnym słowa tego znaczeniu, mam nadzieje :-)
Ziemia była z biedronki, za 3zł (ale czasami faktycznie syf się w niej trafia, czyli nie do końca rzekompostowane patyki)
Rozsada sie udała w sezonie 2010 i 2011, ale w tym roku kupię profesjonalną ziemię.
Do trzech razy sztuka, więc nie ryzykuje, tym bardziej, ze byłby szkoda nasin z akcji, choc może przypadnie mi tylko 5 szt, bo zamawiałem wczoraj :D
Pozdro :-)
Bawoli z tejże rozsady, który rósł w donicy z trzema innymi:
Obrazek
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kolorowy w zeszłym roku zrobiłam pierwsze podejście do siania, rozsady, ogrodu w ogóle. Siałam do zwykłej ziemi kompostowej, wykiełkowało, urosło, nawet sporo owoców wydało. Wyluzuj;) Centra ogrodnicze tylko czekają na tych co kupują kilka rodzajów ziemi, bo to dla nich czysty zysk. Ale oczywiście nie mówię że nie masz wydawać kasy na ziemię do rozsad, jeżeli tylko Cię stać - szalej do woli ;)
W tym roku będę miała tylko pomidory (z tych jadalnych roślin) i nie zamierzam ich rozpieszczać niczym innym niż pokrzywianką i tomoritem, tak samo jak w zeszłym sezonie. Po cholerę ulepszać skoro radzą sobie i tak?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Potwierdzam. W tamtym roku kupiłem ziemię z biedronki i wysiałem nasiona pomidora. Wzeszły ładnie, po czym nastąpiła padaka.Nigdy więcej.

Kolorowy
Jesteśmy sąsiadami. Ja do foliaka sadzę pomidory zawsze po 20 kwietnia. Jeszcze nigdy mi nie przemarzły. W tamtym roku był Armagedon na 1 maja. To posiłkowałem się farelką i na wszelki wypadek zawsze mam włókninę.
W tym roku sam robię rozsadę do foliaka i czekam z wysiewem jak radził forumowicz. Skoro produkcja rozsady trwa 6-8 tygodni to po 25 lutego zacznę dumać. No zobaczymy czy mnie jeszcze forumowicz nie op...rzy za swędzące ręce. :;230
Pozdrawiam
Dariusz
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

darbo pisze:No zobaczymy czy mnie jeszcze forumowicz nie op...rzy za swędzące ręce. :;230
Opr ?

Ja będę tu wklejał do znudzenia zdjęcie jak wygląda rozsada pomidora wysiana 15 marca po 40 dniach od wysiewu. Może ten i ów się zreflektuje i dopasuje termin siewu do swoich możliwości uprawy

Obrazek
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie będzie to dopiero trzeci sezon pomidorowy, nadal jestem żółtodziobem, ale po dwóch latach wysiewu ok. 15 marca, w tym roku będę siać na początku kwietnia, mam dość biegania z wybiegniętymi sadzonkami na balkon i z powrotem, uważania aby się nie złamały a potem kopania rowków aby je wkopać pod skosem do gruntu. Wniosek taki: jakie kto ma warunki, tak sobie sieje, oczywiście moje pomidory idą go gruntu i tylko o takich piszę ;:108
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu Puk!
Pisałaś o ziemi uniwersalnej,ale nie napisałaś gdzie mieszkasz.Moim zdaniem ziemia u Ciebie na Wyspach jest inna niż u nas w kraju.Podejrzewam,że o wiele lepsza w porównaniu do naszej uniwersalnej.
Pozdrawiam Maria.
heek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 sty 2012, o 14:10

Post »

Rozsada 4 tygodniowa.

Obrazek
_____Pozdrawiam ____
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Łał, jakie wielkoludy. To teraz rozumiem, dlaczego należy poczekać do marca z wysiewaniem pomidorów.
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50

Post »

Czy Ty podświetlasz swoje pomidorki?Możesz śmiało dosypać im ziemi.Będą miały mocniejszy system korzeniowy i nie będą wybiegnięte.
pozdrawiam-babcia360
Kasencja

Post »

heek bardzo ładne i takie fajne :).
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

heek-super sadzonki ;:108
A ja dorwałam dzisiaj ziemię taką jaką chciałam i jaką wiele z was polecało :D
I czekam, bliżej marca zacznę szaleństwo :uszy
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

A ja się przyznam bez bicia. Znalazłam ususzone ziarenko pomidora (takiego zwykłego sklepowego) i mnie łapki swędzą, żeby je wsadzić do ziemi. Ale trzymam się twardo i poczekam ten miesiąc na wysiew. Szczególnie, że zobaczyłam, jak wygląda 4-tygodniowa siewka pomidora.
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”